Blog > Komentarze do wpisu
Odwrócony placek z ananasem

Ostatnio piekąc czy gotując kieruję się tym na co mam apetyt. Tym razem musiało to być coś z ananasem a przepis już od jakiegoś czasu znajdował się na mojej liście ciast do upieczenia. Wybierając Nigellę miałam pewność że ciasto to wykonam ekspresowo i tak też się stało. Placek jest bardzo fajniutki, wilgotny i owocowy a najlepiej smakuje następnego dnia po upieczeniu.


Składniki:

  • masło do wysmarowania formy,
  • 2 łyżki cukru,
  • puszka ananasów,
  • 3 łyżki soku ananasowego z puszki,
  • 100g mąki,
  • 1łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 100g miękkiego masła,
  • 100g cukru (dałam 50g),
  • 2 jajka,
  • opcjonalnie kandyzowane wiśnie, około 100g.


Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.  Wysmarować formę ( u mnie tortownica o średnicy 23cm) masłem i oprószyć dno 2 łyżkami cukru. Ułożyć plastry ananasa, a w wolnych przestrzeniach można ułożyć kandyzowane wiśnie. W malakserze zmiksować mąkę, proszek do pieczenia, sodę, masło i cukier. Dodać jajka a gdy masa stanie się jednolita dodać sok ananasowy. Ostrożnie zalać ciastem plastry ananasa, delikatnie wyrównać powierzchnię. Według książki placek powinien piec się 30 minut, ale po tym czasie mocno ściemniał. Myślę, że wystarczy 20 minut, lub niższa temperatura. Po upieczeniu podważyć lekko placek łopatką i przełożyć na talerz dnem do góry.


Moim zdaniem najlepiej smakuje następnego dnia po upieczeniu.

Źródło: "Nigella ekspresowo"

środa, 24 lutego 2010, nina007
Tagi: ananas
Komentarze
2010/02/24 13:40:38
Musi być pyszny taki placuszek z ananasem :)) Ninko, masz rację ,trzeba jesć to na co ma sie ochotę, szczególnie tak jak Ty teraz :))
Pozdrawiam ciepło!:)
-
2010/02/24 13:59:04
też mam na niego ochotę i pewnie nie dlugo pojawi się na naszym stole:)
-
2010/02/24 14:20:00
Wygląda tak apetycznie, ze aż ślinka cieknie :)
-
2010/02/24 18:10:00
Wygląda bosko, narobiłaś mi ogromnej ochoty na ananasy :) Mniam :)
-
2010/02/24 20:23:57
juz wiem patrzac na nia,ze bardzo by mi posmakowala,ciekawe,czy ze swiezego ananasa tez dobra by byla....
Pozdrawiam :)
-
2010/02/24 20:35:19
Bardzo mi smakują te ciasta do góry nogami :)) wtedy ten cały sok z owców wchłania ciasto pychhaa
-
2010/02/25 14:01:45
Wyglada przepysznie!

Do takiego placuszka i ja sie przymierzam, mam gdzies przepis w jednej z ksiazek :)
-
2010/02/26 12:33:22
Ciasto wygląda pysznie....
-
2010/03/02 15:27:10
uwielbiam to ciasto, robiłam też kiedyś podobne, tyle że ze świeżym ananasem - rogalik.blox.pl/2009/11/Odwrocone-ciasto-z-ananasem.html
marzy mi się powtórka :))) pozdrawiam :)
-
Gość: , abwk2.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/11/07 15:14:41
Właśnie wstawiłam do piekarnika.Zobaczymy?
-
Gość: , abwk2.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/11/07 16:06:31
No i upieczone!Pyszne,kto by tam czekał do jutra!Już go prawie nie ma!
Page Rank Check