wtorek, 15 marca 2011
Naleśniki ze szpinakiem

Uwielbiam szpinak, za jego smak, za to że jest zielony, za to że jest zdrowy i tak uniwersalny w użyciu. Kiedyś jajecznica ze szpinakiem była obowiązkowym punktem każdego niedzielnego śniadania. To najłatwiejsza forma użycia tego warzywa, ale ogromnym uwielbieniem obdarzyłam też pewne kluseczki ze szpinakiem. Mam również propozycję bardziej pracochłonną, troszkę odświętną – szpinakowe ciasto risotto. Jest jeszcze obowiązkowy punkt lata – zupa szpinakowa w wydaniu mojej mamy. A teraz do tej listy dołączy to odkrycie. Sam fakt, iż są to nalśniki które uwielbiam czynią te danie wyjątkowym. Biorąc pod uwagę, że w skłąd farszu wchodzi szpinak robi z tego dania propozycję idealnie dla mnie. Na pewno będę je powtarzać.
Dzięki siostra za inspiracje :)

Naleśniki ze szpinakiem
Składniki na farsz: 1 ser feta, 250g tłustego twarogu, 250g mrożonego szpinaku, 2 ząbki czosnku, 200ml śmietany kremówki, łyżka masła, świeżo mielony czarny pieprz, gałka muszkatołowa. Składniki na ciasto: 2 szkl. mąki, 2 jajka, 3 szkl. mleka, 4 łyżki oleju, szczypta soli.
Z podanych składników przygotować ciasto, przed smażeniem odstawić na pół godziny do lodówki. Szpinak rozmrozić (najszybciej można to zrobić podgrzewając na suchej patelni na małym ogniu, aż cała wilgoć wyparuje). Na patelni rozpuścić masło, wrzucić przeciśnięty przez prasę czosnek i rozmrożony szpinak. Chwilę razem podgrzewać. Do miski wrzucić dwa rodzaje serów, rozdrobnić widelcem dodać wystudzony szpinak, przyprawić pieprzem, dokładnie wymieszać. Gotowe nadzienie zawinąć w naleśniki. Formę do zapiekania wysmarować masłem. Naleśniki ułożyć w formie, polać śmietankę, posypać gałką muszkatołową, zapiekać około 20 minut w 180 stopniacSkładniki na farsz: 1 ser feta, 250g tłustego twarogu, 250g mrożonego szpinaku, 2 ząbki czosnku, 200ml śmietany kremówki, łyżka masła, świeżo mielony czarny pieprz, gałka muszkatołowa. Składniki na ciasto: 2 szkl. mąki, 2 jajka, 3 szkl. mleka, 4 łyżki oleju, szczypta soli.

Składniki na farsz:

  • 200 g sera feta,
  • 250g tłustego twarogu,
  • 250g mrożonego szpinaku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 150 ml śmietany 36%,
  • łyżka masła,
  • świeżo mielony pieprz,
  • gałka muszkatołowa.

Składniki na ciasto:

  • 2 szkl. mąki,
  • 2 jajka,
  • 3 szkl. mleka,
  • 4 łyżki oleju,
  • szczypta soli.

 

Z podanych składników przygotować ciasto, przed smażeniem odstawić na pół godziny do lodówki. Szpinak rozmrozić (najszybciej można to zrobić podgrzewając na suchej patelni na małym ogniu, aż cała wilgoć wyparuje). Na patelni rozpuścić masło, wrzucić przeciśnięty przez prasę czosnek i rozmrożony szpinak. Chwilę razem podgrzewać. Do miski wrzucić dwa rodzaje serów, rozdrobnić widelcem dodać wystudzony szpinak, przyprawić pieprzem, dokładnie wymieszać. Gotowe nadzienie zawinąć w naleśniki. Formę do zapiekania wysmarować masłem. Naleśniki ułożyć w formie, polać śmietaną, posypać gałką muszkatołową, zapiekać około  15-20 minut w 180 stopniach.



piątek, 23 października 2009
Kotlety ziemniaczane

Propozycja z Kuchni Polskiej a jednocześnie smak dzieciństwa. Ale nie taki który pamiętam z domu a ze szkolnej stołówki. Dokładnie z tym samym sosem grzybowym. Przysmak piątkowych obiadów. A do tego zupa owocowa którą na moje szczęście nie wszyscy lubili więc mogła sobie pozwolić na więcej. Uważam że mieliśmy świetne menu w naszej stołówce, nie wiele było dań które by mi nie smakowały, niektóre tak jak gulasz z ozorów nie smakują mi do dziś. Czy naprawdę było tak pysznie czy może to tylko wyidealizowany obraz dzieciństwa ?  Najważniejsze, że to wspomnienia naładowane są pozytywnym ładunkiem i nich tak zostanie.
Wyszły mi bardzo delikatne i mięciutkie kotleciki z bardzo aromatycznym sosem. Do tego pasuje surówka o wyraźnym smaku, np. czerwonej kapusty, lub z porów.


Składniki na kotlety:
1 kg ziemniaków,
3 łyżki bułki tartej plus do obtaczanie kotletów,
2 surowe jajka,
1 jajko ugotowane na twardo,
3 łyżki mąki,
sól, pieprz do smaku.

Ziemniaki obrać ugotować. Ostudzone zmielić na gładką masę. Wyłożyć na stolnicy podsypanej mąką, dodać surowe jaja i posiekane ugotowane na twardo. Wymieszać. Dodać sól, pieprz i bułkę tartą ponownie starannie wymieszać. Z wyrobionej masy formować kotlety. Obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju aż będą rumiane.

Składniki na sos grzybowy:
3 dag suszonych grzybów (u mnie podgrzybki),
1 łyżka mąki,
1 łyżka masła,
1 / 2 szklanki śmietany,
sól pieprz do smaku,
3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki.

Grzyby namoczyć (najlepiej na noc) a następnie ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyły. Ugotowane grzyby pokroić drobno. Masło rozpuścić na patelni lub w rondelku, dodać mąkę, rozetrzeć, dolewać wywar z grzybów energicznie mieszając, po dodaniu całego wywaru zagotować. Dodać pokrojone grzyby. Lekko ostudzić i dodać śmietanę. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodać posiekaną pietruszkę.

piątek, 24 kwietnia 2009
Placuszki z zielonym groszkiem


Popatrzcie na tą zieleń, ile w niej optymizmu ! Do tego cudny słodkawy smak pełen energi i witamin. Jako dodatek świeży sok z marchwi. Polecam :)

Skłądnki:

  • 200 g mąki,
  • 1/4 łyżeczki proszku dopieczenia,
  • 400g zielonego groszku (może byc mrożony),
  • 100 ml smietanki,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 jajka,
  • sól,
  • olej do smażenia,
  • śmietana 36 %.

Mąke wimieszać z proszkiem do pieczenia. Groszek ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. W blenderze zmiksować 2/3 groszku ze śmietanką, masłem i solą. Dodać jajka i mąkę. Dobrz wymieszać. Na koniec dodać pozostały groszek. Smażyć na małym ogniu małe placuszki.

Podawać na gorąco z dodatkiem gęstej śmietany.

Żródło: "Kolory smaków" Marta Gessler
czwartek, 16 kwietnia 2009
Gnocchi ze szpinakiem

W tym roku dotkliwiej niż zwykle dopadło mnie wiosenne przesilenie. Jedyną radą jest uzupełnianie witamin. Wczesna wiosna temu nie sprzyja, witaminy najłatwiej dostępne są w formie zamrożonej, ale i ta moim zdaniem nie jest najgorsza. A poza tym już sam kolor zielony nastraja optymistycznie. Wybrałam propozycję z kuchni włoskiej, tyle że w przepisie jako składnik scalający byłą poda mąka i bułka tarta ja zastąpiłam ją kaszą manną, dzięki czemu moim zdaniem smak stał się bogatszy. Wybierając szpinak mrożony do tej potrawy warto jest wybrać taki w którym mrożone są całe liście, dzięki czemu nie traci ona na gęstości. Często ten siekany po rozmrożeniu okazuje się rzadką papką. Jako słowo podsumowania mogę dodać, iż danie to wyjątkowo przypadło mi do gustu i na pewno będę do niego wracać. Gorąco polecam !

Składniki:
  • 400 g mrożonego szpinaku,
  • 1 mała gałka muszkatołowa starta,
  • 250 g ricotty,
  • 2 jajka,
  • 125 g kaszy manny,
  • sól i pieprz,
  • mąka do posypania,
  • opcjonalnie 50 g masła i 100 g parmezanu.

Rozmrozić szpinak i odparować jak najwięcej wody (ja robię to na rozgrzanej patelni). Przełożyć do miski, dodać ricottę, jajka i kaszę mannę. Przyprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Gnocchi powinno być dobrze przyprawione, ponieważ będą one obtoczone w mące i ugotowane, co osłabia smak. Włożyć mieszankę do lodówki na czas nie krótszy niż 30 minut, aż mieszanka stwardnieje. Zagotować osoloną wodę w dużym garnku. Utoczyć gnncchi na kulki wielkości orzecha włoskiego, od czasu do czasu posypując ręce mąką aby masa nie kleiła się do rąk, odkładać na blacie obsypanym mąką. Pod zagotowaną wodą zmniejszyć ogień i wrzucać partiami kluseczki. Nie wrzucać na raz zbyt dużej ilości. Gotować aż wypłyną na wierzch (około 5 minut). Najlepiej smakują polane roztopionym masłem i posypane parmezanem.
wtorek, 20 stycznia 2009
Naleśniki kokosowe
W poszukiwaniu nowych smaków wśród naleśników natrafiłam na ten oto przepis autorstwa Marty Gessler. Ciekawa byłam efektu i zostałam pozytywnie zaskoczona. Ten smak jest egzotyczną podróżą. Słońce palmy i soczyste egzotyczne owoce na talerzu.

Składniki: 400 ml mleka kokosowego niesłodzonego, 3 jajka, 3 łyżki cukru pudru + 1/4 do posypania, 3/4 łyżeczki mielonego kardamonu, szczypta soli, 170 g mąki, 1/2 szkl. wiórków kokosowych tłuszcz do smażenia, 1 łyżka masła, 2 świeże mango.

W misce wymieszać dokładnie: mleko kokosowe, jajka, 3 łyżki cukru pudru, sól, kardamon. Dodać mąkę i wiórki kokosowe. Dobrze wymieszać. Smażyć naleśniki.
Gotowe naleśniki składać je w „chusteczkę", posypać „wiórkami” masła (aby się rozpuściło można chwilę zapiec w piekarniku), posypać cukrem pudrem, podawać z cząstkami mango.
czwartek, 20 listopada 2008
Naleśniki z makiem i sosem truskawkowym
Po wczorajszym ciężkim dniu miałam ochotę na pozytywną kolację. Taką której sam już widok i smak będzie działać kojąco , co pozwoli mi zapomnieć o całym dniu. Udało się ! To danie spełniło moje oczekiwania. Ciasto ma bardzo ciekawy smak, a połączenie maku z sosem truskawkowym jest bajeczne. Przepis pochodzi ze strony winiary.pl.

Ciasto: 1 budyń o smaku bananowym (użyłam waniliowy), 1 szklanka mleka, 1/2 szklanki mąki, 2 jajka, 1 łyżka maku, szczypta soli; Farsz: 200 g białego sera, 100 ml słodkiej śmietany, 2 łyżki cukru;
Sos truskawkowy: 500 g truskawek (mogą być mrożone),2 łyżki cukru pudru.

Aby przygotować ciasto należy połączyć ze sobą wszystkie składniki, naleśniki można smażyć od razy po przygotowaniu ciasta. Ser zmiksować ze śmietaną i cukrem. Truskawki zmiksować z cukrem, ewentualnie przetrzeć przez sito. Usmażone naleśniki nadziewać serem i zapiekać 10-15 minut. Podawać polane sosem.

Moje uwagi: z podanej porcji wychodzi skromna ilość 8 sztuk, jeżeli tą kolację ma jeść więcej niż 2 osoby polecam podwójną porcję.
niedziela, 28 września 2008
Naleśniki z jabłkami

Niedzielne śniadanie to coś więcej niż tylko posiłek, to stan ducha. Rozkosze kulinarne przygotowane i jedzone w spokoju. Świadomość, że nic nie trzeba zrobić szybko, niegdzie nie trzeba biec. Po prostu się sobie jest….. jest się szczęśliwym i najedzonym. A dzisiejsze śniadanko jest w temacie dzień jabłkowego.

Naleśniki z jabłkami


Ciasto na naleśniki zrobiłam według sprawdzonego przepisu.

Nadzienie: 4 jabłka, 3 łyżki masła, 3 łyżki cukru.
Jabłka obrać, pokroić na kawałki, oczyścić z gniazd nasiennych i obsmażyć na maśle. Dodać cukier i smaż 2-3 minuty, mieszając. Tak przygotowanymi jabłkami nadziewać usmażone naleśniki przełożyć do naczynia posmarowanego masłem i zapiekać ok. 7 minut w 180 stopniach.
sobota, 30 sierpnia 2008
Naleśniki z serem i truskawkami


Moje ulubione naleśniki, jak na razie nic nie pobiło tego smaku( ale pewnie do czasu ). Proste do przyrządzenia a do tego apetycznie się prezentują. Tak naprawdę serek waniliowy można łączyć z dowolnymi owocami ale mi do gustu najbardziej przypadły truskawki. Jeżeli chodzi o przepis na ciasto to najczęściej stosuje proporcje zaproponowane przez Paskala, ciasto jest idealnej konsystencji i nigdy nie przystaje do patelni, dzięki czemu nie tracę cierpliwości podczas smażenia.

Składniki: 2 szkl. mąki, 2 jajka, 3 szkl. mleka, 4 łyżki oleju, szczypta soli, opakowanie cukru waniliowego.
Nadzienie:
duże opakowanie serka waniliowego, małą śmietana 30%, 300g truskawek.
Do dekoracji: świeża mięta, cukier puder.

Z podanych składników przygotować ciasto i odłożyć na co najmniej pół godziny do lodówki. Truskawki umyć i pokroić (kilka odłożyć do dekoracji ). Śmietankę ubić i ostrożnie wymieszać z serkiem oraz truskawkami. Usmażone naleśniki nadziewać przygotowaną masą serową. Przed podaniem można lekko zapiec, udekorować cukrem pudrem, truskawkami i świeżą miętą.

Czekoladowe naleśniki z gruszkami
Moi goście zażyczyli sobie do kawki naleśniki. Bardzo się ucieszyłam, to moje ulubione danie, więc z tym większą przyjemnością sporządzam je dla kogoś.

Nadzenie: 5 gruszek, 50g cukru, 4 goździki, pół szkl. wody Ciasto: 2 szkl. mąki, 2 jajka, 3 szkl. mleka, 4 łyżki oleju, 4 łyżki kakao, szczypta soli.


Składniki ciasta wymieszać i włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny. Gruszki obrać i pokroić. W garnku przygotować wodę z cukrem , wrzucić gruszki i goździki, gotować do miękkości, wyjąć i ostudzić. Z przygotowanego ciasta smażyć naleśniki. Nadziewać gruszkami. Najlepiej smakują podane z lodami waniliowymi. Smacznego !

Page Rank Check