Blog > Komentarze do wpisu
Tiramisu tradycyjne

Do przygotowania tiramisu używa się mocnej kawy, najlepiej espresso, zaś jako alkohol dodaje się brendy. To właśnie od dużej ilości mocnego alkoholu nazwę wziął ten deser, który po włosku oznacza „podnieś mnie”. Ja w swoich zasobach posiadałam amaretto, które moim zdaniem też idealnie wkomponowuje się w te smaki. Tradycyjna wersja zawiera surowe jajka, których przyznaje, trochę boje się używać.  Przekonuje sama siebie, że przecież sparzyłam je wrzątkiem i to mnie trochę uspakaja, a poza tym miało być tradycyjnie, więc dodatek jajek jest nieunikniony. Do tego tradycyjnego smaku na pewno nie muszę nikogo przekonywać. Wielokrotnie próbowałam różnych wariantów i dla mnie jest to zawsze połączenie idealne. Mascarpone, biszkopty, śmietanka czy jajka, a może świeże owoce tak jak w torciku truskawkowym. To zawsze smakuje świetnie. Dodatkowym atutem jest łatwość, z jaką się ten deser przegotowuje. Jeśli masz mascarpone i biszkopty to masz tiramisu.

Składniki:

  • 5 jajek,
  • 180g drobnego cukru,
  • 250g mascarpone,
  • 250g zimnej bardzo mocnej kawy,
  • 3 łyżki Brendy lub amaretto,
  • 2 opakowania podłużnych biszkoptów,
  • 80 g ciemnej czekolady,
  • kakao do posypania.

 

 




Jajka sparzyć wrzątkiem. Rozdzielić żółtka od białek. Żółtka ubić z cukrem na jasną puszystą masę, następnie dodawać porcjami mascarpone i dokładnie wymieszać, najlepiej ręcznie (ubijana za pomocą miksera masa może stać się za bardzo płynna). Białka ubić i dodać do mieszanki z mascarpone, delikatnie wymieszać. Kawę wraz z alkoholem wlać do płytkiego naczynia. Zanurzać biszkopty, które powinny być przesiąknięte z obu stron, lecz nie tak mocno, aby się rozpadły. Układać je ściśle na dnie naczynia o wymiarach 25cm x 25cm. Rozłożyć połowę mieszanki na warstwie biszkoptów. Dodać następną warstwę nasiąkniętych biszkoptów i drugą połowę mascarpone. Wygładzić wierzch i wstawić  na lodówki na przynajmniej 2 godziny a najlepiej na noc. Przed podaniem posypać kakao i utartą czekoladą.

piątek, 11 lutego 2011, nina007
Tagi: mascarpone

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: Kubełek Smakowy, *.tktelekom.pl
2011/02/11 18:09:58
Uwielbiam tiramisu. Niestety po komplikacjach zdrowotnych robię tylko takie oszukane - bez surowych jajek. Z jakimi to biszkoptami? BO jak raz robiłam z podłużnymi, to całe się "rozciapały".
-
holga13
2011/02/11 19:41:43
'Jeśli masz mascarpone i biszkopty to masz tiramisu.' Spodobało mi się to zdanie. Zgadzam się, najlepszy deser ever ;)
-
2011/02/11 20:04:32
Kubełek Smakowy - to są podłużne biszkopty, zawsze kupuje w hipermarketach te które są produkowane we Włoszech, są niewiele droższe i się nie rozlatują. Pozdrawiam.
Holga13 - a mi się spodobało 'najlepszy deser ever' , fajnie powiedziane. Pozdrawiam.
-
kulinarnespotkania
2011/02/11 20:46:22
super deser! bardzo pysznie wyglada:)
-
2011/02/11 21:53:33
brak biszkoptów i mascarpone... ale mam amaretto to chociaż sobie wypiję ociupinkę i powzdycham do Twojego tiramisu :)
-
2011/02/11 22:01:31
uwielbiam takie lekkie desery :) piekne zdjęcia :)) pozdrawiam
-
majanaboxing
2011/02/11 23:06:50
Wspaniałe tiramisu Ninko! Uwielbiamy je :))
Cudownie u Ciebie wygląda.
Pozdrawiam ciepło:)
-
tilianara
2011/02/12 11:01:17
Tiramisu to rzeczywiście jeden z najlepszych deserów, szczególnie takie tradycyjne :) I dla mnie tradycyjne to tylko z amaretto :)
-
Gość: Kini, *.dynamic.chello.pl
2011/02/12 18:36:45
tiramisu jest od jakiegoś czasu na liście 50 dań/deserów/ciast, które bardzo chcę przyrządzić.
potrzeba mi tylko trochę odwagi, żeby się w końcu skusić :)
-
2011/02/12 21:56:20
Nie lubie robic deserow i piec ciast ale patrzac na Twoje zdjecia jeszcze mam wieksza ochote na zjedzenie takich slodkosci. Mam amaretto wiec moze jednak zadzialam, reszte skombinuje jutro i jak sie uda to zjem ze smakiem. Pozdrawiam
-
atina_bc
2011/02/12 22:16:26
Uwielbiam tiramisu, a Twoje wygląda przepysznie!
-
ugotujmy
2011/02/13 14:08:01
taka słodka tradycja jest najpyszniejsza.
-
2011/02/13 20:40:23
kulinarnespotkania - dziękuję za miłe słowa i pozdrawiam

myniolinka - samo amaretto też brzmi ciekawie ;)

piegusek1976 - dziękuję i pozdrawiam.

majanaboxing -wiem, że jesteś wielbicielką tego deseru, tym bardziej jest mi miło, że podoba Ci się moja wersja. Pozdrawiam.

tilianara - jak widać każdy ma swoją ulubioną wersję :) pozdrawiam.

Kini - mam nadzieję, że skusisz się już niebawem bo warto :)

restauracjadomowa - oby Ci się udało zrealizować te plany, smacznego !

atina_bc - jak widać grono wielbicieli tego deseru jest duże.

ugotujmy - pyszna, potwierdzam :)


Page Rank Check