wtorek, 25 sierpnia 2009
Zupa słoneczna

O tej porze roku bardzo chętnie sięgam po książke Nigelli "Lato w kuchni przez okrągły rok" , bo jeżeli przez okrągły rok to latem też. Podobnie jak królująca nam pora roku książka ta jest barwna, ciepła, pełna wskaniałych aromatów i słońca. A ta zupa jest kwintesencją jej zawartości. Jej żółty kolor poprawia nastój i dodaje energi, a jej przygotowanie jest niezwykle łatwe.

Składniki:

 

  • 500g żółtych cukini,
  • skórka i sok z jednej cytryny,
  • 3 łyżeczki oliwy,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 litr bulionu z kury,
  • 100g ryżu basmati,
  • sól i pieprz.

    Cukini nie obierać, pokroić w drobną kostkę. Włożyć do garnka razem ze skórką cytryny i oliwą. Dusić na małym ogniu, dopóki trochę nie zmiękną, około 5 minut. Dodać kurkumę, wlać bulion i sok z cytryny (ja dodałam sok z połowy cytryny i tyle moim zdaniem wystarczy). Na końcu wrzucić ryż( ryż gotuję oddzielnie, nie lubię gdy nadmiernie pęcznieje w zupie). Gotować 10 do 20 minut, przyprawić do smaku. Smacznego.

 

Tagi: cukinia
14:20, nina007 , Zupy
Link Komentarze (7) »
czwartek, 13 sierpnia 2009
Murzynek z wiśniami

Wiśnie i czekolada jest to duet do którego nie trzeba mnie przekonywać. Uwielbiam to połączenie. W zeszłym roku był to sernikobrownie a w tym nasz poczciwy murzynek. Wyszedł mi troszkę blady więc następnym razem dodam więcej kakao. Pomimo to wyśmienity, bardzo puszysty lekki z świeżym owocowym akcentem. Polecam.

Składniki:

  • 2 szkl mąki,
  • 25 dag cukru,
  • 5 jajek,
  • 25 dag masła,
  • 3 łyżki kakao,
  • 1/3 szkl wody,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • 50 dag wydrylowanych wiśni ( świeżych, mrożonych lub z syropu).

 


W rondelku roztopić masło, dodać cukier, kakao i 1/3 szklanki wody. Mieszając podgrzewać na małym ogniu, aż masa uzyska jednolitą konsystencję. Po przestudzeniu dodać do masy żółtka oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Wszystko starannie wymieszać. Białka ubić na pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Przełożyć do prostokątnej formy (moja miała 20x25 cm). Na wierzchu rozłożyć wiśnie. Piec 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Wystudzone ciasto podawać z bitą śmietaną.

Źródło: Poradnik Domowy



środa, 05 sierpnia 2009
Proste ciasto z czerwonymi porzeczkami


Nadal zostaje pod urokiem czerwonych porzeczek. Nigdy wcześniej nie robiłam wypieków z tymi owcami a po pierwszym cieście wprost nie mogę się od nich oderwać. Kwaskowaty i orzeżwiacjący smak tego ciasta jest idealny na upalne dni. Polecam.

Składniki:

  • 1 margaryna,
  • 5 jajek,
  • 1 szkl. cukru,
  • 1 szkl mąki pszennej,
  • 1 szkl mąki ziemniaczanej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 0,5 kg czerwonych porzeczek.

 

Nagrzać piekarnik do temp 180 stopni C. Ubić pianę z białek. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia.  Na koniec ciasto delikatnie wymieszać z pianą z białek. Połowę ciasto wylać do blaszki o wymiarach 25 X 20. Wyłożyć umyte oczyszczone i wysuszone porzeczki. Wylać drugą połowę ciasta. Piec 1 godzinę. Świetnie smakuje jeszcze ciepłe podane z lodami waniliowymi, lub z bitą śmietaną.

wtorek, 04 sierpnia 2009
Chrupiący sernik z wiśniami

Może zadzwi was to połączenie: ser, wiśnie i pestki słonecznika. Ale żeby mieć o tym jakieś zdanie trzeba spróbować. Dla mnie super, no może troszeszkę za tłuste przez tą polewę, ale sam sernik bardzo puszysty i smaczny. Polecam.

Składniki:

  • 25 dag herbatników,
  • 15 dag miękkiego masła,
  • 1 kg białego sera mielonego,
  • 5 jajek,
  • 200ml słodkiej śmietanki,
  • szklanka cukru,
  • 2 torebki budyniu waniliowego,
  • 40 dag wiśni bez pestek.

Składniki na chrupiącą polewę:

  • 10 dag masła,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 200 ml słodkiej śmietanki,
  • 25 dag pestek słonecznika.

 

Herbatniki pokruszyć i wyrobić z miękkim masłem, Masą wyłożyć spód dużej blaszki (moja miała wymiary 25 x 40 cm). Włożyć do lodówki. Przygotować polewę. Masło roztopić, dodać cukier i delikatnie podgrzewać, aż cukier lekko zbrązowieje. Dodać śmietankę i zagotować. Na końcu dodać pestki słonecznika i wymieszać.  Odstawić do ostygnięcia. Zrobić ciasto. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać śmietanę, ser i budyń, starannie utrzeć. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć delikatnie z masą serową. Na końcu dodać wiśnie. Masę serową wyłożyć na spód z herbatników, a na nią delikatnie nałożyć łyżką polewę. Piec około godzinę w temperaturze 170 stopni C.



poniedziałek, 20 lipca 2009
Soczyste ciasto marcepanowe




Składniki
:

  • po 200g porzeczek i agrestu,
  • 200g marcepanu,
  • 200 g masła,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 125g cukru,
  • szczypta soli,
  • 4 jaja,
  • 250g mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1-2 łyżki galaretki owocowej o czerwonym kolorze.


Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Owoce umyć, usunąć szypułki. Marcepan posiekać. Masło ucierać z marcepanem, cukrem i solą około 8 minut. Do utartego masła kolejno podawać jajka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 25 cm. Na ciasto wyłożyć 2/3 owoców. Piec około 45 min. Na ostudzone ciasto wyłożyć pozostałe owoce i polać lekko stężałą galaretką.

Smacznego !

piątek, 17 lipca 2009
Kruche ciasto z jagodami

Bardzo się cieszę, że już są ! W tym roku owoców jest dużo więc zbiera się je z przyjemnością a z jeszcze większą przyjemnością się je konsumuje. Pierogi już były, jagodzianki też (niestety wyszły zupełnie niefotogienicznie) więc przyszła kolej na kruche ciasto.

Składniki:

  • 175g mąki,
  • 40g cukru pudru,
  • szczypta soli,
  • 2 żółtka,
  • 75g masła,
  • 2-3 łyżki wody,
  • 250g jagód,
  • 25g cukru.


Na stolnicy wysypujemy mąkę, cukier puder i sół, Mieszamy tworząc kopczyk. Do zagłębienia w kopczyku wbijamy żółtka i wrzucamy masło. Zagniatamy jednolite, miękkie ciasto które nie powinno kleić się do rąk. Wkładamy na 30 min do lodówki. Po wyjęciu 2/3 ciasta rozwałkujemy na grubość 3 mm i wykładamy nim wysmarowaną masłem formę (polecam mniejszą niż 25 cm, do właśnie do takiej ledwo mi wystarczyło ciasta). Wkładamy na chwilę do lodówki aby się schłodziło. Na dnie ciasta rozkładamy jagody i posypujemy cukrem. Pozostałe ciasto rozwałkujemy i kroimy na paski o szerokości 1,5 cm i układamy je tak aby tworzyły kratkę. Można też wyciąć z ciasta dowolne kształty i ułożyć na jagodach. Piec około 30-35 minut na złoty kolor.

piątek, 10 lipca 2009
Triffle z truskawkami

A oto moja propozycja na pożegnanie sezonu truskawkowego, choć wiem że gdzie niegdzie dawno się już skoczył, u mnie są jeszcze ostatnie owoce. To angielskie triffle z truskawkami. Przepis znalazła w Poradniku Domowym ale podobny widziałam też kiedyś w „Kuchni”. Bardzo się cieszę, że ten deser można też zrobić z mrożonymi truskawkami bo z przyjemnością go powtórzę i to czuje. że jeż niebawem.

Składniki:

  • szklanka pokruszonych biszkoptów,
  • 2 łyżki słodkiego wina lub wiśniówki,
  • 1/3 szklanki kremówki,
  • 3 szklanki mleka,
  • torebka budyniu waniliowego słodzonego,
  • szklanka truskawek,
  • 3 łyżki brązowego cukru.




Budyń rozprowadzić w trzech szklankach mleka, pozostawić do ostygnięcia ( w tym czasie przykryć folią bo inaczej powstanie kożuch). Biszkopty wsypać do żaroodpornych foremek (u mnie 4 sztuki), skropić alkoholem. W piekarniku rozgrzać tylko grill. Ubić śmietanę, połączyć z ostudzonym budyniem i z truskawkami (mniejsze można dać całe, większe poprzekrajać). Masa napełnić foremki, wierzch posypać cukrem. Zapiekać do chwili aż utworzy się karmel ( u mnie 5 minut w 200 stopniach C). Przestudzony deser wstawić do lodówki i mocno schłodzić przed podaniem.


 

07:59, nina007
Link Komentarze (7) »
piątek, 03 lipca 2009
Szpinakowe ciasto risotto

Przyszedł czas na pierwsze zbiory szpinaku. Moja mama wybrała świetny gatunek – Matador 30. Ma piękne duże ciemnozielone liście i bardzo bujnie rośnie. Przepis pochodzi z "Kuchnia Wloska. Proste i sprawdzone przepisy".  W książce podany został konkretny gatunek ryżu do risotto – arborio. Jest to najbardziej kleista odmiana risotto . Aby ciasto łatwo dało się uformować należy bardzo dokładnie ugotować ryż, ważne żeby nie był on al dente, jeżeli zrobi się kleisty będzie łatwiej się lepił.

Składniki:

  • 250g młodego szpinaku,
  • 750g rosołu z kurczaka,
  • 100g masła,
  • 1 cebula drobno posiekana,
  • 1 ząbek czosnku drobno posiekany,
  • 225g ryżu do risotto – gatunek arborio,
  • 150 ml wytrawnego białego wermutu lub białego wina,
  • 1 łyżeczki startej gałki muszkatołowej,
  • 25g startego parmezanu.

Ugotować szpinak w małej ilości wody do pierwszej miękkości. Odcisnąć do sucha, drobno pokroić. Roztopić 75g masła na głębokiej patelni o ciężkim spodzie i delikatnie podsmażyć cebulę z czosnkiem. Dodać ryż i zmniejszyć ogień na mały. Przyprawić i wymieszać, tak aby ziarna ryżu obkleiły się tłuszczem. Dodać wermut, gotować mieszając aż cały płyn się wchłonie. Wlać chochlę rosołu, gotować chwilę na wolnym ogniu a gdy rosół się wchłonie dodać kolejną chochlę. Kontynuować tą czynność do momentu aż zostanie jedna czwarta rosołu, wówczas dodać pokrojony szpinak. Dodać ostatnią partię rosołu. Gotować do momentu aż ryż stanie się kleisty. Odstawić z ognia dodać gałkę muszkatołową, parmezan i pozostałe masło. Przełożyć ryż do wysmarowanej masłem formy o pojemności około 1,25 litra, lub do kilku mniejszych. Odstawić na 5 minut, następnie usunąć z formy.
Podawać posypane parmezanem.

Tagi: szpinak
07:39, nina007 , Desery
Link Komentarze (12) »
czwartek, 25 czerwca 2009
Zapiekanka z truskawkami


Jest to ptopozycja dla tych którzy podobnie jak ja bardziej mają ochotę na owoce niż na ciasto. Soczysty deser który można podawac w różne formie, np. tak jak ja w małych kokilkach.


Składniki:

  • 50 dg truskawek,
  • 4 jajka,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 2 sucharki,
  • 5 łyżek cukru pudru,
  • 2.5 łyżki mąki


Rozgrzać piekarnik 170 stopni. Przygotować żaroodporną formę do zapiekanek, lub kilka małych kokilech. Truskawki umyć, przekroić na pół i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Sucharki drobno pokruszyć i posypać nimi owoce. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z 3 łyżkami cukru pudru i z cukrem waniliowym. Dodać żółtka, a następnie ostrożnie dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć na truskawki. Wstawić do piekarnika i piec około 30 min. na złotobrązowy kolor. Po upieczeniu posypać resztą cukru pudru.

Źródło : UgotuTo

wtorek, 23 czerwca 2009
Ciasto marchewkowe

Lekkie, odpowiedni wilgotne, chociaż dosyć słodkie. Dla mnie osobiście jego słodycz jedną z największych zalet a dla innych zaś była dużym minusem tego ciasta.

 

Składniki:

  • 300g obranych migdałów,
  • 300g obranych marchewek,
  • 300g cukru,
  • 80g mąki,
  • 4 jajka,
  • sól,
  • 1 cytryna,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Lukier:

  • 150g cukru pudru,
  • kilka łyżeczek soku z cytryny.

Nagrzać piekarnik do 160 stopni C. Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Zmiksować migdały, cukier i skórkę z połowy cytryny (aby łatwiej było zmiksować migdały na proszek użyłam migdały w płatkach). Marchew zetrzeć na tarce o małych oczkach. Do marchwi dodać lekko ubite jajka i masę migdałową. Dodać szczyptę soli i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ucierać aż powstanie jednolita masa. Przełożyć masę do przygotowanej tortownicy.

Piec 10 minut w temperaturze temperaturze 160 stopni C, a przez następne 30 minut stopniowo zwiększać do 180 stopni C.
Aby zrobić lukier należy ucierać cukier puder stopniowo dodając sok z cytryny, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Nie należy od razu dodawać całej ilości przygotowanego soku gdyż może to się okazać za dużo.

Przed polukrowaniem gotowego ciasta można posmarowac cienką warstwą dżemu z moreli.


Źródło "Desery. Kolekcja kuchni włoskiej"

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 14
Page Rank Check