poniedziałek, 14 lutego 2011
Pierogi ruskie

Z cyklu ocalić od zapomnienia specjał rodziny mojego męża – pierogi ruskie. Specjał w pojęciu niedoścignionego wzoru, absolutnie najlepsze jakie kiedykolwiek jadłam. A każdorazowe zaproszenie na tą ucztę jest jak święto. Oto moja próba dorównania ideałowi według zdradzonego mi przepisu. Polecam.


Składniki na ciasto :

  • 4 szkl mąki,
  • ¾ szkl letniej wody,
  • jajko,
  • szczypta soli.


Składniki na fars
z:

  • 250 g ugotowanych ziemniaków,
  • 250 białego sera najlepiej tłustego,
  • jajko,
  • 300g surowego boczku,
  • 300g wędzonego boczku,
  • 4-5 szt dużych cebul,
  • sól,
  • świeżo mielony czarny pieprz.

 

 

Oba rodzaje boczku drobno pokroić a cebule skroić w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucić najpierw surowy boczek a następnie gdy ten lekko się wytopi wędzony boczek, smażyć często mieszając. Pod koniec smażenia dodać cebulę i smażyć razem aż cebula się zeszkli. Po usmażeniu dzielimy na dwie części. Ziemniaki i biały ser przepuścić przez prasę do ziemniaków lub zmielić młynkiem. Dodać jedną część usmażonych wcześniej ostudzonych skwarek. Doprawić sporą ilością soli i świeżo mielonym czarnym pieprzem (pieprzy powinno być naprawdę dużo około 1 łyżeczki). Kiedy smak farszu nam odpowiada dodać jajko i wymieszać.  Z przygotowanych składników zagnieść ciasto,  rozwałkować dosyć grubo, formować pierogi. Gotować około 4-5 minut od momentu wypłynięcia.  Podawać polane skwarkami z cebulką.


środa, 28 października 2009
Pierogi z Cortiny d`Ampezzo - czyli pierogi z buraczkami

Jednym z moich ulubionych artykułów w miesięczniku Kuchnia jest kulinarny karnet Tessy Capponi-Borawskiej. Są to smakowe podróże po różnych regionach Włoch. Prezentowane dziś przez mnie danie pochodzi z górskiej krainy zwanej Dolomiti. Te pierożki nadziewane burakami i twarogiem są określane przez autorkę przepisu jako delicje  Dolomit. Myślę, że to właśnie określenie powinno Was przekonać do wypróbowane tego przepisu. Mnie te słowa przekonały.

Składniki na ciasto:

  • 40 dag mąki,
  • sól,
  • 3 jajka,
  • letnia woda.

Składniki na nadzienie:

  • 75g ugotowanych buraków
  • 8 dag masła,
  • 10 dag sera ricotta,
  • 2 jaja,
  • sól,pieprz,
  • bułka tarta.

Składniki na sos:

  • 10 dag masła,
  • 3 łyżki masła,
  • 4 łyżki tartego parmezanu.

Aby przygotować ciasto należy zagnieść mąkę z solą, jajkiem i taką ilością wody aby powstało gładkie zwarte ciasto. Gotowe ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut. Buraki obrać zetrzeć na tarce i dobrze odcisnąć z nadmiaru soku. Lekko podsmażyć na maśle. Przełożyć do miski, dodać ricottę, jajka, sól, pieprz i parę łyżek bułki tartej. Dokładnie wymieszać. Ciasto rozwałkować i wycinać koła o średnicy około 10 cm. Na każdym układać łyżeczkę nadzienia i dokładnie zlepić brzegi. Gotować w dużej ilości osolonej wody ( ja swoje gotowałam 5 minut od momentu wypłynięcia pierogów na wierzch). Gotowe polać roztopionym masłem z dodatkiem maku i posypać tartym parmezanem.



Moja rada: Nadzienie do tych pierogów podobnie jak do pierogów ruskich nie ma wyrazistego smaku, dlatego należy obficie doprawić je pieprzem, najlepiej czarnym swieżo mielonym i solą.

Tagi: buraczki
12:56, nina007 , Pierogi
Link Komentarze (11) »
środa, 10 grudnia 2008
Pierogi z bananami
Zostałam zainspirowana Bananowym Tygodniem. Danie pochodzi z kuchni belgijskiej, znalazłem je w książce „Dania z owocami” B. Jakimowicz-Klein. Muszę przyznać, że odrobinę go zmodyfikowałam ale nie wszystkie składniki farszu mi pasowały. Połączenie bananów, miodu i migdałów oprócz ciekawego smaku daje też fantastyczny zapach. Polecam.

Składniki: 60 dag gotowego ciasta francuskiego, 4 bananów, 4 łyżki miodu, skórka z 1 cytryny, 4 łyżki soku cytrynowego, 2 białka, 2 łyżki mleka, 6 łyżek płatków migdałowych.

Rozmrożone płaty ciasta francuskiego cienko rozwałkować, wykrawać krążki. Banany obrać ze skórki, dwa rozgnieść, a dwa pokroić w kostkę. Dodać miód, startą skórkę cytrynową, sok z cytryny, wymieszać wszystkie składniki farszu. Nadziewać krążki ciasta, brzegi zlepić. Pierogi posmarować mlekiem wymieszanym z białkami i posypać płatkami migdałowymi. Piec 20 min na blasze wyłożonej papierem dopieczenia. Pierożki można podawać ciepłe lub zimne. Dobrym dodatkiem jest dip jogurtowo-kokosowy (jogurt z dodatkiem wiórek kokosowych, posłodzony cukrem lub miodem).
wtorek, 28 października 2008
Pierożki ze śliwkami


Ten przepis pochodzi z książki „Kuchnia Polska” i zrobiłam je specjalnie w odpowiedzi na zabawę -
Gotowanie po polsku. W zasadzie już same pierogi kojarzą mi się z naszą narodową kuchnia a nadzienie to już tylko kwestia inwencji twórczej. To połączenie bardzo przypadło mi do gustu, robiłam je dziś pierwszy raz ale na pewno będę do nich jeszcze wracać.

Składniki na ciasto: 4 szkl mąki, 1 jajko, 3/4szkl letniej wody, szczypta soli.
Nadzienie: około 1/2kg śliwek świeżych lub 30dag suszonych oprószonych cukrem i cynamon. (w przypadku śliwek suszonych należy je opłukać ciepłą wodą).

Aby przygotować ciasto należy wymieszać 2 szklanki mąki z jajkiem i wodą, dodać 2 pozostałe szklanki mąki i wyrobić ciasto. Z gotowego ciasta formować pierogi i nadziewać śliwkami. Gotować w lekko osolonej wodzie, 5 minut od momentu wypłynięcia. Podawać polane śmietaną i posypane cukrem.

Tagi: śliwki
08:06, nina007 , Pierogi
Link Komentarze (5) »
Page Rank Check