niedziela, 08 maja 2011
Bajaderki

 

Kiedy zobaczyłam ten przepis ożyły u mnie wspomnienia z dzieciństwa. Będąc dzieckiem uwielbiałam bajaderki. Pomimo wiecznego uświadamiania mnie że robi je się ze starego zbędnego w cukierni ciasta miałam nieograniczone możliwości spożycia tych słodkości. Jak się okazało nadal je uwielbiam, a niech tam sobie inni drwią będę je nadal jadła.
Składniki:ciasto czekoladowe lub kakaowe (u mnie murzynek w małej keksówce),4 łyżki  marmolady wieloowocowej, 4 łyżki amaretto, 200 g czekolady deserowej,200 ml śmietanki, bakalie drobno pokrojone.
W rondelku o grubym dnie zagotować śmietankę kremówkę. Zdjąć z ognia, dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać, aż się rozpuści. Przestudzić. Placek pokruszyć lub porwać dość drobno. Dodać alkohol i marmoladę. Wszystko dokładnie wymieszać. Następnie wciąż ucierając dodawać stopniowo rozpuszczoną czekoladę uważając, żeby masa nie była zbyt rzadka. Może się okazać że cała czekolada nie zostanie zużyta. Na koniec dodać bakalie. Ponownie wymieszać. Dłonią formować kule o średnicy dużego orzecha włoskiego i obtaczać w wiórkach kokosowych lub kolorowej posypce. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.

Kiedy zobaczyłam ten przepis USagi ożyły u mnie wspomnienia z dzieciństwa. Jako dziecko uwielbiałam bajaderki. Pomimo wiecznego uświadamiania mnie, że robi je się ze starego zbędnego w cukierni ciasta miałam nieograniczone możliwości spożycia tych słodkości. Jak się okazało nadal je uwielbiam, a teraz skoro już wiem jak je sobie zrobić, będę je jadła jeszcze cześciej i z jeszcze wiekszym apetytem.

Składniki:

  • ciasto czekoladowe lub kakaowe (u mnie murzynek z małej keksówce),
  • 4 łyżki marmolady wieloowocowej,
  • 4 łyżki amaretto,
  • 200 g czekolady deserowej,
  • 200 ml śmietanki,
  • bakalie drobno pokrojone.

W rondelku o grubym dnie zagotować śmietankę kremówkę. Zdjąć z ognia, dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać, aż się rozpuści. Przestudzić. Placek pokruszyć lub porwać dość drobno. Dodać alkohol i marmoladę. Wszystko dokładnie wymieszać. Następnie wciąż ucierając dodawać stopniowo rozpuszczoną czekoladę uważając, żeby masa nie była zbyt rzadka. Może się okazać że cała czekolada nie zostanie zużyta. Na koniec dodać bakalie. Ponownie wymieszać. Dłonią formować kule o średnicy dużego orzecha włoskiego i obtaczać w wiórkach kokosowych lub kolorowej posypce. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.

poniedziałek, 28 lutego 2011
Migdałowe ciasteczka z morelą
Migdałowe ciasteczka z morelą
Składniki:
100 g mielonych migdałów, 100 g cukru, 150 g masła, żółtko, 250 g mąki, mały słoik konfitury morelowej (około 200g).
Mąkę, migadły i cukier połączyć z masłam (posiekać nożem lub połączyć w robocie). Dadać zółtko i zagniatać krótką chwilę. Z ciasta uformować kulkę, owinąć w folię spożywczą i na 2 godziny włożyć do lodówki. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Rozwałkować ciasto i przy pomocy odpowiednich foremek wycinać kształty (na jedno ciastko bez dziurki ma przypadać jedno ciasto z dziurką). Piec 10-11 minut na złotawy kolor. Konfiturę morelową zmiksować z łyżką gorącej wody. Gotowym musem posklejać ciasteczka. Najlepiej nakłądać odpowiednią porcję łyżeczką na całe ciasteczko i docisnąć tym z dziurką.
Przechowuje w chłodnym miescu przez kilka dni.

W książkach z przepisami i na różnych blogach wielokrotnie widziałam takie ciasteczka z dziurką. Za każdym razem zastanawiałam się jak wycięto wzór w środku. Jakie było moje zaskoczenie gdy zobaczyłam na sklepowej półce specjalną foremkę! Foremki poszły do koszyka a ja szybciutko popędziłam do domu żeby wybrać odpowiedni przepis. Tak jakoś wyszło, że w środku wycięły mi się same serduszka, chociaż miałam trzy wzory do wyboru. Co do samych ciasteczek to ciasto wyszło kruche chociaż po przełożeniu musem zmiękło. Jego konsystencja nie pozwala na zbyt cienki rozwałkowanie ale moim zdaniem to nie przeszkadza. Lekko migdałowe mocno morelowe, idealne do małej czarnej.

Składniki:

  • 100 g mielonych migdałów,
  • 100 g cukru,
  • 150 g masła,
  • żółtko,
  • 250 g mąki,
  • mały słoik konfitury morelowej (około 200g).

Mąkę, migadły i cukier połączyć z masłem (posiekać nożem lub połączyć w robocie). Dodać żółtko i zagniatać krótką chwilę. Z ciasta uformować kulkę, owinąć w folię spożywczą i na 2 godziny włożyć do lodówki. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Rozwałkować ciasto i przy pomocy odpowiednich foremek wycinać kształty (na jedno ciastko bez dziurki ma przypadać jedno ciasto z dziurką). Piec 10-11 minut na złotawy kolor. Konfiturę morelową zmiksować z łyżką gorącej wody. Gotowym musem posklejać wystygnięte ciasteczka. Najlepiej nakładać odpowiednią porcję łyżeczką na całe ciasteczko i docisnąć tym z dziurką.
Źródło: "Claudia"

Ciasteczka te dedykuje dla serduszka które przestało bić zbyt wcześnie (*)

środa, 24 marca 2010
Brownie

Robiłam różne wersje tego ciasta, między innymi brownie bez mąki, czy sernikobrownie. Mając porównanie mogę stwierdzić że wersja Marty Gessler jest godna polecenia. Mocno czekoladowa, odpowiednio wilgotna i aromatycznie orzechowa. To był mój wielki kęs czekolady, tak na zapas ;)

Składniki:

  • 200 g gorzkiej czekolady,
  • 200 g masła,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 5 jajek
  • 500 g cukru (dałam 400 g),
  • 400 g mąki,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 200 g orzechów włoskich.

Czekoladę, masło i cukier waniliowy rozpuścić w kąpieli wodnej (miskę z czekoladę umieścić nad garnkiem z zagotowaną ale nie gotującą się wodą). Za pomocą miksera ubić jajka z cukrem (do moment aż zrobią się białe), dodać masę czekoladową, następnie dodać mąkę i sól chwilę wyrabiać mikserem a na końcu dodać orzechy. Masę przelać na blachę ( u mnie była to tortownica o średnicy 21 cm, ciasto wyszło dosyć wysokie więc śmiało można użyć większą formę). Piec 35 minut w temperaturze 200 stopni. Podawać z łyżką gęstej śmietany lub z lodami waniliowymi.

środa, 10 marca 2010
Rogaliki kakaowe

Po upieczeniu i udekorowaniu polewą te małe rogaliki przypominały cukiereczki z bombonierki. W smaku bardzo kruche a ich kakaowy aromat przełamany jest smakiem orzechów. Mocnym akcentem jest polewa, w moim przypadku było to połączenie gorzkiej i białej czekolady. Znalazłam też dla nich dodatkowe zastosowanie, po wkruszeniu do lodów waniliowych uzyskałam fantastyczny deser lodowy. Polecam.

Składniki:

  • 90 g mielonych migdałów,
  • 1 szklanka mąki,
  • 125 g margaryny lub miękkiego masła,
  • żółtko,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • polewa czekoladowa.


Z podanych składników zagnieść ciasto. Moja metoda: do malaksera wsypać mąkę, migdały, oba rodzaje cukru, kakao, wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę masło lub margarynę ponownie włączyć mieszanie po chwili dodać żółtko i chwilę ucierać do uzyskania gładkiego ciasta. Łączenie składników  w malakserze zajmuje mniej niż 5 minut. Z ciasta uformować kulkę i włożyć do lodówki na godzinę. Po wyjęciu z  lodówki uformować wałek  o średnicy 3 cm, pokroić na kawałki wielkości 1 cm - 2 cm. Uformować z nich rogaliki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 minut w temperaturze 190 stopni C. Po wystudzeniu udekorować polewą.

 

wtorek, 02 marca 2010
Sernik krakowski

Ten sernik jest moją modyfikacją kilku różnych przepisów. Przejrzałam "Kuchnię Polską" i skarbnicę wiedzy jaką jest internet. W przypadku niektórych receptur spód wydawał mi się mało kruchy, w innych przypadkach przygotowanie masy serowej wymagała dużego zaangażowania, a ja uwielbiam prostotę. Jestem bardzo zadowolona z ostatecznego efektu, spód wyszedł bardzo kruchy, sernik lekki i pyszny a wszystko razem łatwe i w miarę szybkie do wykonania. Polecam.


Składniki:

  • 400 g mąki,
  • 4  żółtka,
  • 250 g masła,
  • 50 g drobnego cukru,
  • szczypta soli,
  • 750 g tłustego sera twarogowego,
  • 300 g cukru,
  • 4 jajka,
  • 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 150 g rodzynek,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 3 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18-procentowej.


Ciasto: Posiekać mąkę z cukrem, solą i masłem. Ddać żółtka i połączyć wszystkie składniki do uzyskania gładkiego ciasta. Uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce 30 minut. Wyjąć ciasto z lodówki. 2/3 ilości ciasta wylepić spód i boki wysmarowanej masłem dużej prostokątnej formy lub tortownicy (u mnie 25cm średnicy). Piekarnik nagrzać do 200 st C. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do gorącego pieca na 15 minut.
Masa serowa: Ser zemleć. Białka ubić na sztywną pianę. Do sera wlać śmietanę i ucierając dodawać: cukier, żółtka, cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną (te czynności można wykonać ręcznie lub za pomocą malaksera). Gdy masa będzie gładka, dodać pianę, delikatnie wymieszać. Na koniec dodać rodzynki i skórkę pomarańczową. Masę wyłożyć na ciasto i wyrównać powierzchnię. Z pozostałego ciasta uformować wałeczki i ułożyć z nich na masie kratkę. Piec 50-60 min w temperatury 190°C. Po upieczeniu wystudzić, wyjąć z formy i polukrować.
Aby przygotować lukier należy ucierać cukier stopniowo dodając sok z cytyny. Możliwe, żę lukier będzie potrzebował więc lub mniej niż 4 łyżki soku.

 

środa, 24 lutego 2010
Odwrócony placek z ananasem

Ostatnio piekąc czy gotując kieruję się tym na co mam apetyt. Tym razem musiało to być coś z ananasem a przepis już od jakiegoś czasu znajdował się na mojej liście ciast do upieczenia. Wybierając Nigellę miałam pewność że ciasto to wykonam ekspresowo i tak też się stało. Placek jest bardzo fajniutki, wilgotny i owocowy a najlepiej smakuje następnego dnia po upieczeniu.


Składniki:

  • masło do wysmarowania formy,
  • 2 łyżki cukru,
  • puszka ananasów,
  • 3 łyżki soku ananasowego z puszki,
  • 100g mąki,
  • 1łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 100g miękkiego masła,
  • 100g cukru (dałam 50g),
  • 2 jajka,
  • opcjonalnie kandyzowane wiśnie, około 100g.


Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.  Wysmarować formę ( u mnie tortownica o średnicy 23cm) masłem i oprószyć dno 2 łyżkami cukru. Ułożyć plastry ananasa, a w wolnych przestrzeniach można ułożyć kandyzowane wiśnie. W malakserze zmiksować mąkę, proszek do pieczenia, sodę, masło i cukier. Dodać jajka a gdy masa stanie się jednolita dodać sok ananasowy. Ostrożnie zalać ciastem plastry ananasa, delikatnie wyrównać powierzchnię. Według książki placek powinien piec się 30 minut, ale po tym czasie mocno ściemniał. Myślę, że wystarczy 20 minut, lub niższa temperatura. Po upieczeniu podważyć lekko placek łopatką i przełożyć na talerz dnem do góry.


Moim zdaniem najlepiej smakuje następnego dnia po upieczeniu.

Źródło: "Nigella ekspresowo"

czwartek, 11 lutego 2010
Słodkie czekoladowe serduszka

Małe słodziutkie co nieco dla wielbicieli czekolady. A może małe co nieco dla kogoś kogo kochacie.

Składniki:

  • 1 szkl. mąki,
  • 1/4 szkl. kakao,
  • 1/2 łyżeczki sody,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 150 g mlecznej czekolady,
  • 125g masła,
  • ½ szkl. brązowego cukru,
  • 1 duże jajko.

Rozpuścić w rondelku lub w kąpieli wodnej  masło, czekoladę i brązowy cukier. Po schłodzeniu mikstury dodać do niej jajko. W osobnej misce wymieszać mąkę, kakao, sodę i sól.  Do sypkich składników dodać mieszankę z rozpuszczoną czekoladę. Połączyć aż z ciasta da się uformować w kulkę. Podzielić ciasto na dwie części, każdą z nich rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Najlepiej zrobić to na papierze do pieczenia co ułatwi później ich wycięcie. Tak przygotowane ciasto odstawić na 20 minut w chłodne miejsce.  Nagrzać piekarnik do 180 stopni C. Za pomocą foremek wyciąć serduszka i umieścić je na przygotowanej blasze do pieczenia (wyłożonej papierem lub wysmarowanej masłem i obsypanej mąką). Piec od 8 do 10 minut. Studzić na kratce.

Źródło: Martha Stewart

poniedziałek, 25 stycznia 2010
Żelazne ciasteczka

Żelazne ciasteczka zawdzięczają swoją nazwę umiejętności zaspokajania niedoboru żelaza, które grożą na przykład kobietom w ciąży. Zawierają one bardzo duże tego pierwiastka dzięki temu że w ich skłąd wchodzi sezam i płatki owsiane. Dotychczas pilnowanie poziomu żelaza kojarzyło mi się tradycyjnie z jedzeniem szpinaku i mięsa, ale za pomocą słodziutkich ciasteczek jest dużo milej i smaczniej. A poza tym uwielbiam takie zbożowe wypieki.

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych,
  • 1/2 szklanki sezamu,
  • 1/2 kostki masła,
  • 1/2 szklanki mleka w proszku,
  • 1/2 szklanki otręb pszennych,
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego,
  • ok. 2 łyżki wody.

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Płatki owsiane zmielić w młynku, następnie mielić sezam. Zmielone płatki i sezam wymieszać z pozostałymi składnikami. Na początku można wymieszać łyżką, następnie chwilę wyrabiać ręcznie aż składniki się połączą. Z ciasta uformujemy małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układać je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i lekko spłaszczyć, by powstały małe placuszki. Piec, aż staną się złocisto-brązowe, około 10-15.


Źródło: Kuchnia przyszłej mamy Moniki Mrozowską-Szaciłło

środa, 13 stycznia 2010
Buchty z powidłami

Gdy za oknem mrozi i pada śnieg najlepszą pieszczotą dla zmysłów jest aromat bułeczek drożdżowych rozchodzący się po domu. Aby znaleźć odpowiedni przepis w pierwszej kolejności zabrałam się za przegląd internetu. Zależało mi na prostej recepturze. Ten który znalazłam w stu procentach odpowiadał moim kryteriom. Po niespełna dwóch godzinach siedziałam z herbatką nad ciepłymi drożdżówkami. Dodatkowym plusem przepisu okazałam się konsystencja ciasta. Elastyczna , fatwo daje się wyrobić na aksamitne ciasto, bardzo ładnie rośnie i bez problemu daje się formować w bułeczki. Polecam.

Składniki:

  • 20 g drożdży,
  • 60 g cukru,
  • 400-450 g mąki,
  • 200 ml ciepłego mleka,
  • 80 g stopionego masła ,
  • 2 żółtka,
  • 1 czubata łyżka cukru waniliowego,
  • skórka z 1 cytryny,
  • sól,
  • 50 g stopionego masła do posmarowania bułeczek ,
  • 50 g cukru pudru,
  • około 200 g powideł śliwkowych.

Przygotować rozczyn drożdżowy: do miseczki wkruszyć drożdże i rozetrzeć je z odrobiną cukru. Wlać 100 ml ciepłego mleka i wymieszać z 50-100g mąki. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Wymieszać żółtka ze stopionym i wystudzonym masłem oraz resztą mleka. Dodać do rozczynu a następnie wymieszać z pozostałą mąką, cukrem, cukrem waniliowym, skórką z cytryny i szczyptą soli. Zagnieść ciasto i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Rozgrzać piekarnik do 200°C. Blachę natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta uformować wałek, pokroić go w plastry. Spłaszczyć każdy kawałek ciasta, nałożyć porcję powideł (około łyżeczkę).  Skleić jak pączki, ułożyć sklejeniem do dołu, obok siebie, bo buchty powinny się posklejać w trakcie pieczenia. Posmarować stopionym masłem, piec około 20 minut. Posypać cukrem pudrem.

Źródło: ugotujto.pl

 

czwartek, 31 grudnia 2009
Sernik na piernikowym spodzie

Ciągle jeszcze jestem w świątecznym nastoroju więc i jednocześnie na tropie świątecznych smaków. Na ten sernik już od dawna miłam chętkę, przeglądałam różne wydania tego wypieku w necie. Wybrałam ten Liski, chciałam zrobić mały serniczek w maksymalnie 20 cm tortownicy a więc maksymalnie z 0,5 kg sera i taki właśnie jest ten przepis, a poza tym jak to u Niej perfekcyjnie opisany.
I taką oto pysznością kończę stary rok życząc Wam udanych zabaw sylwestrowych zarówno tych domowych jak i balowych oraz spełnienia Noworocznych marzeń.



 

 

Składniki:

  • 250 g ciasteczek kruchych (mogą to być ciasteczka typu Digestive lub herbatniki)
  • 100 g masła,
  • 2 czubate łyżeczki przyprawy do piernika,
  • 500 g białego twarogu (zmielonego),
  • 160 g cukru pudru,
  • 4 jajka,
  • 1 czubata łyżka budyniu waniliowego,
  • 1 cukier waniliowy.

Składniki na polewę:

  • 150 ml jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka cukru pudru (dałam 2, lubię słodką polewę),
  • 1 łyżka soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego).

Ciasteczka pokruszyć, dodać pokrojone masło i zagnieść ciasto o konsystencji klejącej bułki tartej.Przygotować torownicę o średnicy 18-20 cm, brzegi wysmarować masłem, spód wyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić spód i brzegi tortownicy ciastem. Wstawić do lodówki na 30 minut.
Piekarnik nagrzać do 180 st C. Ser utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodawać po 1 jajku, wanilię, i budyń. Wyjąć z lodówki tortownicę, wlać masę. Wstawić sernik do piekarnika na 45-50 minut. Wszystkie składniki polewy dokładnie wymieszać polać nimi ciasto  i dopiekać kolejne 12-15 minut. Ostudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin.

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5
Page Rank Check