środa, 20 maja 2009
Pasta z tuńczyka

Kremowa pasta z tuńczyka idealna na śniadanie. Łatwa i szybka w przygotowaniu. Tuńczyk, oliwki i suszone pomidory - jak dla mnie idealna fuzja smaków.
Majowe sniadanie

Składniki:
  • 180 g tuńczyka z puszki,
  • 200g serka kremowego,
  • 100g suszonych pomidorów z oliwie,
  • mały słoiczek czarnych oliwek bez pestek,
  • szczypta pieprzu kajeńskiego,
  • sół i pieprz do smaku.

Tuńczyka odsączyć i rozdrobnić widelcem. Pomidory i oliwki drobno pokroić lub zmiksować w blenderze. Wymieszać je z tyńczykiem i serkiem. Na koniec doprawić pastę do smaku.
poniedziałek, 12 stycznia 2009
Jajka w kokilkach
Ostatnio jest to moja ulubiona propozycja na niedzielne śniadanie. Przypomina mi ulubione śniadanie mojej mamy, z tą różnicą że w jej wersji jajka są gotowane i po ugotowaniu podane ze śmietaną. Bazą do mojego przepisu były Oeufs en cocotte z książki „Nigella Ekspresowo”. Ponieważ nie wszystkie składniki mi odpowiadały stworzyłam własną wersję.

Składniki:
masło do natłuszczenia kokilek, jajka w ilości odpowiadającej ilości kokilek (jedno jako na jedno naczynie), śmietana 30 % (około 2 łyżki na kokilkę), sól, mielona gałka muszkatałowa.

Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C. Zagotować pełen czajnik wody. Wysmarować kokilki masłem, do każdej wbić jajko, posypać solą. Wierzch polać śmietaną i przyprawić solą oraz gałką muszkatałową. Ustawić kokilki w wysokiej formie lub żaroodpornym naczyniu i zalać wrzątkiem do połowy wysokości kokilek. Wstawić na 15 min do piekarnika. Podawać od razu
Page Rank Check