Blog > Komentarze do wpisu
Pomarańczowe muffiny śniadaniowe i dżem bananowo czekoladowy
Na blogu prezentowałam różne rodzaje mufin, odkrywałam nowe smaki zapominając o tych które upiekłąm jako pierwsze a należy im się ukłon, bo to dzięki nim zostałam oczarowana tą formą wypieku. Oto one, łatwe do wykonania, idealne na początek przgody z mufinami nie zawiodą łątwością wykonania, oczarują smakiem. A dla większej rozpusty dżem bananowo czekoladowy. Gdy zobaczyłam to połączenie smaków u Komarki wiedziałam, że muszę, poprosu muszę jak najszybciej go wyprubować.
Składniki: 75 g masła, 250 g mąki, 25 g mielonych migdałów, ½ łyżeczki sody, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 75 g cukru, skórka z jednej pomarańczy, 100 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy, 100 ml mleka, 1 jajko. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Rozpuścić masło. W dużej misce wymieszać suche składniki: mąkę, migdały, sodę proszek do pieczenia, cukier i skórkę z pomarańczy. W innym naczyniu wymieszać sok i mleko wbić jajko a na konieć dodać rozpuszczone ostudzone masło. Do suchych składników dodać płynne i delikatnie wymieszać, ciasto powinno być grudkowate, ledwo wymieszane. Wypełnić ciastem formę do mufinek i piec przez około 20 minut. Po upieczniu wyjąć i odstawić do wystygnięcia. Najlepiej podawać jeszcze ciepłe.
Składniki: 2 bardzo dojrzałe banany, 1/2 szklanki cukru,50 g ciemnej czekolady (około 70% zawartości kakao),1 łyżka soku z cytryny lub pomarańczy,1/2 łyżeczki kardamonu
Banany pokroić w kawałki i wraz z sokiem, cukrem i kardamonem podgrzać w rondelku i dusić około 5-7 minut. Zestawić z ognia i dodać połamaną na kawałki czekoladę. Mieszać, aż czekolada rozpuści się, po czym zmiksować wszystko blenderem na gładki krem. Przełożyć do słoika lub innego naczynia z pokrywką i zostawić do ostygnięcia. Można przechowywać w lodówce do trzech tygodni.
Na blogu prezentowałam różne rodzaje muffin, odkrywałam nowe smaki zapominając o tych które upiekłam jako pierwsze a należy im się ukłon, bo to dzięki nim zostałam oczarowana tą formą wypieku. Oto one, łatwe do wykonania, idealne na początek przygody z muffinami nie zawiodą łatwością wykonania, oczarują smakiem. Nie wiem jak to się dzieje ale żadne inne muffiny nie smakują na ciepło tak jak te. Autorką tego genialnego wypieku jest niezastąpiona Nigella Lawson.
A dla większej rozpusty dżem bananowo czekoladowy. Gdy zobaczyłam to połączenie smaków u Komarki wiedziałam, że muszę, po prosu muszę jak najszybciej go wypróbować. Zanim zabrałam się do opublikowania wpisu zdążyłam już kilka razy powtórzyć ten dżem i to nie tylko dla siebie ale też pakowałam go na wynos. Myślę że to mówi samo za siebie.

Mufiny pomarańczowe

Składniki:

  • 75 g masła,
  • 250 g mąki,
  • 25 g mielonych migdałów,
  • ½ łyżeczki sody,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 75 g cukru,
  • skórka otartaz jednej pomarańczy,
  • 100 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy,
  • 100 ml mleka,
  • 1 jajko.

Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Rozpuścić masło. W dużej misce wymieszać suche składniki: mąkę, migdały, sodę proszek do pieczenia, cukier i skórkę z pomarańczy. W innym naczyniu wymieszać sok i mleko wbić jajko a na koniec dodać rozpuszczone ostudzone masło. Do suchych składników dodać płynne i delikatnie wymieszać, ciasto powinno być grudkowate, ledwo wymieszane. Wypełnić ciastem formę do muffinek i piec przez około 20 minut. Po upieczeniu wyjąć i odstawić do wystygnięcia. Najlepiej podawać jeszcze ciepłe.

Dżem bananowo-czekoladowy

Składniki:

  • 2 bardzo dojrzałe banany,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 50 g ciemnej czekolady (około 70% zawartości kakao),
  • 1 łyżka soku z cytryny lub pomarańczy,
  • 1/2 łyżeczki kardamonu.

Banany pokroić w kawałki następnie wraz z sokiem, cukrem i kardamonem podgrzać w rondelku i dusić około 5-7 minut. Zestawić z ognia i dodać połamaną na kawałki czekoladę. Mieszać, aż czekolada rozpuści się, po czym zmiksować wszystko blenderem na gładki krem. Przełożyć do słoika i zostawić do ostygnięcia. Można przechowywać w lodówce do trzech tygodni. Można też dodać więcej czekolady. Jeżeli komuś zależy bardziej na smaku czekoladowym niż bananowym to na dwa banany można użyć 100 g czekolady.

wtorek, 08 marca 2011, nina007

Polecane wpisy

Komentarze
mikimama
2011/03/08 08:25:52
Świetny duet!
-
karmel-itka
2011/03/08 08:40:07
idealne muffinki!
i ten kolor, ten smak, te zdjęcia!
cudowne fotografie.
wspaniały dżem. rety, rety!
ile wspaniałości!
-
2011/03/08 08:53:55
na śniadanie w sam raz... podeślij ze dwie muffinki i ten pyszny dżemik do mnie :
-
zauberi
2011/03/08 09:17:05
mniam!
-
kulinarnespotkania
2011/03/08 09:22:59
muffinki rewelacyjne, a z takim pysznym dzemikiem stanowia super sniadanko:)
-
krokodyll8
2011/03/08 10:26:52
O, to ja jeszcze takich nie piekłam. A fakt faktem, wśrod moich ulubionych muffin jest wiele tych, które polecała Nigella - z żurawinami, gruszkami itd. Sa pulchne, lekkie, a nie gumiaste, zapychajace. naprawdę mi smakują, mimo, ze nie jestem fanką tych wypieków. jednak od czasu do czasu na wyjazd, wędrówkę, na drugie śniadanie, jak znalazł. :-) Tak zachwalasz, że ten przepis muszę koniecznie wypróbować. :-))
-
cuda.wianki
2011/03/08 12:54:41
ten dzem za mna chodzi i chodzi, pewenie sie skusze...
-
niepokornik
2011/03/08 12:59:08
Piękne pomarańczowe muffiny plus bananowy dżem to śniadanie idealne!
-
Gość: kasinka, *.internetdsl.tpnet.pl
2011/03/08 13:20:56
Śniadanie super, tylko o której trzeba by wstać, żeby je zrobić? Może kiedyś zaszaleję tak koło 5.00 rano .Pozdrawiam
-
dorota20w
2011/03/08 16:09:45
chętnie bym spróbowała
-
emma001
2011/03/08 22:12:12
pomaranczowe robiłam troszkeinne niz twoje. Pomaranczowetomoje naj ;)
-
majanaboxing
2011/03/08 22:20:07
Śliczne są te muffinki:) ZJadłabym na śniadnko,więc porywam sobie jedną:)
Pozdrawiam Cie NInko:*
-
Gość: Kini, *.dynamic.chello.pl
2011/03/09 01:11:42
piękne muffinki. a jak muszą perfekcyjnie smakować z tym dżemem ...
banan i czekolada? coś pysznego!
-
2011/03/09 12:40:57
Mikimama - potwierdzam - duet idealny.
Karmel-itka - ile miłych słów, aż się czerwienie. Dziękuję.
Myniolinka - najlepiej by było żeby doszły jeszcze ciepłe ;)
zauberi - dziękuję i pozdrawiam.
kulinarnespotkania - polecam takie śniadanko. Pozdrawiam.
krokodyll8 - polecam gorąco, naprawdę warto :)
cuda.wianki - za mną też troszkę chodziś a przyszła na niego pora.
niepokornik - oj tak idealne!
kasinka - i dlatego zdarza mi się to tylko w niedzielę, wtedy mogę spokojnie się nim rozkoszować. Pozdrawiam
dorota20w - polecam, taki pyszny dżem można mieć w parę minut, muffiny też szybko się robią.
emma001 - pomarańcza super pasuje do muffin, mam jeszcze jeden przepis, może niebawem opublikuje.
majanaboxing - Częstuję się Majanko, smacznego ;) Pozdrawiam cieplutko.
Kini - to prawda, udany z nich duet.
-
2011/03/10 06:29:14
Apetyczne mufinki !
A dżemik wart grzechu - też go robiłam - i długo nie postał ... ;))
-
vespertinee
2011/11/06 19:28:21
Znam, wielbię,tylko na ciepło! Pomarańczowe muffiny wygrywają. Uwielbiam je z dżemem truskawkowym :)
Page Rank Check