Blog > Komentarze do wpisu
Pierogi ruskie

Z cyklu ocalić od zapomnienia specjał rodziny mojego męża – pierogi ruskie. Specjał w pojęciu niedoścignionego wzoru, absolutnie najlepsze jakie kiedykolwiek jadłam. A każdorazowe zaproszenie na tą ucztę jest jak święto. Oto moja próba dorównania ideałowi według zdradzonego mi przepisu. Polecam.


Składniki na ciasto :

  • 4 szkl mąki,
  • ¾ szkl letniej wody,
  • jajko,
  • szczypta soli.


Składniki na fars
z:

  • 250 g ugotowanych ziemniaków,
  • 250 białego sera najlepiej tłustego,
  • jajko,
  • 300g surowego boczku,
  • 300g wędzonego boczku,
  • 4-5 szt dużych cebul,
  • sól,
  • świeżo mielony czarny pieprz.

 

 

Oba rodzaje boczku drobno pokroić a cebule skroić w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucić najpierw surowy boczek a następnie gdy ten lekko się wytopi wędzony boczek, smażyć często mieszając. Pod koniec smażenia dodać cebulę i smażyć razem aż cebula się zeszkli. Po usmażeniu dzielimy na dwie części. Ziemniaki i biały ser przepuścić przez prasę do ziemniaków lub zmielić młynkiem. Dodać jedną część usmażonych wcześniej ostudzonych skwarek. Doprawić sporą ilością soli i świeżo mielonym czarnym pieprzem (pieprzy powinno być naprawdę dużo około 1 łyżeczki). Kiedy smak farszu nam odpowiada dodać jajko i wymieszać.  Z przygotowanych składników zagnieść ciasto,  rozwałkować dosyć grubo, formować pierogi. Gotować około 4-5 minut od momentu wypłynięcia.  Podawać polane skwarkami z cebulką.


poniedziałek, 14 lutego 2011, nina007

Polecane wpisy

  • Pierogi z Cortiny d`Ampezzo - czyli pierogi z buraczkami

    Jednym z moich ulubionych artykułów w miesięczniku Kuchnia jest kulinarny karnet Tessy Capponi-Borawskiej. Są to smakowe podróże po różnych regionach Włoch. Pre

  • Pierogi z bananami

    Zostałam zainspirowana Bananowym Tygodniem . Danie pochodzi z kuchni belgijskiej, znalazłem je w książce „Dania z owocami” B. Jakimowicz-Klein. Musz

  • Pierożki ze śliwkami

    Ten przepis pochodzi z książki „Kuchnia Polska” i zrobiłam je specjalnie w odpowiedzi na zabawę - Gotowanie po polsku. W zasadzie już same pierogi

Komentarze
wiosenka27
2011/02/14 09:46:11
Apetyczne:)
-
majanaboxing
2011/02/14 10:56:30
Wspaniale wyglądają! Ach, zjadłabym z chęcią:)
-
tilianara
2011/02/14 13:38:39
Ulubione pierogi mojej bratowej, a i ja ostatnio zaczęłam w nich coraz bardziej gustować, gdy zaczęłam je sama robić :) Muszę spróbować i Twojej receptury :)
-
aprespe
2011/02/14 15:27:33
Ach ruskie, ruskie, to smak dzieciństwa i najpyszniejsze danie :)
-
2011/02/14 19:16:45
pierogi ruskie zawsze w sobotę na obiad od Babci, u-wiel-biam!
-
malgorzata.dz
2011/02/14 19:29:36
O matko i córko, na widok pierogów zawsze dostaję co najmniej ślinotoku. :D
-
kulinarnespotkania
2011/02/14 19:52:07
ale smakowite:) takie pierozki to ja chetnie sobie spalaszuje:)
-
2011/02/15 13:04:05
wiosenka27 - dziękuję i pozdrawiam.
majanaboxing - a ja z chęcią bym poczęstowała.
tilianara - fajnie jest zrobić je samemu ale miło też być ugoszczonym takimi pierogami ;). pozdrawiam.
aprespe - żałuję, że to nie jest smak mojego dzieciństwa ;(
viridianka - co sobotę ??!! o to szczęściara z Ciebie.
malgorzata.dz - na mnie też tak działają :)
kulinarnespotkania - w takim razie zachęcam do zrobienia, są tego warte ;)


-
piegusek1976
2011/02/15 21:17:34
uwielbiam ruskie z dodatkiem boczku jednak zazwyczaj dodawałam tylko wędzonego :) piękne zdjęcia, pozdrawiam
-
usmiecham-sie
2011/02/16 23:53:09
O, moim niedoścignionym wzorem są babcine - ale póki co nie chcę ich dościgać. Narazie tylko zjadam :)
-
Gość: glodzikowy, *.nat.umts.dynamic.eranet.pl
2011/02/18 12:54:44
Jestem fanem ruskich pierogów. :)
Świetny przepis
-
judik1119
2011/02/20 00:15:43
Oddałabym wiele za pierogi ruskie:) Jestem typowym pierogojadem:)
Jak tak patrze na te piękne zdjęcia to od razu mi się babcine przypominają:)
Pozdrawiam
Judyta

escapeintokitchen.blox.pl/html
-
aga-aa
2011/02/22 12:40:47
uwielbiam pierogi ruskie, a tak dawno nie jadłam domowych :( sama nie potrafię, a jedynie babcine jadałam, a babcia już nie ma sił robic :(
-
russkaya
2011/03/07 09:59:37
Uwielbiam pierogi ruskie! :)
Page Rank Check