Wpisy z tagiem: szpinak

wtorek, 15 marca 2011
Naleśniki ze szpinakiem

Uwielbiam szpinak, za jego smak, za to że jest zielony, za to że jest zdrowy i tak uniwersalny w użyciu. Kiedyś jajecznica ze szpinakiem była obowiązkowym punktem każdego niedzielnego śniadania. To najłatwiejsza forma użycia tego warzywa, ale ogromnym uwielbieniem obdarzyłam też pewne kluseczki ze szpinakiem. Mam również propozycję bardziej pracochłonną, troszkę odświętną – szpinakowe ciasto risotto. Jest jeszcze obowiązkowy punkt lata – zupa szpinakowa w wydaniu mojej mamy. A teraz do tej listy dołączy to odkrycie. Sam fakt, iż są to nalśniki które uwielbiam czynią te danie wyjątkowym. Biorąc pod uwagę, że w skłąd farszu wchodzi szpinak robi z tego dania propozycję idealnie dla mnie. Na pewno będę je powtarzać.
Dzięki siostra za inspiracje :)

Naleśniki ze szpinakiem
Składniki na farsz: 1 ser feta, 250g tłustego twarogu, 250g mrożonego szpinaku, 2 ząbki czosnku, 200ml śmietany kremówki, łyżka masła, świeżo mielony czarny pieprz, gałka muszkatołowa. Składniki na ciasto: 2 szkl. mąki, 2 jajka, 3 szkl. mleka, 4 łyżki oleju, szczypta soli.
Z podanych składników przygotować ciasto, przed smażeniem odstawić na pół godziny do lodówki. Szpinak rozmrozić (najszybciej można to zrobić podgrzewając na suchej patelni na małym ogniu, aż cała wilgoć wyparuje). Na patelni rozpuścić masło, wrzucić przeciśnięty przez prasę czosnek i rozmrożony szpinak. Chwilę razem podgrzewać. Do miski wrzucić dwa rodzaje serów, rozdrobnić widelcem dodać wystudzony szpinak, przyprawić pieprzem, dokładnie wymieszać. Gotowe nadzienie zawinąć w naleśniki. Formę do zapiekania wysmarować masłem. Naleśniki ułożyć w formie, polać śmietankę, posypać gałką muszkatołową, zapiekać około 20 minut w 180 stopniacSkładniki na farsz: 1 ser feta, 250g tłustego twarogu, 250g mrożonego szpinaku, 2 ząbki czosnku, 200ml śmietany kremówki, łyżka masła, świeżo mielony czarny pieprz, gałka muszkatołowa. Składniki na ciasto: 2 szkl. mąki, 2 jajka, 3 szkl. mleka, 4 łyżki oleju, szczypta soli.

Składniki na farsz:

  • 200 g sera feta,
  • 250g tłustego twarogu,
  • 250g mrożonego szpinaku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 150 ml śmietany 36%,
  • łyżka masła,
  • świeżo mielony pieprz,
  • gałka muszkatołowa.

Składniki na ciasto:

  • 2 szkl. mąki,
  • 2 jajka,
  • 3 szkl. mleka,
  • 4 łyżki oleju,
  • szczypta soli.

 

Z podanych składników przygotować ciasto, przed smażeniem odstawić na pół godziny do lodówki. Szpinak rozmrozić (najszybciej można to zrobić podgrzewając na suchej patelni na małym ogniu, aż cała wilgoć wyparuje). Na patelni rozpuścić masło, wrzucić przeciśnięty przez prasę czosnek i rozmrożony szpinak. Chwilę razem podgrzewać. Do miski wrzucić dwa rodzaje serów, rozdrobnić widelcem dodać wystudzony szpinak, przyprawić pieprzem, dokładnie wymieszać. Gotowe nadzienie zawinąć w naleśniki. Formę do zapiekania wysmarować masłem. Naleśniki ułożyć w formie, polać śmietaną, posypać gałką muszkatołową, zapiekać około  15-20 minut w 180 stopniach.



piątek, 03 lipca 2009
Szpinakowe ciasto risotto

Przyszedł czas na pierwsze zbiory szpinaku. Moja mama wybrała świetny gatunek – Matador 30. Ma piękne duże ciemnozielone liście i bardzo bujnie rośnie. Przepis pochodzi z "Kuchnia Wloska. Proste i sprawdzone przepisy".  W książce podany został konkretny gatunek ryżu do risotto – arborio. Jest to najbardziej kleista odmiana risotto . Aby ciasto łatwo dało się uformować należy bardzo dokładnie ugotować ryż, ważne żeby nie był on al dente, jeżeli zrobi się kleisty będzie łatwiej się lepił.

Składniki:

  • 250g młodego szpinaku,
  • 750g rosołu z kurczaka,
  • 100g masła,
  • 1 cebula drobno posiekana,
  • 1 ząbek czosnku drobno posiekany,
  • 225g ryżu do risotto – gatunek arborio,
  • 150 ml wytrawnego białego wermutu lub białego wina,
  • 1 łyżeczki startej gałki muszkatołowej,
  • 25g startego parmezanu.

Ugotować szpinak w małej ilości wody do pierwszej miękkości. Odcisnąć do sucha, drobno pokroić. Roztopić 75g masła na głębokiej patelni o ciężkim spodzie i delikatnie podsmażyć cebulę z czosnkiem. Dodać ryż i zmniejszyć ogień na mały. Przyprawić i wymieszać, tak aby ziarna ryżu obkleiły się tłuszczem. Dodać wermut, gotować mieszając aż cały płyn się wchłonie. Wlać chochlę rosołu, gotować chwilę na wolnym ogniu a gdy rosół się wchłonie dodać kolejną chochlę. Kontynuować tą czynność do momentu aż zostanie jedna czwarta rosołu, wówczas dodać pokrojony szpinak. Dodać ostatnią partię rosołu. Gotować do momentu aż ryż stanie się kleisty. Odstawić z ognia dodać gałkę muszkatołową, parmezan i pozostałe masło. Przełożyć ryż do wysmarowanej masłem formy o pojemności około 1,25 litra, lub do kilku mniejszych. Odstawić na 5 minut, następnie usunąć z formy.
Podawać posypane parmezanem.

Tagi: szpinak
07:39, nina007 , Desery
Link Komentarze (12) »
czwartek, 16 kwietnia 2009
Gnocchi ze szpinakiem

W tym roku dotkliwiej niż zwykle dopadło mnie wiosenne przesilenie. Jedyną radą jest uzupełnianie witamin. Wczesna wiosna temu nie sprzyja, witaminy najłatwiej dostępne są w formie zamrożonej, ale i ta moim zdaniem nie jest najgorsza. A poza tym już sam kolor zielony nastraja optymistycznie. Wybrałam propozycję z kuchni włoskiej, tyle że w przepisie jako składnik scalający byłą poda mąka i bułka tarta ja zastąpiłam ją kaszą manną, dzięki czemu moim zdaniem smak stał się bogatszy. Wybierając szpinak mrożony do tej potrawy warto jest wybrać taki w którym mrożone są całe liście, dzięki czemu nie traci ona na gęstości. Często ten siekany po rozmrożeniu okazuje się rzadką papką. Jako słowo podsumowania mogę dodać, iż danie to wyjątkowo przypadło mi do gustu i na pewno będę do niego wracać. Gorąco polecam !

Składniki:
  • 400 g mrożonego szpinaku,
  • 1 mała gałka muszkatołowa starta,
  • 250 g ricotty,
  • 2 jajka,
  • 125 g kaszy manny,
  • sól i pieprz,
  • mąka do posypania,
  • opcjonalnie 50 g masła i 100 g parmezanu.

Rozmrozić szpinak i odparować jak najwięcej wody (ja robię to na rozgrzanej patelni). Przełożyć do miski, dodać ricottę, jajka i kaszę mannę. Przyprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Gnocchi powinno być dobrze przyprawione, ponieważ będą one obtoczone w mące i ugotowane, co osłabia smak. Włożyć mieszankę do lodówki na czas nie krótszy niż 30 minut, aż mieszanka stwardnieje. Zagotować osoloną wodę w dużym garnku. Utoczyć gnncchi na kulki wielkości orzecha włoskiego, od czasu do czasu posypując ręce mąką aby masa nie kleiła się do rąk, odkładać na blacie obsypanym mąką. Pod zagotowaną wodą zmniejszyć ogień i wrzucać partiami kluseczki. Nie wrzucać na raz zbyt dużej ilości. Gotować aż wypłyną na wierzch (około 5 minut). Najlepiej smakują polane roztopionym masłem i posypane parmezanem.
wtorek, 17 lutego 2009
Czekając na wiosnę czyli minibabeczki z zielonymi warzywami

Tęskna za wiosną doskwiera mi coraz bardziej, wyobrażam sobie to słońce, świeżą zieleń na trawnikach i ……………………… stragany pełne warzyw i owoców. A narazie przeglądam zamrażarkę w poszukiwaniu zielonych mrożonek :)

Składniki na ciasto: 250 g mąki, 1/2 łyżeczki soli, 2 jajka, 1 kostka miękkiego masła, 100 ml zimnej wody.
Mąkę i sól wsypać do miksera, wbić jaja, powoli dodać masło, a na końcu wodę. Wyrobić gładkie ciasto (do mojego ciasta musiałam dodać więcej mąki niż w przepisie). Zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Ciasto przełożyć do małych foremek wysmarowanych masłem. Piec ok. 10 min na złoty kolor w temp. 200 stopni C. Ostudzić. (wyszło mi 6 babeczek o średnicy 6 cm i zostało mi jeszcze ciasto którym w wylepiłam 15 cm formę do tarty).

Składniki na farsz: ugotowane zielone warzywa ( u mnie cały Broków ale może być brukselka lub szpinak), por, 4 jajka , opakowanie tartego parmezanu. Jaja wymieszać z parmezanem. Na podpieczone babeczki układać warzywa, zaleć jakiem z parmezanem. Włożyć do piekarnika i pozostawić tak długo, aż masa jajeczna się zetnie. Minibabeczki podawać na gorąco lub jako zimne przystawki.
Przepis Marty Gessler z „Kolory smaków”.

Page Rank Check