piątek, 12 grudnia 2008
Roladki z Soli

Wśród dań z ryb mam swoich zdecydowanych faworytów, należy do nich dorsz (fantastycznie przyrządzany przez moją mamę w sosie pomidorowym) łosoś (świeży lub wędzony podany z cytryną bądź w towarzystwie śmietanowego sosu z koperkiem) śledzik (we wszelkiej formie ale najchętniej z cebulką),  panga (w sosie słodko-ostrym lub smażona z kurkumą). Do tej listy od dziś dodaję sole. Stało się to za sprawę tego przepisu autorstwa Marty Gessler. Aby danie uznać za naprawdę udane należy jedynie nie żałować cytryny i masła.
Wyśmienite – polecam.

Składniki: 0,5 kg mrożonej soli, sól, pieprz, sok z jednej cytryny, 2 łyżki masła, cząstki limonki lub cytryny.

Solę rozmrozić, przyprawić solą i pieprzem, skropić cytryną. Zawijać roladki i spiąć je wykałaczką. Ułożyć w formie do zapiekania, posypać wiórkami z masła. Piec w temp. 180 stopni C ok. 15 minut. W środek roladki można włożyć czarną oliwkę. Podawać z cząstkami limonki lub cytryny.
08:09, nina007 , Ryby
Link Komentarze (4) »
Page Rank Check