sobota, 30 sierpnia 2008
Naleśniki z serem i truskawkami


Moje ulubione naleśniki, jak na razie nic nie pobiło tego smaku( ale pewnie do czasu ). Proste do przyrządzenia a do tego apetycznie się prezentują. Tak naprawdę serek waniliowy można łączyć z dowolnymi owocami ale mi do gustu najbardziej przypadły truskawki. Jeżeli chodzi o przepis na ciasto to najczęściej stosuje proporcje zaproponowane przez Paskala, ciasto jest idealnej konsystencji i nigdy nie przystaje do patelni, dzięki czemu nie tracę cierpliwości podczas smażenia.

Składniki: 2 szkl. mąki, 2 jajka, 3 szkl. mleka, 4 łyżki oleju, szczypta soli, opakowanie cukru waniliowego.
Nadzienie:
duże opakowanie serka waniliowego, małą śmietana 30%, 300g truskawek.
Do dekoracji: świeża mięta, cukier puder.

Z podanych składników przygotować ciasto i odłożyć na co najmniej pół godziny do lodówki. Truskawki umyć i pokroić (kilka odłożyć do dekoracji ). Śmietankę ubić i ostrożnie wymieszać z serkiem oraz truskawkami. Usmażone naleśniki nadziewać przygotowaną masą serową. Przed podaniem można lekko zapiec, udekorować cukrem pudrem, truskawkami i świeżą miętą.

Czekoladowe naleśniki z gruszkami
Moi goście zażyczyli sobie do kawki naleśniki. Bardzo się ucieszyłam, to moje ulubione danie, więc z tym większą przyjemnością sporządzam je dla kogoś.

Nadzenie: 5 gruszek, 50g cukru, 4 goździki, pół szkl. wody Ciasto: 2 szkl. mąki, 2 jajka, 3 szkl. mleka, 4 łyżki oleju, 4 łyżki kakao, szczypta soli.


Składniki ciasta wymieszać i włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny. Gruszki obrać i pokroić. W garnku przygotować wodę z cukrem , wrzucić gruszki i goździki, gotować do miękkości, wyjąć i ostudzić. Z przygotowanego ciasta smażyć naleśniki. Nadziewać gruszkami. Najlepiej smakują podane z lodami waniliowymi. Smacznego !

niedziela, 24 sierpnia 2008
Zapiekanka z fasolką szparagową
Temat przewodni – fasolka szparagowa, świeżutka prosto z działki w ilości utrudniającej natychmiastowe zjedzenie. Najlepiej jej będzie w formie zapiekanki.

Składniki: 4 jajka, 100ml mleka, 4 łyżki mąki, 300g sera żółtego ( u mnie edamski), chleb tostowy, 600g fasoli szparagowej, mieszanka suszonych ziół, masło do wysmarowania naczynia.

Fasolkę ugotować prawie do miękkości w osolonej wodzie. Ser zetrzeć na tarce. Jaja wymieszać z mlekiem, mąką i częścią żółtego sera, doprawić pieprzem i solą. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem a dno wyłożyć kromkami chleba tostowego ( w moim przypadku było to sześć kromek). Na chlebie ułożyć ugotowaną fasolkę, posypać ulubionymi ziołami, ja użyłam mieszanki Kamis do duszonych warzyw. Fasolkę zalać jajkiem i posypać resztą sera. Zapiekać 20-30 min w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.

Kurki zapiekane z ziemniakami
Ostatni często słyszę od swoich znajomych opowieści o kurkach i sposobach ich przyrządzania, najczęściej pada stwierdzenie – najlepsze są kurki smażone z ziemniakami. Ale ja kiedy myślę o kurkach w pierwszym momencie myślę o grzybach smażonych na masełku i z dodatkiem śmietany. Postanowiłam połączyć te dwa sposoby podania, oto co mi wyszło.

Składniki: 1 kg ziemniaków, około 200 g kurek, 1 ząbki czosnku, 1 listek laurowy, 200 ml śmietany, szczypta gałki muszkatołowej, 1/4 kostki masła, sól i pieprz.


W osolonej wodzie ugotować na półtwardo ziemniaki. Pokrojoną cebulę zeszklić na maśle, dodać oczyszczone kurki, smażyć je jakieś 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem i rozgniecionym ząbkiem czosnku. Warstwami układać w nim pokrojone w cienkie plasterki ziemniaki, posypując każdą warstwę pieprzem. Całość zalać śmietaną wymieszaną z gałką muszkatołową, odrobiną soli i pieprzu. Na całość wyłożyć podsmażone kurki. Zapiekać ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

poniedziałek, 18 sierpnia 2008
Sernikobrownie z wiśniami
Dziś tematem przewodnim są wiśnie w syropie, w tym roku zrobiłem je pierwszy raz. Przepis dostałam od mojej mamy a ona pamięta że w ten właśnie sposób przyżądzałą wiśnie jej mama. Pomysł na ich wykorzystanie podrzuciła mi Liska.


Składniki: 200 g gorzkiej czekolady najlepiej 70 %, 200 g masła, 400 g cukru pudru (można dać mniej), 5 jajek, 100 g mąki, 500 g sera białego mielonego, cukier waniliowy lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 200 g drylowanych wiśni (mogą być mrożone lub jak w moim przypadku wiśnie w syropie).

Piekarnik nastawić na temp. 170 st C.

Blaszkę 20x30 cm wysmarowac masłem i wyłożyć papierem. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Masło i 250 g cukru pudru zmiksować na gładką masę. Następnie dodać 3 jajka - wbijając po jednym i dobrze miksując przed dodaniem kolejnego. Wlać roztopioną czekoladę, dalej miksować. Następnie dodać mąkę. 3/4 mikstury wlać do blaszki. W drugiej misce utrzeć ser, resztę cukru, jajka i cukier waniliowy. Masa powina mieć gładką konsystencję. Wylać masę serową na masę czekoladową. Na wierzch wyłożyć resztę masy czekoladowej i ułożyć owoce. Piec 45-60 minut.

sobota, 16 sierpnia 2008
Zupa krem z cukinii

Zupa krem to świetny pomysł na wykorzystanie świeżych warzyw, ja polecam krem z cukinii. Przepis ten jest przydatny zwłaszcza wtedy gdy mamy do czynienia z dorodnymi dużymi okazami tego warzywa.

Zupa krem z cukinii

2 sztuki sporej wielkości cukinii, 1 litr rosołu, 1 cebula, oliwa do smażenia.
Na oliwie przesmażamy pokrojoną w kosteczkę cebule. Cukinię obieramy i tarkujemy na tarce o dużych oczkach (może też być drobno pokrojona, ale tarkowanie jest szybsze), dodajemy do cebuli i smażymy do miękkości. Do przesmażonych warzyw dodajemy rosół, gotujemy razem 10 minut po czym odstawiamy do przestygnięcia. Schłodzoną zupę miksujemy na krem podgrzewamy i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, ewentualnie dosalamy do smaku. Prawda że proste?

Smacznego.
Tagi: cukinia
10:02, nina007 , Zupy
Link Dodaj komentarz »
Zupa z kurkami


Sezon na kurki już w pełni, czas wyjść z kuchni i coś 'upolować'. Każdy kolejny żółty punkt znaleziony wśród sterty liści i gęstych mchów daje ogromną satysfakcję. Po udanych polowaniach czas na mój pomysł na kurki - szybko i smacznie - czyli zupa z kurkami.

Zupa z kurkami

Składniki: 300-400g kurek, 2 litry rosołu, 4 małe marchewki, 4 ziemniaki, 3 łyżki kaszy jęczmiennej, pęczek koperku, opcjonalnie kwaśna śmietana.
Do ugotowanego rosołu wrzucamy marchew i kaszę, po 10 minutach gotowania dodajemy pokrojone w słupki ziemniaki i kurki (mniejsze w całości, większe przepołowione), gotujemy do miękkości, doprawimy solą, świeżo zmielonym pieprzem i koperkiem. Przed podaniem polecam zabielić kwaśną śmietaną.

Smacznego.
Tagi: kurki
09:28, nina007 , Zupy
Link Dodaj komentarz »
piątek, 15 sierpnia 2008
Muffiny z jeżynami i kokosową kruszonką

Lato, cudowne lato, jeszcze jesteś z nami a ja już tęsknie. Najbardziej będę tęsknić za smakiem świeżych owoców a zwłaszcza za moim osobistym hitem tego roku - jeżynami. Mam już kilka słoiczków dżemu, ale korzystając z okazji że są jeszcze z nami polecam muffiny z jeżynami i kokosową kruszonką.
Przepis na muffiny znalazłam na foody.pl i wzbogaciłam go smakiem kokosowej kruszonki.

Składniki na kruszonkę:
50g masła, 3 łyżki cukru, jajko, 1 filiżanki wiórek kokosowych, 1/2 filiżanki mąki. Masło utrzeć z cukrem dodać pozostałe składniki i ręcznie wyrobić ciasto na kruszkę. W razie potrzeby dodać więcej mąki.
Składniki na muffiny:
100g masła, 500g mąki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 3/4 łyżeczki soli, 3/4 łyżeczki sody, 400g brązowego cukry, 2 jajka, 250ml maślanki, 1 łyżka skórki pomarańczowej, 400g jeżyn (mogą być mrożone).

Robi się je w tradycyjny sposób, czyli sypkie składniki łączy się z płynnymi. W tym celu należy wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, solą, sodą i cukrem. W osobnym naczyniu ubić jajka, dodać maślankę i skórkę pomarańczową. Następnie połączyć ze sobą składniki płynne i sypkie (wyszła mi dosyć zwarta konsystencja więc musiałam dodać maślanki). Na koniec dodać jeżyny i delikatnie mieszać, żeby nie uszkodzić owoców. Foremki wypełnić do 2/3 wysokości i posypać kruszonką. Piec 30 minut w temperaturze 190-200 stopni.
Tagi: jeżyny
22:39, nina007 , Muffiny
Link Dodaj komentarz »
środa, 13 sierpnia 2008
"Podstawową zasadą wytwornej kuchni jest prostota" 
- Johhan George Hesekiel 1872 

Swoje eksperymenty w kuchni zaczęłam zupełnie niedawno, zainspirowana i
natchniona przez osoby gotujące z pasją. Uwielbiam potrawy proste, mam
zupełnego bzika na punkcie naleśników. Są one odzwierciedleniem mojego stylu gotowania.
Prosto i ze smakiem to mija misja. Tyle jest jeszcze do ugotowania...............
a więc zaczynam.
23:35, nina007 , Od Quchni
Link
Page Rank Check