Blog > Komentarze do wpisu
Migdałowe ciasteczka z morelą
Migdałowe ciasteczka z morelą
Składniki:
100 g mielonych migdałów, 100 g cukru, 150 g masła, żółtko, 250 g mąki, mały słoik konfitury morelowej (około 200g).
Mąkę, migadły i cukier połączyć z masłam (posiekać nożem lub połączyć w robocie). Dadać zółtko i zagniatać krótką chwilę. Z ciasta uformować kulkę, owinąć w folię spożywczą i na 2 godziny włożyć do lodówki. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Rozwałkować ciasto i przy pomocy odpowiednich foremek wycinać kształty (na jedno ciastko bez dziurki ma przypadać jedno ciasto z dziurką). Piec 10-11 minut na złotawy kolor. Konfiturę morelową zmiksować z łyżką gorącej wody. Gotowym musem posklejać ciasteczka. Najlepiej nakłądać odpowiednią porcję łyżeczką na całe ciasteczko i docisnąć tym z dziurką.
Przechowuje w chłodnym miescu przez kilka dni.

W książkach z przepisami i na różnych blogach wielokrotnie widziałam takie ciasteczka z dziurką. Za każdym razem zastanawiałam się jak wycięto wzór w środku. Jakie było moje zaskoczenie gdy zobaczyłam na sklepowej półce specjalną foremkę! Foremki poszły do koszyka a ja szybciutko popędziłam do domu żeby wybrać odpowiedni przepis. Tak jakoś wyszło, że w środku wycięły mi się same serduszka, chociaż miałam trzy wzory do wyboru. Co do samych ciasteczek to ciasto wyszło kruche chociaż po przełożeniu musem zmiękło. Jego konsystencja nie pozwala na zbyt cienki rozwałkowanie ale moim zdaniem to nie przeszkadza. Lekko migdałowe mocno morelowe, idealne do małej czarnej.

Składniki:

  • 100 g mielonych migdałów,
  • 100 g cukru,
  • 150 g masła,
  • żółtko,
  • 250 g mąki,
  • mały słoik konfitury morelowej (około 200g).

Mąkę, migadły i cukier połączyć z masłem (posiekać nożem lub połączyć w robocie). Dodać żółtko i zagniatać krótką chwilę. Z ciasta uformować kulkę, owinąć w folię spożywczą i na 2 godziny włożyć do lodówki. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Rozwałkować ciasto i przy pomocy odpowiednich foremek wycinać kształty (na jedno ciastko bez dziurki ma przypadać jedno ciasto z dziurką). Piec 10-11 minut na złotawy kolor. Konfiturę morelową zmiksować z łyżką gorącej wody. Gotowym musem posklejać wystygnięte ciasteczka. Najlepiej nakładać odpowiednią porcję łyżeczką na całe ciasteczko i docisnąć tym z dziurką.
Źródło: "Claudia"

Ciasteczka te dedykuje dla serduszka które przestało bić zbyt wcześnie (*)

poniedziałek, 28 lutego 2011, nina007

Polecane wpisy

  • Bajaderki

    Kiedy zobaczyłam ten przepis ożyły u mnie wspomnienia z dzieciństwa. Będąc dzieckiem uwielbiałam bajaderki. Pomimo wiecznego uświadamiania mnie że robi je się z

  • Brownie

    Robiłam różne wersje tego ciasta, między innymi brownie bez mąki, czy sernikobrownie. Mając porównanie mogę stwierdzić że wersja Marty Gessler jest godna polece

  • Rogaliki kakaowe

    Po upieczeniu i udekorowaniu polewą te małe rogaliki przypominały cukiereczki z bombonierki. W smaku bardzo kruche a ich kakaowy aromat przełamany jest smakiem

Komentarze
majanaboxing
2011/02/28 10:38:08
Śliczne te ciasteczka, takie cudne serduszka!
A dedykacja ...smutna ... :**

Pozdrawiam ciepło Ninko:*
-
mikimama
2011/02/28 13:43:08
Wyglądają bajecznie! I anielsko też. Uwielbiam wszystko co migdałowe...
-
2011/03/01 08:20:33
ciateczka piękne :D migdały i morele, ach to bardzo udane połączenie :)
Aniołek-cherubinek po prostu rozkoszny :)

-
usmiecham-sie
2011/03/01 12:09:50
Bardzo lubię ciasteczka z oczkiem - i sama robiłam podobne, takie same w ksztalcie, tylko z czerwonym serduszkiem :)
-
Gość: code, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/11/30 17:40:06
Myślę, że jeśli posiadasz w domu takie malutkie foremki to możesz "dziurki" wyciąć sama - bez konieczności posiadania specjalnych foremek :)
-
Gość: ania, *.adsl.inetia.pl
2012/03/26 19:46:24
Drogie Panie /ewentualnie Panowie/ ! Te ciasteczka to klasyczne "kocie oczka". Ja wolę dziurkę okrągłą. I wolę konfiturę z płatków róży. Spróbujcie. Wtedy te ciasteczka są naprawdę wykwintne i budzą podziw krewnych i znajomych zaproszonych na kawusię. Wasza Ania
Page Rank Check