niedziela, 08 maja 2011
Bajaderki

 

Kiedy zobaczyłam ten przepis ożyły u mnie wspomnienia z dzieciństwa. Będąc dzieckiem uwielbiałam bajaderki. Pomimo wiecznego uświadamiania mnie że robi je się ze starego zbędnego w cukierni ciasta miałam nieograniczone możliwości spożycia tych słodkości. Jak się okazało nadal je uwielbiam, a niech tam sobie inni drwią będę je nadal jadła.
Składniki:ciasto czekoladowe lub kakaowe (u mnie murzynek w małej keksówce),4 łyżki  marmolady wieloowocowej, 4 łyżki amaretto, 200 g czekolady deserowej,200 ml śmietanki, bakalie drobno pokrojone.
W rondelku o grubym dnie zagotować śmietankę kremówkę. Zdjąć z ognia, dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać, aż się rozpuści. Przestudzić. Placek pokruszyć lub porwać dość drobno. Dodać alkohol i marmoladę. Wszystko dokładnie wymieszać. Następnie wciąż ucierając dodawać stopniowo rozpuszczoną czekoladę uważając, żeby masa nie była zbyt rzadka. Może się okazać że cała czekolada nie zostanie zużyta. Na koniec dodać bakalie. Ponownie wymieszać. Dłonią formować kule o średnicy dużego orzecha włoskiego i obtaczać w wiórkach kokosowych lub kolorowej posypce. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.

Kiedy zobaczyłam ten przepis USagi ożyły u mnie wspomnienia z dzieciństwa. Jako dziecko uwielbiałam bajaderki. Pomimo wiecznego uświadamiania mnie, że robi je się ze starego zbędnego w cukierni ciasta miałam nieograniczone możliwości spożycia tych słodkości. Jak się okazało nadal je uwielbiam, a teraz skoro już wiem jak je sobie zrobić, będę je jadła jeszcze cześciej i z jeszcze wiekszym apetytem.

Składniki:

  • ciasto czekoladowe lub kakaowe (u mnie murzynek z małej keksówce),
  • 4 łyżki marmolady wieloowocowej,
  • 4 łyżki amaretto,
  • 200 g czekolady deserowej,
  • 200 ml śmietanki,
  • bakalie drobno pokrojone.

W rondelku o grubym dnie zagotować śmietankę kremówkę. Zdjąć z ognia, dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać, aż się rozpuści. Przestudzić. Placek pokruszyć lub porwać dość drobno. Dodać alkohol i marmoladę. Wszystko dokładnie wymieszać. Następnie wciąż ucierając dodawać stopniowo rozpuszczoną czekoladę uważając, żeby masa nie była zbyt rzadka. Może się okazać że cała czekolada nie zostanie zużyta. Na koniec dodać bakalie. Ponownie wymieszać. Dłonią formować kule o średnicy dużego orzecha włoskiego i obtaczać w wiórkach kokosowych lub kolorowej posypce. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.

Page Rank Check