wtorek, 19 stycznia 2010
Pulpeciki z cielęciny z makaronem

Przygotowanie tego obiadu wymaga trochę czasu, przez co wydaje się idealny jako niedzielna propozycja. W atmosferze weekendowego rozleniwienia chętnie poświęcam swój czas na coś  ekstra. Szykując ten obiad poczułam się jak członek hollywoodzkiej włoskiej rodziny, chociaż sama konsumpcja w mojej dwuosobowej rodzinie bardziej przypominała scenę z Zakochanego Kundla :)
Mięso cielęce to moja wersja tego dania, można je zastąpić mięsem wieprzowo-wołowym w proporcji pół na pół.

Składniki na pulpeciki:

  • 500g mielonej cielęciny,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki startego parmezanu,
  • 3 łyżki kaszy manny,
  • 1 łyżeczka soli,
  • duża szczypta czarnego pieprzu.

Wymieszać wszystkie składniki w dużej misce, a następnie formować niewielkie kulki (wielkości orzecha włoskiego). Pulpeciki umieścić w lodówce a w tym czasie przygotować sos.

Składniki na sos:

  • 1 duża cebula
  • 1-2 ząbeki czosnku,
  • 1-2 łyżka oliwy,
  • 500 g przecieru pomidorowego,
  • 0,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego,
  • łyżeczka oregano,
  • łyżeczka cukru,
  • sól i pieprz.

Cebulę i czosnek obrać i posiekać. W dużym rondlu rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę dodać czosnek i chwilę razem podsmażyć ( uważać aby czosnek się nie przypalił). Dodać przecier pomidorowy i bulion. Doprawić cukrem solą, pieprzem i oregano. Do sosu wkładać pojedynczo pulpeciki. Zanim nie zmienią koloru na brązowy nie mieszać, w przeciwnym razie mogą się rozpaść. Gotować na niewielkim ogniu pod przykryciem około 20 minut. Przed końcem gotowania sprawdzić czy nie trzeba doprawić do smaku.
Makaron przygotować z przepisu na opakowaniu, polecam też przygotować własnego makaron korzystając z tego przepisu.

czwartek, 21 maja 2009
Pasta Primavera

Do tego dania makaronowego z zielonymi warzywami, można użyć dowolnych innych składników – byle by były młode i zielone. O tej porze roku oczywiście nie sposób jest aby wszystkie składniki były młode, ale alternatywę stanowią mrożonki.


Składniki:
  • 150g szparagów,
  • 100g zielonej fasoli szparagowej,
  • 120g zielonego groszku,
  • 30g masła,
  • 1 mała cebulka kopru włoskiego,
  • 375ml gęstej śmietany,
  • 450g makaronu tagliatelle,
  • 2 łyżki startego parmezanu.

Zagotować wodę w garnku. Gotować w nim szparagi, przez 4 minuty na małym ogniu. Wyjąć łyżką cedzakową i przepłukać zimną wodą (aby zachować ich intensywny zielony kolor). Następnie wrzucić do tej samej wody fasolkę i zielony groszek. Gotować około 5 minut, wyjąć łyżkę cedzakową i tak jak w przypadku szparagów również przepłukać zimną wodą. Na głębokiej patelni rozpuścić masło i dodać pokrojony na cienkie plasterki koper włoski (w ostateczności można go zastąpić cebulką). Smażyć około 5 minut, ma być podsmażony ale nie brązowy. Dodać śmietanę, przyprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować al dente. Na patelnię z sosem wrzucić warzywa i makaron, delikatnie wymieszać, aby sos pokrył makaron. Podawać natychmiast, posypując parmezanem.
niedziela, 08 marca 2009
Polędwiczki wieprzowe z makaronem
Taka podróż kulinarna marzyła mi się od dłuższego czasu, ale do tej pory wydawało mi się, że brak mi odpowiednich składników a dodatkowo nie trafił mi się przepis który by mnie skusił. Ta sytuacja zmieniła się gdy przejrzałam dołączony do miesięcznika Kuchnia dodatek Kuchnie Świata. W nim znalazłam kilka przepisów, które jak tylko je ujrzałam to od razu wiedziałam, że muszę je wypróbować. Urzekł mnie w tych przepisach fakt, że przygotowanie zajmuje niewielką ilość czasu a ich składniki są dla mnie jak najbardziej osiągalne. Chociaż z jednym miałam problem - nie udało mi się kupić wina ryżowego. Na szczęście w przepisie alternatywą dla tego wina jest wytrawne sherry. Na pierwszy ogień poszły polędwiczki z makaronem – szybkie, efektowne i smaczne danie które polecam.

Składniki: 175 g chińskiego makaronu jajecznego, 350 g polędwiczek wieprzowych, 2 łyżki oleju słonecznikowego, 1 łyżka oleju sezamowego, 2 ząbki czosnku ( w przepisie miażdżony u mnie pokrojony w paseczki), 8 dymek pokrojonych w paseczki, 1 czerwona i 1 zielona papryka pokrojona w grubą kostkę, 2 łyżki ciemnego sosu sojowego, 3 łyżki wina ryżowego lub wytrawnego sherry, 175 g kiełków fasoli, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, 1 łyżka uprażonych ziaren sezamu.

Makaron namoczyć według zaleceń na opakowaniu i odcedzić. Polędwiczki pokroić na cienkie plasterki. W woku lub na dużej wysokiej patelni rozgrzać olej. Włożyć mięso i smażyć na dużym ogniu, aż się zarumieni. Dodać olej sezamowy, dymkę i obie papryki. Smażyć pod przykryciem na dużym ogniu 3-4 minuty, aż warzywa zaczną mięknąć ( czosnek polecam dodać gdy pozostałe warzywa zmiękną, przypalony może zepsuć smak potrawy). Dodać makaron, sos sojowy (dodałam nieco więcej niż w przepisie, danie wydawało mi się mało słone) i wino. Ciągle mieszając smażyć na umiarkowanym ogniu 2 minuty. Dodać kiełki i smażyć 1-2 minuty. Jeżeli makaron przywiera można wlać odrobinę wody. Potrawę posypać natką pietruszki i wymieszać. Wyłożyć na talerz, każdą porcję posypać sezamem i zaraz podawać. 
piątek, 23 stycznia 2009
Tagliatelle z ragu
Przeczytałam w swojej książce o kuchni włoskiej, że mieszkańcy Bolonii określają swój długo gotowany mięsny sos mianem „ragu”. Jest to ten sos który my nazywamy bolońskim. Włosi nie podają tego sosu tak jak my ze spaghetti a właśnie z tagliatelle.

Składniki: 60 g masła, 90 g boczku, 1 cebula, 1 nać selera, 1 marchewka, 220g mielonej wołowiny, 220 g mielonej wieprzowiny, 2 gałązki świeżego oregano lub 1/4 łyżeczki suszonego, szczypta gałki muszkatałowej, 125 ml mleka, 125 ml białego wytrawnego wina, 400 g pomidorów z puszki, 250 ml bulionu wołowego, 350 g tagliatelle, 3 łyżki śmietany, starty parmezan.

Roztopić w rondlu masło i dodać boczek. Gotować aż lekko zbrązowieje. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulą, drobno pokrojonego selera i marchew. Gotować 6-8 minut mieszając. Dodać mielone mięsa, doprawić oregano i gałką muszkatałową. Gotować około 5 min aż mięso zacznie zmieniać kolor.
Wlać mleko i gotować 2 min. Dodać wino gotować przez 2-3 minuty, aż wsiąknie. Wówczas zmniejszyć ogien i gotować jeszcze 10 min.
Dodać pomidory i połowę bulionu. Przykryć i pozostawić na najmniejszym ogniu aby gotowało się 3 godziny. Przez ten czas stopniowo dolewać resztę bulionu, aby sos był ciągle płynny. Na 5 minut przed podaniem wlać do sosu śmietanę. Podawać z ugotowanym makaronem, doprawione parmezanem.

Smacznego.
poniedziałek, 05 stycznia 2009
Noworoczny makaron z miodem i makiem
Przyszedł koniec świąteczno-sylwestrowych szaleństw. Pora na powrót do domu i do rzeczywistości. Czas najwyższy, bo już zaczynałam tęsknić, zwłaszcza za moją kuchnią i za netem.

Nowy Rok to nowy zapał i nowe inspiracje, a nowe inspiracje zawdzięczam moim genialnym prezentom: maszynce do makaronu i kilku nowym książkom kulinarnym. Dziękuję Wam za nie „Mikołaje” ;) Tak więc nie mogłam zaczęć tego roku inaczej niż od makaronu. Długo się wahałam przed wyborem pierwszego przepisu na ciasto, kusił mnie mocno jajeczny włoski przepis na makaron a do tego sos pomidorowy ale przegrał konkurencje z makaronem z „Polskiej Kuchni” z sosem z miodem i makiem. Efekt: aksamitnie miękki makaron z aromatycznym słodkim sosem, polecam. Z przepisu wychodzą cztery porcje.

Składniki na makaron: 2 szkl mąki, 2 jajka, 1 łyżka wody, 1/2 łyżeczki soli.
Składniki na sos: 1/2 szkl miodu, 1/2 szkl słodkiej śmietanki, 1/2 szkl mleka, 4 łyżki maku.


Mąkę wsypać do miski lub na stolnicę. Jajka roztrzepać z wodą i solą, wlać do dołka zrobionego w mące, zagniatać do momentu aż wszystkie składniki połączą się tworząc twarde ciasto. Jeśli w trakcie ugniatania okaże się za suche dodać odrobinę wody. Gotowe ciasto w przypadku braku maszynki należy rozwałkowywać na jak najcieńsze placki i odłożyć aby przeschły na 20-30 minut. Przesuszony placek pokroić w paseczki. W przypadku maszynki porcje ciasta spłaszczać tak aby przeszły przez maszynkę. Przewinąć ciasto przez wałki nastawione na najgrubsze wałkowanie. Powtarzać wałkowanie zmieniając szerokość wałków na cieńsze, aż do uzyskania aksamitnej powierzchni ciasta. Następnie przepuścić ciasto przez ostrza tnące w wybranym kształcie. Makaron wysuszyć przewieszony na kiju lub rozłożyć na ściereczce. Wysuszony makaron gotować 4-6 min (ja lubię taki miękki sześciominutowy).
Aby przygotować sos należy sparzyć mak, pozostawić aż ostygnie, odcedzić i zmielić dwukrotnie. Miód, śmietankę i mleko wlać do rondla, dodać mak, gotować 5 minut, często mieszając. Dodać makaron i dokładnie wymieszać. Smacznego !

poniedziałek, 22 września 2008
Makaron z łososiem i brokułami
Pamiętam kiedy pierwszy raz jadłam ten makaron miało to być danie na poprawę humoru. Troszkę wtedy chorowałam i marzyło mi się coś pysznego do zjedzenia. Przyrządziła go dla mnie bliska osoba tym większą moc uszczęśliwiającą miało to danie. Od tamtej pory minęło kilka lat, a ja zaraziłam tym smakiem parę osób. Już sam jego widok wywołuje uśmiech na mojej twarzy!

Składniki: 200 g wędzonego łososia, brokuł, cebula, duża śmietanka 30 lub 36 %, 400 g makaronu spaghetti, sól, pieprz, sok z cytryny.

W osobnych garnkach ugotować makaron i brokuł. Zeszklić na masełku cebulę pokrojoną w kostkę. Do zeszklonej cebuli dodać śmietankę i podgotować chwilę aż zgęstnieje, doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodać łososia i brokuła podzielonego na różyczki. Tak przygotowany sos połączyć z makaronem. Można jeść odrazu na ciapło, ale równie dobrze smakuje na zimno.
Smacznego !

Page Rank Check