czwartek, 18 lutego 2010
Tarteletki z groszkiem i szynką

Miałam ochotę na coś z piekarnika, coś ciepłego i aromatycznego. W pierwszej kolejności pomyślałam o pizzy. Przejrzałam lodówkę i już wiedziałam, że to się nie uda. Krótki przegląd zamrażalnika. O! zielony groszek. No dobrze ale to danie musi być z ciastem. Już wiem, tarteletki ! Szynka - mam, cebula -mam, jajka - mam, śmietanka - mam i tak powstało to oto danie. Nie roczarowałam się, to spełniło moje oczekiwania. Pyszności.



Składniki na ciasto:

  • 125g mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • 75g schłodzonego masła,
  • 25g startego parmezanu,
  • zimna woda.

Składniki na farsz:

  • 200g groszku mrożonego lub świeżego,
  • 25g masła,
  • 1 cebula,
  • 200-300g gotowanej szynki,
  • 120 ml gęstej tłustej śmietany,
  • 3 żółtka,
  • 3-4 liście mięty,
  • sól i pieprz.

 


Mąkę posiekać z solą, parmezanem i masłem, przesypać do miski dodać niewielką ilość wody (około 2-4 łyżki) zagnieść ciasto.  Wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę, rozwałkować. Wycinać ciasto do wielkości foremek i dokładnie wypełnić ciastem ich wnętrze. Schładzać w lodówce przez 30 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.  Przed pieczeniem wyłożyć foremki folią aluminiową i wsypać fasoli przeznaczone wyłącznie do pieczenia. Piec przez 10 minut. Po upieczeniu ostrożnie usunąć folię z fasolkami.
Na patelni rozgrzać masło, dodać drobno posiekaną cebulę, podsmażyć, dorzucić szynkę i groszek.  Po 3 minutach zdjęć z ognia. W osobnej misce wymieszać śmietanę z żółtkami solą i pieprzem i posiekaną miętą. Połączyć z groszkiem i szynką. Przełożyć masę do tarteletek. Piec przez 15 minut.
Z tej porcji wychodzi 6 sztuk tarteletek o średnicy 9 cm.

wtorek, 03 marca 2009
Tarta z karmelizowanymi jabłkami i czekoladą


Przygotowanie tej tarty pomimo że jest pracochłonne nie jest czasochłonne, wraz ze schładzaniem i pieczeniem ciasta oraz przygotowywaniem farszu zajmuje około godzinę. Ale jest to trud który się opłaca. Połączenie smaku orzechowego spodu, czekolady i karmelizowanych jabłek jest wyśmienite. Polecam !

Składniki na ciasto:
150 g mąki, 80 g mielonych migdałów (w moim przypadku były to mielone orzechy laskowe), 100 g cukru brązowego, 100 g masła.
Nadzienie: 50 g czekolady deserowej, 4 jabłka, 2 łyżki masła, 4 łyżki cukru brązowego, łyżeczka mielonego cynamonu.


Wymieszać mąkę z mielonymi orzechami i cukrem, dodać masło i wyrobić ciasto ( ja zrobiłam to za pomocą miksera).
Wyłożyć nim formę do tarty o średnicy 20 do 25 cm. Odstawić w chłodne miejsce na 30 min. W tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C. Piec spód na środkowym poziomie przez 10-12 minut. Upieczony spód posypać kawałkami czekolady, poczekać aż się rozpuszczą , po czym rozprowadzić po całej powierzchni ciasta.
Jabłka obrać i pokroić w plasterki. Usmażyć na maśle na małym ogniu. Dodać cukier i cynamon, dokładnie wymieszać a gdy cukier zacznie się karmelizować odstawić do przestygnięcia. Wyłożyć nadzienie na upieczony spód tarty, posypać startą czekoladą. Przed podaniem można udekorować śmietaną kremówką ubitą z cukrem waniliowym.

wtorek, 17 lutego 2009
Czekając na wiosnę czyli minibabeczki z zielonymi warzywami

Tęskna za wiosną doskwiera mi coraz bardziej, wyobrażam sobie to słońce, świeżą zieleń na trawnikach i ……………………… stragany pełne warzyw i owoców. A narazie przeglądam zamrażarkę w poszukiwaniu zielonych mrożonek :)

Składniki na ciasto: 250 g mąki, 1/2 łyżeczki soli, 2 jajka, 1 kostka miękkiego masła, 100 ml zimnej wody.
Mąkę i sól wsypać do miksera, wbić jaja, powoli dodać masło, a na końcu wodę. Wyrobić gładkie ciasto (do mojego ciasta musiałam dodać więcej mąki niż w przepisie). Zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Ciasto przełożyć do małych foremek wysmarowanych masłem. Piec ok. 10 min na złoty kolor w temp. 200 stopni C. Ostudzić. (wyszło mi 6 babeczek o średnicy 6 cm i zostało mi jeszcze ciasto którym w wylepiłam 15 cm formę do tarty).

Składniki na farsz: ugotowane zielone warzywa ( u mnie cały Broków ale może być brukselka lub szpinak), por, 4 jajka , opakowanie tartego parmezanu. Jaja wymieszać z parmezanem. Na podpieczone babeczki układać warzywa, zaleć jakiem z parmezanem. Włożyć do piekarnika i pozostawić tak długo, aż masa jajeczna się zetnie. Minibabeczki podawać na gorąco lub jako zimne przystawki.
Przepis Marty Gessler z „Kolory smaków”.

czwartek, 12 lutego 2009
Tarta z kiwi

Ta tarta jest propozycja na ciekawy deser a jednocześnie stanowi bombę witaminową. Uzupełnia zapotrzebowanie na witaminę C której o tej porze roku tak bardzo potrzebujemy. Smacznie i zdrowo. Trochę mi się tylko nie podoba przepis na spód, jak dla mnie ciasto wyszło za twarde. Za to połączenie słodkiego kremu z orzeźwiającym kiwi jest wyśmienite.

Składniki na ciasto: 130 g mąki, 2 łyżki brązowego cukru, 50 g masła, łyżka wody.

Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C. Połączyć w malakserze mąką, cukier, masło i wodę. Wylepić ciastem formę do tarty o średnicy 18 cm. Piec na środkowym poziomie piekarnika przez 10 minut. Pozostawić do ostygnięcia

Nadzienie: 250 ml śmietany kremówki, 3 żółtka , 2 łyżki cukru pudru, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 2 – 3 owoce kiwi.

Zagotować 200 ml śmietanki, odstawić do ostygnięcia. Utrzeć żółtka z cukrem pudrem i lekko ubić z wystudzoną śmietanką. Postawić ponownie na ogień i powoli podgrzewać aż zgęstnieje (krem nie może się zagotować). Następnie włożyć masę do lodówki. Ubić pozostałe 50 ml śmietanki i połączyć ją z przygotowanym wcześniej kremem. Wypełnić upieczony spód kremowym nadzieniem i udekorować plastrami owoców.

wtorek, 18 listopada 2008
Tarta z serem i miodem

Bardzo mi się spodobało pieczenie tart więc postanowiłam zaopatrzyć się w odpowiednią lekturę. Świetnie trafiłam, kupiłam niedrogą ale bardzo ciekawę książkę- "Tarteletki i tarty" S. Banbery. Zawiera ona naprawdę ciekawe przepisy, dokładnie take jak lubie: proste i nie wymagające specjalnych zdolności do ich wykonania. Można w niej znaleźć przepisy na koktajlowe tartaletki, tarty będące głównym daniem (między innymi z pomidorami, z krabami i rukwią czy z kozim serem i tymiankiem) tarty owocowe i mój ulubiony dział - słodkie tarty deserowe, skąd pochodzi ten właśnie przepis.

Składniki na ciasto:
125g mąki, szczypta soli, 75g schłodzonego masła pokrojonego na kawałki, 1 łyżka cukru pudru, zimna woda. Sładniki na farsz: 250g białego sera, 100g kremowego twarożku, 120ml śmietanki kremówki, 2 żółtka plus jedno całe jajko, 25g cukru, 4 łyżki płynnego miodu.

Do dekoracji: pistacje zalane miodem lub płatki róż w cukrze.
Posmarować masłem formę do tarty o średnicy 22 cm. Wymieszać mąkę sól i masło, aż składniki zaczną przypomninać zacierkę. Dodać cukier, niewielką ilość wody (u mnie 1/4 szkla.nki) i zagnieść ciasto. Rozwałkować koło o średnicy 8cm większe od średnicy formy. Wypełnić ciastem wnętrze formy, wałkiem docisną ciasto wokół krawędzi i usunąć jego nadmiar. Do środka włożyć arkusz pergaminu, wsypać fasoli przeznaczone do pieczenia. Schładzać w lodówce przez 30 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 190 stopni. Ciasto piec przez 10 minut, następnie wyjąć fasolki i piec przez kolejne 5 minut. W celu zrobienia farszu wymieszać ser, twarożek i śmietanę na gładką masę. Wbić żółtka, całe jajko, miód oraz cukier. Staranie wymieszać. Wylać na podpieczone ciasto i piec przez 30 minut. Studzić ciasto w formi przez 10 minut. Przybrać ciasto pistacjami lub polać miodem i przybrać płatkami róż.
środa, 12 listopada 2008
Tarta z jabłkami

Te ciasto nazwała bym "szybkim ciastem z jabłkami". Zdąży się je zrobić nawet wtedy gdy goście stają już w progu. Pomimo że nie trzeba poświęcać dużo czasu na jego przygotowanie, smak jest naprawdę świetny. Efektem jest cieplutkie maślane ciasto pachnące jabłkami. Przpis pochodzi z książki "Wypieki ze smakiem".

Składniki: 175g masła jub margaryny, 200g mąki, 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 60-80g miałkiego cukru, 1/2 łyżeczki soli, 3-4 jabłka.

Piekarnik pogrzać do temperatury 200 stopni. Obrać jabłka i pokroić na ćwiartki a następnie na cienki plasterki. Rozpuścić masło lub margarynę. W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Wlać rozpuszczony tłuszcz i szybko wyrobić ciasto. Wykleić ciastem formę do tarty. Nie trzeba jej przedtem natłuszczać. Na wierzchu ułożyć plasterki jabłek. Owoce można posypać płatkami migdałwymi lub innymi orzechami. Piec na środkowym poziomie przez 20-25 minut. Tarta najlepiej smakuje polana śmietanką zmieszaną z cukrem waniliowym lub z lodami waliniowymi.

Page Rank Check