wtorek, 16 czerwca 2009
Babeczki z białą czekoladą


Ostatnio mam niewiele czasu na pieczenie więc bardzo się ucieszyłam gdy nadarzyła się okazja do wypróbowania nowego przepisu. Zrobiłam je moim gościom na drogę, kiedy oni się pakowali babeczki rosły w piekarniku. Polecam ten wypiek wszystkim wielbicielom czekolady.


Składniki:

  • 125g miękkiego masła,
  • 7 łyżek cukru,
  • 2 roztrzepane jajka,
  • 2 łyżki mleka,
  • 50 g groszków z czekolady deserowej,
  • 125 g mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 25 g kakao,
  • 240 g białej czekolady,
  • 160g kremowego twarożku.

Nagrzać piekarnik do 180 stopi i wyłożyć formę do muffinek papierowymi papilotkami. W misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać jajka, wlać mleko i delikatnie wymieszać. Do miski przesiać mąką proszek do pieczenia kakao . Delikatnie wymieszać z pozostałymi składnikami i dodać groszki czekoladowe.Przełożyć masę do foremek i wygładzić.
Piec przez 20 minut. Po upieczeniu przełożyć na metalową kratkę do ostygnięcia. Przygotować lukier. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, lekko wystudzić i dodać twarożek. Posmarować masą babeczki i schładzać przez godzinę.

poniedziałek, 08 czerwca 2009
Biały puszek z truskawkami

Ciasto znalazłam w dodatku do Poradnika Domowego i zastanawiałam się nad jego nazwą, teraz już wiem że robi się je z niezwykłą łatwością a znika z niesamowitą lekkością – jak piórko.

Składniki:
  • 2 szklanki mąki,
  • szklanka kwaśnej śmietany (18-22 %),
  • szklanka cukru,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • łyżeczka esencji rumowej lub waniliowej,
  • 400g truskawek.


Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Do miski wbić jaja i ubić z cukrem na puszystą masą, można to zrobić za pomocą miksera. Dodać śmietanę, olej, esencję zapachową i miksować jeszcze przez 5 minut. Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 23-25 cm wysmarować tłuszczem, lub wyłożyć papierem do pieczenia, wypełnić ciastem, wyrównać powierzchnię i rozłożyć na nim owoce.
Piec 30-49 minut, aż brzegi ciasta zaczną odstawać od brzegów formy. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.




P.S.

Wituś ma się świetnie, je i rośnie moja kruszynka. Otworzył już oczy i coraz pewniej opiera się na swoich chudziutkich wątłych łapkach. A to wszystko dzieje się pod okiem jego nowej kociej mamy którą znalazłam dzięki tej stronie. Jednak najsłodsze nawet mleko z butelki nie zastąpi kociej mamy. To niesamowite jak ciepło powitała go ta kotka, od razu przyjęła go jak swoje dziecko, wylizała, nakarmiła i ogrzała. Teraz nabiera sił pod jego opieką aby już niedługo płatać mi kocie figle.



08:00, nina007
Link Komentarze (21) »
poniedziałek, 01 czerwca 2009
Tort tiramisu z truskawkami


Składniki:

  • 200g masła,
  • 2 opakowania podłużnych biszkoptów,
  • 500g truskawek,
  • 4 łyżeczki żelatyny,
  • 500g serka mascarpone,
  • 500g twarogu,
  • 100g cukru,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • 200g śmietany kremówki,
  • kakao do posypania.

Masło roztopić, 1 ½ opakowania biszkoptów rozgnieść wałkiem, a następnie zagnieść z masłem. Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć masą biszkoptową. Schłodzić w lodówce.

Truskawki umyć i pozbawić szypułek. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Serek mascarpone utrzeć z twarogiem, cukrem i cukrem waniliowym. Żelatynę wymieszać z 2 łyżkami masy serowej a następnie dodać do pozostałego sera. Schłodzić w lodówce. Kremówkę ubić i dodać to tężejącej masy serowej.

Na spodzie ciasta ułożyć truskawki, szpicami do góry. Brzegi tortownicy obłożyć przełamanymi na pół biszkoptami. Na wierzch truskawek wyłożyć masę serową. Schładzać 2-3 godziny. Przed podaniem wierzch posypać kakao.

Pozwolę sobie jeszcze na malutką notkę w temacie mniej kulinarnym. Przepis który na dziś wybrałam, to przepis na ekspresowe ciasto a to dla tego, że od wczoraj większość moje czasu angażuje mała istotka. Jest to 3 dniowy osierocony koteczek. Kiedy się dowiedziałam, że przeżył jako jedyny ze swojego rodzeństwa, a do tego jeszcze jego mama sobie gdzieś poszła i nie wróciła, nie mogłam pozostać obojętna. No i mam ! Karmienie co dwie godziny - dzień i noc, miauczenie, skomlenie i masowanie małego kociego brzuszka. Trzymajcie kciuki żeby dożył czasów kiedy sam o własnych siłach będzie mógł stanąć przy misce z mleczkiem. Skorzystam jeszcze z okazji i podziękuję wszystkim osobą które zgodziły się mi pomóc w opiece nad „Witusiem”. Jeszcze długa droga przed nami !

czwartek, 28 maja 2009
Sernik caffe latte
Wiem że wypieki z kawą mają swoich zagorzałych zwolenników. Ja potraktowałam dodatek kawy jako odmianę po tradycyjnych sernikach jakie przyszło mi ostatnio piec. Sernik jest bardzo delikatny i puszysty, smakuje jak filiżanka kawy z mlekiem. Dobrze o nim świadczy fakt, że jeden ze znawców serników który miał okazję spróbować mojego wypieku poprosił o dokładkę ;)

Składniki:

- 800g mielonego twarogu,
- 75g kwaśnej śmietany,
- 6 łyżek kaszy manny,
- 4 żółtka,
- 150g cukru,
- szczypta soli,
- 100g miękkiego masła,
  3 łyżki kawy cappuccino,
  1 łyżka kakao.


Piekarnik rozgrzać do 150 stopni C. Cappuccino wymieszać z pięcioma łyżkami gorącej wody, Płyn podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao.

Masło utrzeć z cukrem i solą, kolejno dodawać żółtka. Twaróg utrzeć ze śmietaną i kaszą. Połączyć z masą jajeczną. Ciasto podzielić na trzy równe części. Do prostokątnej formy o pojemności około 1,5 l przełożyć pierwszą cześć sera (idealna okazała się moja silikonowa keksówka o długości 25 cm, z niej z łatwością wyjęłam ciasto po upieczeniu). Drugą część wymieszać z cappuccino i wyłożyć przełożyć delikatnie do formy przykrywając pierwszą część ciasta. Ostatnią cześć wymieszać z kakaowym cappuccino i również przełożyć do formy. W ten sposób w formie mamy trójwarstwowy sernik ułożony od najjaśniejszej do najciemniejszej masy.
Piec 1 godzinę 15 minut. Po upieczeniu pozostawić przez 10 minut w otwartym piekarniku. Ostudzone ciasto posypać kakao.
wtorek, 26 maja 2009
Niebiańskie serniczki
Uwierzcie smakują tak jak się nazywają.


Rozpływają się w ustach. Mają konsystencje ptasiego mleczka, a najlepiej smakują na ciepło. Wyśmieniety dodatek może stanowić gałka lodów, prażone migdały lub świeże owoce.

Składniki:
  • 250g twarogu (nie musi być mielony)
  • 2 jaja,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 1/8 szklanki oleju,
  • 1/2 budyniu (wg uznania nawet owocowy),
  • 1/8 szklanki mleka,
  • 1/4 torebki cukru wanilinowego,
  • odrobina tłuszczu i bułki tartej do foremek od tarteletek (ok.6-8 szt. średnich),

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Do naczynia wrzucić ser, jeżeli nie jest to ser mielony rozgnieść do lekko widelcem, dodać resztę podanych składników i rozdrobnić wszystko razem w mikserze. Przygotować foremki do tarteletek, wysmarować je tłuszczem i obsypać bułką tartą. Do gotowych foremek wlać ciasta (tak do połowy foremki tj. 2-3 łyżki stołowe) i wkładamy do piekarnika. Wyszło mi 6 sztuk o śdenicy 6cm. Piec około 20-25 minut. Robiłam te babeczki dwa razy, raz z mielonym serem. Z mielonym są o wiele delikatniejsze w smaku, ale bardzo opadają, więc wybór należy do Was.

Źródło: ugotujto.pl
czwartek, 21 maja 2009
Pasta Primavera

Do tego dania makaronowego z zielonymi warzywami, można użyć dowolnych innych składników – byle by były młode i zielone. O tej porze roku oczywiście nie sposób jest aby wszystkie składniki były młode, ale alternatywę stanowią mrożonki.


Składniki:
  • 150g szparagów,
  • 100g zielonej fasoli szparagowej,
  • 120g zielonego groszku,
  • 30g masła,
  • 1 mała cebulka kopru włoskiego,
  • 375ml gęstej śmietany,
  • 450g makaronu tagliatelle,
  • 2 łyżki startego parmezanu.

Zagotować wodę w garnku. Gotować w nim szparagi, przez 4 minuty na małym ogniu. Wyjąć łyżką cedzakową i przepłukać zimną wodą (aby zachować ich intensywny zielony kolor). Następnie wrzucić do tej samej wody fasolkę i zielony groszek. Gotować około 5 minut, wyjąć łyżkę cedzakową i tak jak w przypadku szparagów również przepłukać zimną wodą. Na głębokiej patelni rozpuścić masło i dodać pokrojony na cienkie plasterki koper włoski (w ostateczności można go zastąpić cebulką). Smażyć około 5 minut, ma być podsmażony ale nie brązowy. Dodać śmietanę, przyprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować al dente. Na patelnię z sosem wrzucić warzywa i makaron, delikatnie wymieszać, aby sos pokrył makaron. Podawać natychmiast, posypując parmezanem.
środa, 20 maja 2009
Pasta z tuńczyka

Kremowa pasta z tuńczyka idealna na śniadanie. Łatwa i szybka w przygotowaniu. Tuńczyk, oliwki i suszone pomidory - jak dla mnie idealna fuzja smaków.
Majowe sniadanie

Składniki:
  • 180 g tuńczyka z puszki,
  • 200g serka kremowego,
  • 100g suszonych pomidorów z oliwie,
  • mały słoiczek czarnych oliwek bez pestek,
  • szczypta pieprzu kajeńskiego,
  • sół i pieprz do smaku.

Tuńczyka odsączyć i rozdrobnić widelcem. Pomidory i oliwki drobno pokroić lub zmiksować w blenderze. Wymieszać je z tyńczykiem i serkiem. Na koniec doprawić pastę do smaku.
niedziela, 17 maja 2009
Rolada z truskawkami

Dziś zakupiłam swoje pierwsze w tym sezonie truskawki. Miałam ogromne szczęście, trafiły mi się piękne i smaczne owoce. Chciałam im dać jakąś ładną oprawę żeby podkreślić ich cudowny smak. Idealny okazał się przepis na biszkopt genueński autorstwa Michela Roux, z mojego nowego nabytku "Jajka 130 prostych przepisów". Biszkopt ma wspaniałą konsystencję, myślę, że zawdzięcza to dodatkowi masła. Nigdy wcześniej nie dodawałam masła do biszkoptu, ale uważam że dzięki temu zyskuje na delikatności. Świetną kompozycję tworzy z bitą śmietaną i truskawkami. Polecam.

Składniki:
  • 125 g mąki,
  • 4 średnie jaja,
  • 125 g cukru,
  • 30 gram roztopionego masła,
  • 300 ml śmietany kremówki,
  • cukier waniliowy,
  • 300 g truskawek.

Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C. Blachę o wymiarach 30 X 40 wyłożyć papierem do pieczenia. Jaja i cukier włożyć do miski i ucierać na gładką masę. Ubijać 12 minut aż masa powoli będzie spływać z trzepaczki. Można to zrobić w mikserze. Dodać przesianą mąkę i lekko wymieszać. Dolać roztopione masło, mieszając ostrożnie, żeby masa nie opadła. Masę wyłożyć na blachę i rozprowadzić tak aby tworzyła centymetrową warstwę. Pieczemy 6-8 minut. Po wyjęciu z piekarnika odwrócić ciasto i delikatnie zdjąć papier do pieczenia. Pozostawić do wystygnięcia na 5 minut. W międzyczasie ubić śmietanę z cukrem waniliowym. Biszkopt wysmarować nadzieniem, gdy jest jeszcze ciepły w przeciwnym razie trudno będzie go zwinąć. Rozprowadzając śmietanę pozostawić centymetrowy odstęp od brzegów. Równomiernie rozkłożyć na niej truskawki (większe należy poprzekroić). Ostrożnie zwinąć ciasto od dłuższego brzegu, by powstała ładna rolada. Schłodzać przez 3-4 godziny. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

poniedziałek, 11 maja 2009
Rabarbarowy placek z bezą

To mój pierwszy wypiek z rabarbarem, ciekawa przygoda do której nie wrócę na zbyt szybko. Lubie kontrast słodkiego ciasta z kwaśnym i orzeźwiającym smakiem owoców (hmmyyy czym właściwie jest rabarbar, owocem ?) ale to ciasto jakoś specjalnie nie powaliło mnie na kolana. Jeżeli mam poświęcić swój czas na przygotowanie czegoś słodkiego wybiorę coś innego. Ale to tylko kwesta gustu, wam może ono zasmakować.

Składniki:
  • 4-5 łodyg rabarbaru
  • 2 łyżki cukru
ciasto:
  • 30 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • sól
beza:
  • 3 białka
  • 6 łyżek cukru
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i szczyptą soli. Dodać masło, posiekać. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włóżyć do lodówki na 30 minut. Dużą formę do tarty wyłóżyć rozwałkowanym ciastem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 200°C (10-12 minut). Rabarbar umyć i obierać, pokroić na kawałki o długości 2 cm. Wymieszać z cukrem, ułóżyć na cieście. Białka ubijać, stopniowo dodając cukier. Wyłóżyć na placek i piec w temp. 180°C, aż piana będzie złota i krucha.


Źródło: Miesięcznik Kuchnia
wtorek, 05 maja 2009
Czekoladowa chmurka


Ciasto to wydało mi się idealne na majówkę między innymi ze względu na swoją nazwę. Lekki jak chmurka deser na słoneczne dni lenistwa. Pomyślałam sobie to jest to. Jednej rzeczy tylko nie przewidziałam - przez swoją lekkość z trudem się dzieli na większą ilość osób, z podanych składników wychodzi 8-10 porcji. Efektem jest ciasto z delikatnym rozpływający się czekoladowym środkiem, wypełnionym lekką bitą śmietaną posypaną kakao. Polecam.

Składniki:

  • 250 ciemnej czekolady (zawierającej min. 70% kakao),
  • 125 masła,
  • 6 jajek,
  • 175 g cukru,
  • 500 ml śmietany kremówki,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • ½ łyżeczki kakao.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.
Czekoladę wraz z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do wystygnięcia. Ubić 2 całe jaja z 4 żółtkami i 75 g cukru. Do ubitych jaj stopniowo dodawać czekoladę, delikatnie wymieszać. W innej misce ubić na pianę 4 białka, a następnie dodawać stopniowo 100 g cukru, aż do uzyskania błyszczącej piany.  Kilka łyżek ubitej piany dodać do czekolady a następnie masę czekoladową przełożyć do białek. Przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm i piec 35-40 minut, do momentu aż ciasto wyrośnie i popęka.
Ostudzić ciasto – w miarę stygnięcia środek będzie się zapadał. Powstały krater udekorować kremówką ubitą z cukrem waniliowym. Z pomocą sitka oprószyć wierzch ciasta kakao.

źródło: "Nigella gryzie"

Page Rank Check