Blog > Komentarze do wpisu
Szpinakowe ciasto risotto

Przyszedł czas na pierwsze zbiory szpinaku. Moja mama wybrała świetny gatunek – Matador 30. Ma piękne duże ciemnozielone liście i bardzo bujnie rośnie. Przepis pochodzi z "Kuchnia Wloska. Proste i sprawdzone przepisy".  W książce podany został konkretny gatunek ryżu do risotto – arborio. Jest to najbardziej kleista odmiana risotto . Aby ciasto łatwo dało się uformować należy bardzo dokładnie ugotować ryż, ważne żeby nie był on al dente, jeżeli zrobi się kleisty będzie łatwiej się lepił.

Składniki:

  • 250g młodego szpinaku,
  • 750g rosołu z kurczaka,
  • 100g masła,
  • 1 cebula drobno posiekana,
  • 1 ząbek czosnku drobno posiekany,
  • 225g ryżu do risotto – gatunek arborio,
  • 150 ml wytrawnego białego wermutu lub białego wina,
  • 1 łyżeczki startej gałki muszkatołowej,
  • 25g startego parmezanu.

Ugotować szpinak w małej ilości wody do pierwszej miękkości. Odcisnąć do sucha, drobno pokroić. Roztopić 75g masła na głębokiej patelni o ciężkim spodzie i delikatnie podsmażyć cebulę z czosnkiem. Dodać ryż i zmniejszyć ogień na mały. Przyprawić i wymieszać, tak aby ziarna ryżu obkleiły się tłuszczem. Dodać wermut, gotować mieszając aż cały płyn się wchłonie. Wlać chochlę rosołu, gotować chwilę na wolnym ogniu a gdy rosół się wchłonie dodać kolejną chochlę. Kontynuować tą czynność do momentu aż zostanie jedna czwarta rosołu, wówczas dodać pokrojony szpinak. Dodać ostatnią partię rosołu. Gotować do momentu aż ryż stanie się kleisty. Odstawić z ognia dodać gałkę muszkatołową, parmezan i pozostałe masło. Przełożyć ryż do wysmarowanej masłem formy o pojemności około 1,25 litra, lub do kilku mniejszych. Odstawić na 5 minut, następnie usunąć z formy.
Podawać posypane parmezanem.

piątek, 03 lipca 2009, nina007
Tagi: szpinak

Polecane wpisy

Komentarze
bea.moja.kuchnia
2009/07/03 08:00:57
Cudnie sie prezentuje! A zielen szpinaku powalajaca :)

Pozdrawiam!
-
gosiab_3
2009/07/03 08:13:37
przewspanialy i przepis i zdjecia :))
-
majanaboxing
2009/07/03 08:44:08
Piękne zdjęcia , cudowny przepis! :))) Ta zieleń jest niesamowita!
-
Gość: agata, *.adsl.inetia.pl
2009/07/03 09:35:29
Piękny jest ten Twój szpinak!
-
atina_bc
2009/07/03 10:26:33
Wygląda bardzo smacznie!
-
aga-aa
2009/07/03 10:44:06
robiłam podobne, ale z serem gorgonzola. Serdecznie polecam :)
-
malgorzata.dz
2009/07/03 20:20:55
Cudne! Pięknie wygląda w takiej niecodziennej jak dla risotta formie. :) Jadłam risotto ze szpinakiem i parmezanem, i wiem ,że smakuje doskonale! Piękne zdjęcia!
-
adrijah
2009/07/04 18:38:39
piękne "babeczki". jeszcze nie próbowałam risotta ze szpinakiem, ale czuję się zachęcona ;)
-
2009/07/06 07:53:39
Bea - dziękuję, mnie tez rozbraja ta zieleń :)
gosiab_3 - dziękuję i pozdrawiam.
Majanko - dziękuję :)
Agata - dziękuję i pozdrawiam.
atina_bc - wygląda i jest pyszne, polecam :)
aga-aa - o! dzięki, muszę kiedyś wypróbować.
malgorzata.dz - to połączenie smakuje doskonale, a już absolutnie obłędnie z własnej "produkcji" szpinakiem.
adrijah - polecam, to naprawdę wyborne danie :)


-
vespertinee
2009/07/07 08:56:16
Czyli mama hoduje szpinak? Zazdroszczę :) Cięzko się do uprawia?

Ładny sposób podania risotta wymyśliłaś, Nino :)
-
2009/07/07 09:28:00
mi tez bardzo podoba sie sposob podania, super to wykombinowałas:) a co do dania tojestesm stu-% pewna ze by mi zasmakowało:) pysznie sie prezentuje:)
pozdrawiam!
-
2009/07/08 20:59:21
vespertinee - moja mama jest wspaniała, wie że lubię szpinak i specjalnie dla mnie wysiewa go więcej. To kapryśne warzywo, w zeszłym roku prawie wcale nam nie urósł, może to wina zimnego klimatu (na wschodzi pogoda nas nie rozpieszcza) a może odmiany (w zeszłym roku była wysiana inna odmiana)
viridianka - to danie zasmakuje każdemu kto lubi risotto i szpinak. Dziękuję za miłe słowa i również pozdrawiam.
Page Rank Check