środa, 24 marca 2010
Brownie

Robiłam różne wersje tego ciasta, między innymi brownie bez mąki, czy sernikobrownie. Mając porównanie mogę stwierdzić że wersja Marty Gessler jest godna polecenia. Mocno czekoladowa, odpowiednio wilgotna i aromatycznie orzechowa. To był mój wielki kęs czekolady, tak na zapas ;)

Składniki:

  • 200 g gorzkiej czekolady,
  • 200 g masła,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 5 jajek
  • 500 g cukru (dałam 400 g),
  • 400 g mąki,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 200 g orzechów włoskich.

Czekoladę, masło i cukier waniliowy rozpuścić w kąpieli wodnej (miskę z czekoladę umieścić nad garnkiem z zagotowaną ale nie gotującą się wodą). Za pomocą miksera ubić jajka z cukrem (do moment aż zrobią się białe), dodać masę czekoladową, następnie dodać mąkę i sól chwilę wyrabiać mikserem a na końcu dodać orzechy. Masę przelać na blachę ( u mnie była to tortownica o średnicy 21 cm, ciasto wyszło dosyć wysokie więc śmiało można użyć większą formę). Piec 35 minut w temperaturze 200 stopni. Podawać z łyżką gęstej śmietany lub z lodami waniliowymi.

sobota, 13 marca 2010
Kurczak a'la KFC

Przeglądając blogi natrafiam ostatnio na domowe pikniki i pizzerie. Narobiło mi to smaku więc wybrałam się do domowego fastfoodu. Moja wersja kurczaka jest nieco zdrowsza, przede wszystkim nie jest smażona na głębokim oleju a pieczona w piekarniku. A przy tym absolutnie nie traci na smaku. Panierka pozostaje chrupiąca a kurczak soczysty. Dopełnieniem tej fastfoodowej rozpusty są frytki. Polecam.

Składniki:

  • średniej wielkości pierś z kurczaka,
  • 3-4 szkl płatków kukurydzianych,
  • mały jogurt naturalny bez cukru,
  • około 1 łyżeczki mieszanki przypraw curry,
  • sól.

 

Pierś z kurczaka pokroić w paski, przyprawić i zalać jogurtem. Wymieszać tak aby każdy kawałek mięsa był dobrze obtoczony w przyprawach i jogurcie. Tak przygotowane mięso odstawić do lodówki najlepiej na noc lub na kilka godzin. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C. Płatki kukurydziane rozdrobnić (włożyć do woreczka śniadaniowego i rozdrobnić wałkiem lub tłuczkiem). Każdy kawałek kurczaka zanurzać w płatkach i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.  Piec 30 minut. Najlepiej smakuje z frytkami i keczupem.

 

środa, 10 marca 2010
Rogaliki kakaowe

Po upieczeniu i udekorowaniu polewą te małe rogaliki przypominały cukiereczki z bombonierki. W smaku bardzo kruche a ich kakaowy aromat przełamany jest smakiem orzechów. Mocnym akcentem jest polewa, w moim przypadku było to połączenie gorzkiej i białej czekolady. Znalazłam też dla nich dodatkowe zastosowanie, po wkruszeniu do lodów waniliowych uzyskałam fantastyczny deser lodowy. Polecam.

Składniki:

  • 90 g mielonych migdałów,
  • 1 szklanka mąki,
  • 125 g margaryny lub miękkiego masła,
  • żółtko,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • polewa czekoladowa.


Z podanych składników zagnieść ciasto. Moja metoda: do malaksera wsypać mąkę, migdały, oba rodzaje cukru, kakao, wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę masło lub margarynę ponownie włączyć mieszanie po chwili dodać żółtko i chwilę ucierać do uzyskania gładkiego ciasta. Łączenie składników  w malakserze zajmuje mniej niż 5 minut. Z ciasta uformować kulkę i włożyć do lodówki na godzinę. Po wyjęciu z  lodówki uformować wałek  o średnicy 3 cm, pokroić na kawałki wielkości 1 cm - 2 cm. Uformować z nich rogaliki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 minut w temperaturze 190 stopni C. Po wystudzeniu udekorować polewą.

 

wtorek, 02 marca 2010
Sernik krakowski

Ten sernik jest moją modyfikacją kilku różnych przepisów. Przejrzałam "Kuchnię Polską" i skarbnicę wiedzy jaką jest internet. W przypadku niektórych receptur spód wydawał mi się mało kruchy, w innych przypadkach przygotowanie masy serowej wymagała dużego zaangażowania, a ja uwielbiam prostotę. Jestem bardzo zadowolona z ostatecznego efektu, spód wyszedł bardzo kruchy, sernik lekki i pyszny a wszystko razem łatwe i w miarę szybkie do wykonania. Polecam.


Składniki:

  • 400 g mąki,
  • 4  żółtka,
  • 250 g masła,
  • 50 g drobnego cukru,
  • szczypta soli,
  • 750 g tłustego sera twarogowego,
  • 300 g cukru,
  • 4 jajka,
  • 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 150 g rodzynek,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 3 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18-procentowej.


Ciasto: Posiekać mąkę z cukrem, solą i masłem. Ddać żółtka i połączyć wszystkie składniki do uzyskania gładkiego ciasta. Uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce 30 minut. Wyjąć ciasto z lodówki. 2/3 ilości ciasta wylepić spód i boki wysmarowanej masłem dużej prostokątnej formy lub tortownicy (u mnie 25cm średnicy). Piekarnik nagrzać do 200 st C. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do gorącego pieca na 15 minut.
Masa serowa: Ser zemleć. Białka ubić na sztywną pianę. Do sera wlać śmietanę i ucierając dodawać: cukier, żółtka, cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną (te czynności można wykonać ręcznie lub za pomocą malaksera). Gdy masa będzie gładka, dodać pianę, delikatnie wymieszać. Na koniec dodać rodzynki i skórkę pomarańczową. Masę wyłożyć na ciasto i wyrównać powierzchnię. Z pozostałego ciasta uformować wałeczki i ułożyć z nich na masie kratkę. Piec 50-60 min w temperatury 190°C. Po upieczeniu wystudzić, wyjąć z formy i polukrować.
Aby przygotować lukier należy ucierać cukier stopniowo dodając sok z cytyny. Możliwe, żę lukier będzie potrzebował więc lub mniej niż 4 łyżki soku.

 

środa, 24 lutego 2010
Odwrócony placek z ananasem

Ostatnio piekąc czy gotując kieruję się tym na co mam apetyt. Tym razem musiało to być coś z ananasem a przepis już od jakiegoś czasu znajdował się na mojej liście ciast do upieczenia. Wybierając Nigellę miałam pewność że ciasto to wykonam ekspresowo i tak też się stało. Placek jest bardzo fajniutki, wilgotny i owocowy a najlepiej smakuje następnego dnia po upieczeniu.


Składniki:

  • masło do wysmarowania formy,
  • 2 łyżki cukru,
  • puszka ananasów,
  • 3 łyżki soku ananasowego z puszki,
  • 100g mąki,
  • 1łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 100g miękkiego masła,
  • 100g cukru (dałam 50g),
  • 2 jajka,
  • opcjonalnie kandyzowane wiśnie, około 100g.


Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.  Wysmarować formę ( u mnie tortownica o średnicy 23cm) masłem i oprószyć dno 2 łyżkami cukru. Ułożyć plastry ananasa, a w wolnych przestrzeniach można ułożyć kandyzowane wiśnie. W malakserze zmiksować mąkę, proszek do pieczenia, sodę, masło i cukier. Dodać jajka a gdy masa stanie się jednolita dodać sok ananasowy. Ostrożnie zalać ciastem plastry ananasa, delikatnie wyrównać powierzchnię. Według książki placek powinien piec się 30 minut, ale po tym czasie mocno ściemniał. Myślę, że wystarczy 20 minut, lub niższa temperatura. Po upieczeniu podważyć lekko placek łopatką i przełożyć na talerz dnem do góry.


Moim zdaniem najlepiej smakuje następnego dnia po upieczeniu.

Źródło: "Nigella ekspresowo"

czwartek, 18 lutego 2010
Tarteletki z groszkiem i szynką

Miałam ochotę na coś z piekarnika, coś ciepłego i aromatycznego. W pierwszej kolejności pomyślałam o pizzy. Przejrzałam lodówkę i już wiedziałam, że to się nie uda. Krótki przegląd zamrażalnika. O! zielony groszek. No dobrze ale to danie musi być z ciastem. Już wiem, tarteletki ! Szynka - mam, cebula -mam, jajka - mam, śmietanka - mam i tak powstało to oto danie. Nie roczarowałam się, to spełniło moje oczekiwania. Pyszności.



Składniki na ciasto:

  • 125g mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • 75g schłodzonego masła,
  • 25g startego parmezanu,
  • zimna woda.

Składniki na farsz:

  • 200g groszku mrożonego lub świeżego,
  • 25g masła,
  • 1 cebula,
  • 200-300g gotowanej szynki,
  • 120 ml gęstej tłustej śmietany,
  • 3 żółtka,
  • 3-4 liście mięty,
  • sól i pieprz.

 


Mąkę posiekać z solą, parmezanem i masłem, przesypać do miski dodać niewielką ilość wody (około 2-4 łyżki) zagnieść ciasto.  Wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę, rozwałkować. Wycinać ciasto do wielkości foremek i dokładnie wypełnić ciastem ich wnętrze. Schładzać w lodówce przez 30 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.  Przed pieczeniem wyłożyć foremki folią aluminiową i wsypać fasoli przeznaczone wyłącznie do pieczenia. Piec przez 10 minut. Po upieczeniu ostrożnie usunąć folię z fasolkami.
Na patelni rozgrzać masło, dodać drobno posiekaną cebulę, podsmażyć, dorzucić szynkę i groszek.  Po 3 minutach zdjęć z ognia. W osobnej misce wymieszać śmietanę z żółtkami solą i pieprzem i posiekaną miętą. Połączyć z groszkiem i szynką. Przełożyć masę do tarteletek. Piec przez 15 minut.
Z tej porcji wychodzi 6 sztuk tarteletek o średnicy 9 cm.

czwartek, 11 lutego 2010
Słodkie czekoladowe serduszka

Małe słodziutkie co nieco dla wielbicieli czekolady. A może małe co nieco dla kogoś kogo kochacie.

Składniki:

  • 1 szkl. mąki,
  • 1/4 szkl. kakao,
  • 1/2 łyżeczki sody,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 150 g mlecznej czekolady,
  • 125g masła,
  • ½ szkl. brązowego cukru,
  • 1 duże jajko.

Rozpuścić w rondelku lub w kąpieli wodnej  masło, czekoladę i brązowy cukier. Po schłodzeniu mikstury dodać do niej jajko. W osobnej misce wymieszać mąkę, kakao, sodę i sól.  Do sypkich składników dodać mieszankę z rozpuszczoną czekoladę. Połączyć aż z ciasta da się uformować w kulkę. Podzielić ciasto na dwie części, każdą z nich rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Najlepiej zrobić to na papierze do pieczenia co ułatwi później ich wycięcie. Tak przygotowane ciasto odstawić na 20 minut w chłodne miejsce.  Nagrzać piekarnik do 180 stopni C. Za pomocą foremek wyciąć serduszka i umieścić je na przygotowanej blasze do pieczenia (wyłożonej papierem lub wysmarowanej masłem i obsypanej mąką). Piec od 8 do 10 minut. Studzić na kratce.

Źródło: Martha Stewart

poniedziałek, 25 stycznia 2010
Żelazne ciasteczka

Żelazne ciasteczka zawdzięczają swoją nazwę umiejętności zaspokajania niedoboru żelaza, które grożą na przykład kobietom w ciąży. Zawierają one bardzo duże tego pierwiastka dzięki temu że w ich skłąd wchodzi sezam i płatki owsiane. Dotychczas pilnowanie poziomu żelaza kojarzyło mi się tradycyjnie z jedzeniem szpinaku i mięsa, ale za pomocą słodziutkich ciasteczek jest dużo milej i smaczniej. A poza tym uwielbiam takie zbożowe wypieki.

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych,
  • 1/2 szklanki sezamu,
  • 1/2 kostki masła,
  • 1/2 szklanki mleka w proszku,
  • 1/2 szklanki otręb pszennych,
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego,
  • ok. 2 łyżki wody.

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Płatki owsiane zmielić w młynku, następnie mielić sezam. Zmielone płatki i sezam wymieszać z pozostałymi składnikami. Na początku można wymieszać łyżką, następnie chwilę wyrabiać ręcznie aż składniki się połączą. Z ciasta uformujemy małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układać je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i lekko spłaszczyć, by powstały małe placuszki. Piec, aż staną się złocisto-brązowe, około 10-15.


Źródło: Kuchnia przyszłej mamy Moniki Mrozowską-Szaciłło

wtorek, 19 stycznia 2010
Pulpeciki z cielęciny z makaronem

Przygotowanie tego obiadu wymaga trochę czasu, przez co wydaje się idealny jako niedzielna propozycja. W atmosferze weekendowego rozleniwienia chętnie poświęcam swój czas na coś  ekstra. Szykując ten obiad poczułam się jak członek hollywoodzkiej włoskiej rodziny, chociaż sama konsumpcja w mojej dwuosobowej rodzinie bardziej przypominała scenę z Zakochanego Kundla :)
Mięso cielęce to moja wersja tego dania, można je zastąpić mięsem wieprzowo-wołowym w proporcji pół na pół.

Składniki na pulpeciki:

  • 500g mielonej cielęciny,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki startego parmezanu,
  • 3 łyżki kaszy manny,
  • 1 łyżeczka soli,
  • duża szczypta czarnego pieprzu.

Wymieszać wszystkie składniki w dużej misce, a następnie formować niewielkie kulki (wielkości orzecha włoskiego). Pulpeciki umieścić w lodówce a w tym czasie przygotować sos.

Składniki na sos:

  • 1 duża cebula
  • 1-2 ząbeki czosnku,
  • 1-2 łyżka oliwy,
  • 500 g przecieru pomidorowego,
  • 0,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego,
  • łyżeczka oregano,
  • łyżeczka cukru,
  • sól i pieprz.

Cebulę i czosnek obrać i posiekać. W dużym rondlu rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę dodać czosnek i chwilę razem podsmażyć ( uważać aby czosnek się nie przypalił). Dodać przecier pomidorowy i bulion. Doprawić cukrem solą, pieprzem i oregano. Do sosu wkładać pojedynczo pulpeciki. Zanim nie zmienią koloru na brązowy nie mieszać, w przeciwnym razie mogą się rozpaść. Gotować na niewielkim ogniu pod przykryciem około 20 minut. Przed końcem gotowania sprawdzić czy nie trzeba doprawić do smaku.
Makaron przygotować z przepisu na opakowaniu, polecam też przygotować własnego makaron korzystając z tego przepisu.

środa, 13 stycznia 2010
Buchty z powidłami

Gdy za oknem mrozi i pada śnieg najlepszą pieszczotą dla zmysłów jest aromat bułeczek drożdżowych rozchodzący się po domu. Aby znaleźć odpowiedni przepis w pierwszej kolejności zabrałam się za przegląd internetu. Zależało mi na prostej recepturze. Ten który znalazłam w stu procentach odpowiadał moim kryteriom. Po niespełna dwóch godzinach siedziałam z herbatką nad ciepłymi drożdżówkami. Dodatkowym plusem przepisu okazałam się konsystencja ciasta. Elastyczna , fatwo daje się wyrobić na aksamitne ciasto, bardzo ładnie rośnie i bez problemu daje się formować w bułeczki. Polecam.

Składniki:

  • 20 g drożdży,
  • 60 g cukru,
  • 400-450 g mąki,
  • 200 ml ciepłego mleka,
  • 80 g stopionego masła ,
  • 2 żółtka,
  • 1 czubata łyżka cukru waniliowego,
  • skórka z 1 cytryny,
  • sól,
  • 50 g stopionego masła do posmarowania bułeczek ,
  • 50 g cukru pudru,
  • około 200 g powideł śliwkowych.

Przygotować rozczyn drożdżowy: do miseczki wkruszyć drożdże i rozetrzeć je z odrobiną cukru. Wlać 100 ml ciepłego mleka i wymieszać z 50-100g mąki. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Wymieszać żółtka ze stopionym i wystudzonym masłem oraz resztą mleka. Dodać do rozczynu a następnie wymieszać z pozostałą mąką, cukrem, cukrem waniliowym, skórką z cytryny i szczyptą soli. Zagnieść ciasto i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Rozgrzać piekarnik do 200°C. Blachę natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta uformować wałek, pokroić go w plastry. Spłaszczyć każdy kawałek ciasta, nałożyć porcję powideł (około łyżeczkę).  Skleić jak pączki, ułożyć sklejeniem do dołu, obok siebie, bo buchty powinny się posklejać w trakcie pieczenia. Posmarować stopionym masłem, piec około 20 minut. Posypać cukrem pudrem.

Źródło: ugotujto.pl

 

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 14
Page Rank Check