Blog > Komentarze do wpisu
Naleśniki ze szpinakiem

Uwielbiam szpinak, za jego smak, za to że jest zielony, za to że jest zdrowy i tak uniwersalny w użyciu. Kiedyś jajecznica ze szpinakiem była obowiązkowym punktem każdego niedzielnego śniadania. To najłatwiejsza forma użycia tego warzywa, ale ogromnym uwielbieniem obdarzyłam też pewne kluseczki ze szpinakiem. Mam również propozycję bardziej pracochłonną, troszkę odświętną – szpinakowe ciasto risotto. Jest jeszcze obowiązkowy punkt lata – zupa szpinakowa w wydaniu mojej mamy. A teraz do tej listy dołączy to odkrycie. Sam fakt, iż są to nalśniki które uwielbiam czynią te danie wyjątkowym. Biorąc pod uwagę, że w skłąd farszu wchodzi szpinak robi z tego dania propozycję idealnie dla mnie. Na pewno będę je powtarzać.
Dzięki siostra za inspiracje :)

Naleśniki ze szpinakiem
Składniki na farsz: 1 ser feta, 250g tłustego twarogu, 250g mrożonego szpinaku, 2 ząbki czosnku, 200ml śmietany kremówki, łyżka masła, świeżo mielony czarny pieprz, gałka muszkatołowa. Składniki na ciasto: 2 szkl. mąki, 2 jajka, 3 szkl. mleka, 4 łyżki oleju, szczypta soli.
Z podanych składników przygotować ciasto, przed smażeniem odstawić na pół godziny do lodówki. Szpinak rozmrozić (najszybciej można to zrobić podgrzewając na suchej patelni na małym ogniu, aż cała wilgoć wyparuje). Na patelni rozpuścić masło, wrzucić przeciśnięty przez prasę czosnek i rozmrożony szpinak. Chwilę razem podgrzewać. Do miski wrzucić dwa rodzaje serów, rozdrobnić widelcem dodać wystudzony szpinak, przyprawić pieprzem, dokładnie wymieszać. Gotowe nadzienie zawinąć w naleśniki. Formę do zapiekania wysmarować masłem. Naleśniki ułożyć w formie, polać śmietankę, posypać gałką muszkatołową, zapiekać około 20 minut w 180 stopniacSkładniki na farsz: 1 ser feta, 250g tłustego twarogu, 250g mrożonego szpinaku, 2 ząbki czosnku, 200ml śmietany kremówki, łyżka masła, świeżo mielony czarny pieprz, gałka muszkatołowa. Składniki na ciasto: 2 szkl. mąki, 2 jajka, 3 szkl. mleka, 4 łyżki oleju, szczypta soli.

Składniki na farsz:

  • 200 g sera feta,
  • 250g tłustego twarogu,
  • 250g mrożonego szpinaku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 150 ml śmietany 36%,
  • łyżka masła,
  • świeżo mielony pieprz,
  • gałka muszkatołowa.

Składniki na ciasto:

  • 2 szkl. mąki,
  • 2 jajka,
  • 3 szkl. mleka,
  • 4 łyżki oleju,
  • szczypta soli.

 

Z podanych składników przygotować ciasto, przed smażeniem odstawić na pół godziny do lodówki. Szpinak rozmrozić (najszybciej można to zrobić podgrzewając na suchej patelni na małym ogniu, aż cała wilgoć wyparuje). Na patelni rozpuścić masło, wrzucić przeciśnięty przez prasę czosnek i rozmrożony szpinak. Chwilę razem podgrzewać. Do miski wrzucić dwa rodzaje serów, rozdrobnić widelcem dodać wystudzony szpinak, przyprawić pieprzem, dokładnie wymieszać. Gotowe nadzienie zawinąć w naleśniki. Formę do zapiekania wysmarować masłem. Naleśniki ułożyć w formie, polać śmietaną, posypać gałką muszkatołową, zapiekać około  15-20 minut w 180 stopniach.



wtorek, 15 marca 2011, nina007

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: Maggie, *.zen.co.uk
2011/03/15 08:41:56
Mmmm, szpinak i feta - niebianskie polaczenie!
-
ugotujmy
2011/03/15 08:42:18
i ja uwielbiam szpinak. pysznie wyglądają te naleśniki.
-
kucharnia
2011/03/15 09:36:37
Och, pysznie wyglądają, bardzo wiosenne danie:)
Pozdrawiam!
-
Gość: Kini, *.dynamic.chello.pl
2011/03/15 10:26:29
coś w sam raz dla mnie! uwielbiam naleśniki i uwielbiam szpinak. po takim obiedzie nic więcej nie byłoby mi potrzebne do szczęścia :)
-
2011/03/15 12:40:44
ja przekonałam się do szpinaku po zjedzeniu naleśników z takim farszem właśnie! przepis dodaję do ulubionych, wypróbuję niebawem :D
miłego dnia!
-
tilianara
2011/03/15 15:02:00
Ostatnio robiłam cannelloni ze szpinakiem i też mi od razu się zrobiło wiosenniej, a nawet letniej :) Za to naleśniki są znacznie szybsze, więc z pewnością wypróbuję i taki pomysł :)
-
majanaboxing
2011/03/15 19:42:14
Ninko, naleśniki wyglądają doskonale! Z wielką chęcią bym takie zjadła na obiadek:)
Ściskam cieplo:*
-
Gość: kaiserka, *.superkabel.de
2011/03/16 00:28:12
Niedawno robilam lazanie ze szpinakiem i feta,nastepne w kolejce beda wlasnie
nalesniki; a Twoje wygladaja bardzo kuszaco :)
Pozdrawiam
-
2011/03/16 10:44:36
Maggie - niebiańskie - łądnie powiedziane :)
ugotujmy - to tak jak ja, też uwielbiam.
kucharnia - faktycznie kolorki takie wiosnne wyszły. Pozdrawiam.
Kini - to podobnie jak u mnie połączenie naleśników i szpinaku w jednym daniu to pełnia szczęscia.
eve3.0 - namawiam do zrobienia, są pyszne. Pozdrawiam.
tilianara -to fakt, dużym plusem naleśników jest fakt żę możemy mieć je w kilka minut :)
majanaboxing - są idealne na obiadek, polecam.
kaiserka - a ja chętnie skusiłabym się na lazanie ze szpinakiem. Pozdrawiam.
-
Gość: Luiza, *.play-internet.pl
2011/03/16 16:05:54
Ochh uwielbiam! I szpinak i naleśniki!:)
Tylko ze ja robie mase z lekka odchudzona... zamiast fety i śmietany daję serek homogenizowany naturalny, do tego czosnek i duuuzo przypraw! Ze szpinakiem pięknie się komponuje i aż tak nie razi kalorycznością:))
-
Gość: Doktor Paweł, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/03/19 21:02:46
Moja Narzeczona gotuje to lepiej niż pani!!!

Ale niech pani nie będzie przykro - to wszystko dzięki pani przepisowi :)

Dziękujemy!!!
-
Gość: joanna, *.icpnet.pl
2011/03/20 11:32:47
U mnie naleśniki ze szpinakiem są wprost obowiązkowe. Wersja bezmięsna z fetą lub mozarellą, albo taka porządna z piersią z kurczaka. Ja robię do nich najzwyklejszy sos beszamelowy (może zapiec w pierkarniku albo po prostu jeść polane ciepłym sosem). Zapewniam, że smak o niebo lepszy niż wersja bez sosu;)
-
2011/03/20 14:41:04
Doktor Paweł - w takim razie przyjmuje to za komplement ;)
Luiza - każdy ma swoją ulubioną wersję, grunt żeby smakowało :) Pozdrawiam.
Joanna - taka wersja na bogato z całą pewnością by mi smakowała. Pozdrawiam cieplutko.
-
piegusek1976
2011/03/29 21:54:13
szpinak się mrozi już wiem co z niego przygotuję :)
Page Rank Check