Blog > Komentarze do wpisu
a ku ku

Nie znajduję usprawiedliwienia dla tak długiej nieobecności i nawet nie będę podejmować prób wytłumaczenia się. Pokrótce opowiem tylko o problemach z dietą mojego maleństwa a co za tym idzie z moją dietą. Malutki okazał się ortodoksyjnym alergikiem, do jego diety nie udało się nawet włączyć marchewki. Ja, jako matka karmiąca musiałam dopasować się do tych trudnych reguł. Czas kulinarnej wstrzemięźliwości był dla mnie bardzo trudny, ale i obfitował w ciekawe odkrycie. Kilka z nich na pewno zaprezentuję a zacznę od placuszków kukurydzianych. Dziś mogę już się wybierać w dalsze podróże kulinarne, najbardziej nie mogę nacieszyć się smakiem czekolady i wszelakich produktów z mleka. Tak bardzo brakowało mi jogurtu, serka czy mojej ukochanej kawy z dużą ilością mleka. Bardzo się cieszę, że wracam tu do Was, nie mogę się doczekać kolejnych wpisów, choć na pewno ich częstotliwość będzie mniejsza niż do tej pory. Witam ponownie i zapraszam do odwiedzania.

Placki kukurydziane idealne dla alergików

Składniki:

  • 3 łyżki maki kukurydzianej,
  • 2 łyżki kleiku kukurydzianego,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki rodzynek (lub suszonych żurawin),
  • szklanka letniej wody,
  • cukier puder i cukier waniliowy do posypania.

 

Rodzynki sparzyć wrzątkiem i dokładnie odsączyć. Do dużej miski wsypać oba rodzaje mąki, kleik i sól. Dodać wodę i dokładnie wymieszać. Do powstałej masy dodać rodzynki. Na rozgrzany na patelni tłuszcz, nakładać łyżką niewielkie porcje ciasta. Smażyć po obu stronach aż lekko się przyrumienią. Najsmaczniejsze są jeszcze ciepłe, posypane cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

poniedziałek, 31 stycznia 2011, nina007

Polecane wpisy

  • Bajaderki

    Kiedy zobaczyłam ten przepis ożyły u mnie wspomnienia z dzieciństwa. Będąc dzieckiem uwielbiałam bajaderki. Pomimo wiecznego uświadamiania mnie że robi je się z

  • Ciasto marchewkowe

    Zostałam poproszona o wypróbowanie pewnego przepisu. Staram się nie obiecywać nieczego w takich kwestiach. W kuchni mam kocią naturę, lubie chodzić własnymi ści

  • Naleśniki ze szpinakiem

    Uwielbiam szpinak, za jego smak, za to że jest zielony, za to że jest zdrowy i tak uniwersalny w użyciu. Kiedyś jajecznica ze szpinakiem była obowiązkowym punkt

Komentarze
atina_bc
2011/01/31 09:10:58
O witaj nareszcie jesteś! Bardzo się cieszę, że u Was wszystko się układa:) No wiadomo alergia troszkę utrudnia jadłospis, ale mam nadzieję, ze wszystko Wam się poukłada:) Pozdrawiam serdecznie!
-
Gość: karmel-itka, *.internetdsl.tpnet.pl
2011/01/31 09:54:52
ale fajne placuszki!
chociaż nie jestem alergikiem, a przynajmniej nic o tym nie wiem, z chęcią je przyrządzę ;]
-
piegusek1976
2011/01/31 22:07:55
w lutym jadę z synkiem do alergologa na testy więc jak mu cos wyjdzie z pokarmówki to bedę częstym bywalcem u Ciebie :)
-
majanaboxing
2011/01/31 22:11:31
Ninko, bardzo się cieszę, ze wracasz do pisania bloga! :)) Cieszę się,ze wszystko u Was w porządku i Maluszek zdrowy , rośnie jak na drożdżach :))
Czekam zatem na wpisy, a dzisiejsze placuszki sa bardzo ciekawe i jaki mają śliczny kolor !:)
Pozdrawiam Cie ciepło:)
-
Gość: Luiza, 46.112.110.*
2011/02/05 11:41:30
Witaj:)
trafiłam na Twojego bloga jakos w grudniu. Zapisalam w ulubionych bo naprawde jest swietny! Niedawno zagladam a tu ... powrot z macierzynskiego!:D hurra! Liczę na piękne przepisy.
Serdeczne buziaki dla Ciebie i Dzidzi, a co!:) :*
-
2011/02/08 14:22:10
Ooo, wróciłaś z wygnania macierzyńskiego :) To miłe, że nie zapomniałaś o swoim blogu i od czasu do czasu coś skrobniesz. Rozumiem że dzieciątko jest absorbujące, ale swoje hobby trzeba mieć, więc witaj! :)
-
2011/02/11 17:30:56
Dziękuję Wszystkim komentującym za miłe słowa przywitania, tym bardziej jest mi przyjemnie wrócić do blogowania. O nawet mi się zrymowało ;)
Page Rank Check