Blog > Komentarze do wpisu
Ciasto marchewkowe

 

Zostałam poproszona o wypróbowanie pewnego przepisu. Staram się nie obiecywać nieczego w takich kwestiach. W kuchni mam kocią naturę, lubie chodzić własnymi ścieżkami a kiedy już coś piekę czy gotuję rzadko wiem z wyprzedzeniem co to będzie. Na zrobienie jakiegoś dania decyduje się w ostatniej chwili. Owszem mam pewną listę dań do wypróbowania ale bez żadnego charmonogramu. Inaczej było w przypadku tego ciastem, gdy zobaczyłam je na blogu cooking4us wiedziała że musi się znaleźć na mojej top liście dań pilnie do wykonania. Nie żałuję. Co prawda miałam już okazję piec ciasto marchewkowe ale znacznie się ono różniło, było „ubogą siostrą” tej wersji. Wersja ze strabucksa jest tak bogate w smaki, tak wiele skłądników się w nim przeplata że czynią one wypiek godnym świętecznego stołu. Pewnie zagości u mnie na Wielkanoc. Najbardziej dominującymi smakami są orzechy włoskie wiórki kokosowe a zaraz za nimi ananas, morele no i marchew.  Podczas pieczenia w domu panuje wspaniały aromat cynamonu. Dodatkową atrakcją smakową jest wyjątkowa polewa.
Z podanych skłądników wychodzi naprawdę duża porcja ciasta, ale sprwadziłam -  daje się mrozić , dzięki czemu miałam ekstra porcję na następny weekend do porannej kawy. Ponieważ upiekłam ciasto w dużej plaszce 40X  przygotowanej polewy wystarczyło mi tylko na wierz ciasta więc moje jest nią tylko udekorowane na wierzchu a nie przełożone. Polecam.
Ciasto:4 jaja 400 g brązowego cukru,300 ml oleju400g drobno startej marchewki100g posiekanych orzechów włoskich, ok 10 szt suszonych moreli100g wiórków kokosowych150 gananasa z puszki400g mąki2 łyżeczki cynamonu, sody, soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa:200g serka typu Philadelphia100g miękkiego masła600g cukru pudru
Na początku najlepiej wykonać polewę gdyż musi ona postać w lodówce. W tym celu należy zmiksować serek z masłem a następnie dodać cukier puder. Gotową wstawić do lodówki. Ciasto nleży rozpocząć od pokrojenia orzechów włoskich (jeśli są w dużych kawałkach), moreli i ananasa. Nastęnie utrzeć marchew na tarce o drobnych dziurkach. Za pomocą miksera ubijać jajka przez około 5 minut. Dodać cukier i mieszać dalej aż masa będzie gładka. Pod koniec ubijania dodać olej, dolewając go małym strumieniem. W drugiej misce połączyć suche składniki: przesianą mąkę, cynamon, sodę, sól i proszek do pieczenia. Do masy jajecznej dodać marchew, wiórki kokosowe, orzechy morele i ananasy.  Delikatnie wymieszać. Następnie dodać suche składniki. Wymieszać i przelać do okrągłej formy o średnici 40 cm lub odpowiedniu dużej prostąkątnej. Piec 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 150 stopni C.  Upieczone ciasto studzić najpierw w uchylonym piekarniku, potem wyjąć. Wystudzone przekroić na dwie części, przełożyć 1/3 przygotowanej polewy. Pozostałą polewą udekorować wierzch.
Jak podaje autorka gotowe ciasto przechowywać w lodóce.

Zostałam poproszona o wypróbowanie pewnego przepisu. Staram się nic nie obiecywać w takich kwestiach. W kuchni mam kocią naturę, lubię chodzić własnymi ścieżkami a kiedy już coś piekę czy gotuję rzadko wiem z wyprzedzeniem co to będzie. Na zrobienie jakiegoś dania decyduje się w ostatniej chwili, a właściwie decyduje za mnie ochota na to coś. Owszem mam pewną listę dań do wypróbowania ale bez żadnego harmonogramu. Inaczej było w przypadku tego ciasta, gdy zobaczyłam je na blogu cooking4us wiedziała że musi się znaleźć na mojej top liście dań pilnych do wykonania. Nie żałuję. Co prawda miałam już okazję piec ciasto marchewkowe ale znacznie się ono różniło, było „ubogą siostrą” tej wersji. Wersja ze Strabucksa jest tak bogata w smaki, tak wiele składników się w nim przeplata że czynią one wypiek godnym świątecznego stołu. Pewnie zagości u mnie na Wielkanoc. Najbardziej dominującymi smakami są orzechy włoskie wiórki kokosowe a zaraz za nimi ananas, morele no i marchew.  Podczas pieczenia w domu panuje wspaniały aromat cynamonu. Dodatkową atrakcją smakową jest wyjątkowa polewa.

Z podanych składników wychodzi naprawdę duża porcja ciasta, użyłam blaszki o wymiarach 40X24 cm.  Z podanych składników wyszła mi taka ilość polewy która wystarczyła tylko na wierzch ciasta, więc moje jest nią tylko udekorowane na wierzchu a nie przełożone. Polecam.

Ciasto:

  • 4 jaja,
  • 400 g brązowego cukru,
  • 300 ml oleju,
  • 400 g marchewki,
  • 100 g orzechów włoskich,
  • ok 10 szt suszonych moreli,
  • 100 g wiórków kokosowych,
  • 150 g ananasa z puszki,
  • 400 g mąki,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 2 łyżeczki sody,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Polewa:

  • 200g serka typu Philadelphia(u mnie "Twój Smak")
  • 100g miękkiego masła
  • 600g cukru pudru

 


Na początku najlepiej wykonać polewę gdyż musi ona postać w lodówce. W tym celu należy zmiksować serek z masłem a następnie dodać cukier puder. Gotową wstawić do lodówki. Ciasto należy rozpocząć od pokrojenia orzechów włoskich (jeśli są w dużych kawałkach), moreli i ananasa. Następnie zetrzeć marchew na tarce o drobnych oczkach. Za pomocą miksera ubijać jajka przez około 5 minut. Dodać cukier i mieszać dalej aż masa będzie gładka. Pod koniec ubijania dodać olej, dolewając go małym strumieniem. W drugiej misce połączyć suche składniki: przesianą mąkę, cynamon, sodę, sól i proszek do pieczenia. Do masy jajecznej dodać marchew, wiórki kokosowe, orzechy morele i ananasy.  Delikatnie wymieszać. Następnie dodać suche składniki. Wymieszać i przelać do okrągłej formy o średnicy 40 cm lub odpowiednio dużej prostokątnej. Piec 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 150 stopni C.  Upieczone ciasto studzić najpierw w uchylonym piekarniku, potem wyjąć. Wystudzone przekroić na dwie części, przełożyć 1/3 przygotowanej polewy. Pozostałą polewą udekorować wierzch.

Jak podaje autorka gotowe ciasto należy przechowywać w lodówce.

 

sobota, 02 kwietnia 2011, nina007
Tagi: wielkanoc

Polecane wpisy

  • Bajaderki

    Kiedy zobaczyłam ten przepis ożyły u mnie wspomnienia z dzieciństwa. Będąc dzieckiem uwielbiałam bajaderki. Pomimo wiecznego uświadamiania mnie że robi je się z

  • Mazurek figowy

    Mazurki obok bab, należą do tradycyjnych ciast wielkanocnych. Wykonywane są w postaci placka z różnych gatunków ciast (kruche, biszkoptowe, marcepanowe, drożdżo

  • Babka rumowa z owocami kendyzowanymi

    Bardzo rumowa babka, świetnie pachnie a jeszcze lepiej smakuje. Puszysta, odpowiednio wilgotna z lekko owocowym posmakiem. Świetny duet tworzy z kwaskowatym cy

  • MAZUREK

    Składniki na spód: 250 g mąki krupczatki 100 g mąki pszennej 2 żółtka 50 g cukru pudru 200 g masła, zimnego 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18% szczypta soli &#

  • Konkurs pisanek wielkanocnych

    W naszej szkole odbył się konkurs na wielkanocnych pisanek. Na konkurs wpłynęło 30 prac, a 13 najładniejszych wzięło udział w gminnym konkursie "Moja wielkanocn

Komentarze
panna_malwinna
2011/04/02 10:04:05
fantastyczne to ciasto- i ile ma w środku dobroci, nie tylko marchewkę. sama chętnie skusiłabym się na kawałek;)
-
zauberi
2011/04/02 10:09:56
wygląda cudownie!
-
majanaboxing
2011/04/02 10:27:35
Uwielbiam marchewkowe ciasta :) Slicznie i smakowicie u Ciebie wyglada :) Mniam:) I ta polewa pyszna, mniam !:))
Pozdrowienia:)
-
Gość: Kamila, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/04/02 10:33:51
Ale ślinka mi cieknie!
-
tilianara
2011/04/02 11:26:26
I u mnie będzie dziś marchewkowe ciasto, które w tort dla Dziewczynek się zamieni. Podoba mi się i ta wersja - koniecznie do zapamiętania :)
-
2011/04/02 13:57:48
Ale wysoki. Smacznie wygląda :)
-
zaytoona
2011/04/02 16:55:44
Och, przepysznie bogate...
-
kucharnia
2011/04/02 22:04:45
Ależ pięknie wygląda to ciasto! Dawno nie jadłam marchewkowych wypieków, a teraz czuję się mocno zachęcona:)
Pozdrawiam!
-
darki85
2011/04/02 23:06:52
przepysznie wygląda, jeszcze w takiej wersji nie piekłam, muszę się skusić (:
-
atina_bc
2011/04/03 06:53:57
Uwielbiam marchewkowe ciasta! Pysznie wygląda!
-
2011/04/03 09:21:07
Kocham ciasto marchewkowe! A jeszcze nie robilam...

www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
-
gosiab_3
2011/04/03 23:02:41
rzeczywiscie bardzo "swiateczna" wersja,musi byc oblednie pyszne,kocham ciasta z warzywkami,pyszne sa....
Pozdrawiam :)
-
usmiecham-sie
2011/04/04 10:51:56
A ja jadlam przedwczoraj pyszne ciasto marchewkowe... W kawiarence, nie zrobione. Było tak pyszne, ze jak sobie popatrzylam na twoje to od razu mi ślinka pociekła :)
-
Gość: Kini, *.dynamic.chello.pl
2011/04/06 18:51:55
jedno z moich ulubionych ciast :)
-
2011/04/13 15:43:45
Ach pysznie tu.
-
majanaboxing
2011/04/23 10:52:18
Wesołego Alleluja NInko Tobie i Twoim Bliskim!:)
-
atina_bc
2011/04/24 07:21:30
Wesołych Świąt!
-
wykrywaczsmaku
2011/04/26 13:03:38
Prezentuje się bardzo apetycznie!
-
2011/04/28 13:48:57
Też tak mam, że żyję chwilą i smakiem :) Ciasto marchewkowe za mną chodzi od pewnego czasu, ale w moim domu jedynym jego zwolennikiem jestem ja, więc tylko oblizuję się na jego myśl i odkładam pieczenie na później :) Będę musiała pomyśleć o formie babeczkowej lub jakiejś innej miniaturce :)
-
Gość: , *.zone8.bethere.co.uk
2011/05/24 22:17:13
Ciasto wyszłlo super, ale dużo za dużo cukru.Jak w masie, tak i w cieście.
Następnym razem zmniejszę ilość przynajmniej o połowę. :)
-
Gość: , *.p7.interarena.pl
2011/07/25 18:22:49
Ciasto dobrze wygląda i dobrze smakuje pod warunkiem dania mniej cukru do ciasta a do kremu z serka tylko 1/4 podanej porcji cukru bo i tak będzie słodkie.Żeby starczyło kremu , było widać i czuć jego smak przy jedzeniu trzeba zrobić podwójną porcję. no i wtedy może być atrakcją towarzyskiej herbatki. Smacznego.
-
beata_1309
2011/08/15 06:13:25
Zrobilam dzis to ciasto marchewkowe, biorac pod uwage , uwagi poprzedniczek , zmiejszeniu cukru w ciescie o polowe. , i tylko 250 ml oleju. Wynik :Ciasto CUDOWNE!!!!! Nie wiem jak dziekuje za przepis, smak obledny:). Powiem, ze kiedys wyszedl mi zakalec z ciasta marchewkowe, i juz nie predko do niego 'startowalam" a tu takie odkrycie:)))).
-
vespertinee
2011/11/06 19:27:35
Bardzo smacznie wygląda, marchewkowe ciasto to mój jesienny pewniak :)
-
Gość: kokos, *.dip0.t-ipconnect.de
2015/02/09 19:39:47
Zrobione!!! pyszne:) zmniejszyłam tylko ilość cukru:)
Page Rank Check