Blog > Komentarze do wpisu
Gnocchi ze szpinakiem

W tym roku dotkliwiej niż zwykle dopadło mnie wiosenne przesilenie. Jedyną radą jest uzupełnianie witamin. Wczesna wiosna temu nie sprzyja, witaminy najłatwiej dostępne są w formie zamrożonej, ale i ta moim zdaniem nie jest najgorsza. A poza tym już sam kolor zielony nastraja optymistycznie. Wybrałam propozycję z kuchni włoskiej, tyle że w przepisie jako składnik scalający byłą poda mąka i bułka tarta ja zastąpiłam ją kaszą manną, dzięki czemu moim zdaniem smak stał się bogatszy. Wybierając szpinak mrożony do tej potrawy warto jest wybrać taki w którym mrożone są całe liście, dzięki czemu nie traci ona na gęstości. Często ten siekany po rozmrożeniu okazuje się rzadką papką. Jako słowo podsumowania mogę dodać, iż danie to wyjątkowo przypadło mi do gustu i na pewno będę do niego wracać. Gorąco polecam !

Składniki:
  • 400 g mrożonego szpinaku,
  • 1 mała gałka muszkatołowa starta,
  • 250 g ricotty,
  • 2 jajka,
  • 125 g kaszy manny,
  • sól i pieprz,
  • mąka do posypania,
  • opcjonalnie 50 g masła i 100 g parmezanu.

Rozmrozić szpinak i odparować jak najwięcej wody (ja robię to na rozgrzanej patelni). Przełożyć do miski, dodać ricottę, jajka i kaszę mannę. Przyprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Gnocchi powinno być dobrze przyprawione, ponieważ będą one obtoczone w mące i ugotowane, co osłabia smak. Włożyć mieszankę do lodówki na czas nie krótszy niż 30 minut, aż mieszanka stwardnieje. Zagotować osoloną wodę w dużym garnku. Utoczyć gnncchi na kulki wielkości orzecha włoskiego, od czasu do czasu posypując ręce mąką aby masa nie kleiła się do rąk, odkładać na blacie obsypanym mąką. Pod zagotowaną wodą zmniejszyć ogień i wrzucać partiami kluseczki. Nie wrzucać na raz zbyt dużej ilości. Gotować aż wypłyną na wierzch (około 5 minut). Najlepiej smakują polane roztopionym masłem i posypane parmezanem.
czwartek, 16 kwietnia 2009, nina007
Tagi: szpinak

Polecane wpisy

Komentarze
ugotujmy
2009/04/16 09:00:27
jakie piękne kolory!
jakie idealne kulki!
lubię szpinak, bardzo:-)
-
Gość: falena bianca, *.chello.pl
2009/04/16 09:00:39
oh ta zieleń jest taka wiosenna.
Wyglądają pięknie, w sam raz na lekki obiad.
Chętnie wypróbuję
-
2009/04/16 09:02:59
Soczysta zieleń i piękne kwiatuszki. Cudowny widok od samego rana :) Pozdrawiam
-
gotujzpaolka
2009/04/16 10:07:36
wyglądają na bardzo smaczne...jeszcze to połączenie z parmezanem.... mniam. A czy ricottę można zastąpić jakimś innym serem?
-
atina_bc
2009/04/16 10:19:46
Pyszności:) Gnocchi bardzo mi się podoba, na ale te kwiatuszki jeszcze bardziej:) Czy to jest cebulica, czy może coś innego?
-
majanaboxing
2009/04/16 12:20:50
Jejku, cudne gnocchi ! :)) Nie jadłam jeszcze szpinakowych , muszą byc super :) Piękne zdjęcia, prawdziwa wiosna u Ciebie Ninko!:)
-
Gość: agata, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2009/04/16 12:45:58
Ale mi narobiłaś apetytu! :)
-
notme-gotuje
2009/04/16 14:12:16
Bardzo pyszne, uwielbiam ze szpinakiem!! :)))

Pozdrawiam!
-
Gość: Cezonia, *.internetdsl.tpnet.pl
2009/04/16 15:08:06
Na pewno były pyszne. Robiłam kiedyś Gnocchi z sosem pomidorowym i bazylią. Chyba nadeszła pora aby do nich wrócic, bo to bylo dawno temu. Pozdrawiam!
-
2009/04/16 21:02:57
Ugotujmy - dziękuję i pozdrawiam
Falena bianca - polecam, warto wypróbować.
Kasiaaaa24 - ciesze się że widoczki się spodobały.
Gotujzpaolka - próbowałam kiedyś z białym serkiem do smarowania pieczywa, ale z ricottą jest o niebo smaczniejsze, bardziej puszyste i delikatne. Pozdrawiam.
Atino - o ile o gotowaniu mam jakie takie pojęcie to o kwiatkach wiem niewiele :(
Majanko - wiosny to mi najbardziej brakuje w ogródku (warzywnym), więc ratuje się jak moge, pozdrawiam.
Agata - w takim razie nie pozostaje Ci nic innego jak zaspokoić ten głód a najlepiej gnocchi ;)
Notme-gotuje - to prawda - pyszne !
Cezonia - gnocchi w każdej formie jest pyszne, chociaż z sosem pomidorowym jeszcze nie próbowałam


-
2009/04/16 23:04:41
Uwielbiam takie szpinakowe kuleczki, i już się nie moge doczekać świeżego szpinaku bo z takim smakują mi najbradziej :) Śliczne zdjęcia :)
-
vespertinee
2009/04/18 00:02:28
Ojej, piękne!ogladam zdjecia poniżej (dawno mnie tu nie było) i jestem zachwycona. Co za klimat!

Pozdrawiam ciepło.
-
2009/04/18 03:07:36
Ale cudna zieleń!
-
olciaky
2009/04/19 20:03:29
Ale wiosenne kuleczki:)
-
tilianara
2009/04/20 10:25:23
Uwielbiam takie kluseczki :) Robiłam je w zeszłym roku i wspaniale że przypomniałaś mi o nich :) Czas nadrobić zaległości :)
-
malgorzata.dz
2009/04/20 11:05:17
O matulu! Robię bardzo, bardzo podobne! też z ricottą i szpinakiem! Uwielbiam je! Tylko moje nigdy nie wychodzą tak ładne i boję się fotografować. ;-)) Boziu, jak mi się ich teraz zachciało po tak apetycznym zdjęciu! :)
-
Gość: oldzia, *.promontel.net.pl
2010/08/01 14:59:05
fantastyczne, pyszne:)!
-
Gość: Stella, *.dynamic.gprs.plus.pl
2011/03/18 12:53:36
Zrobiłam, są przepyszne...lubimy je bardzo, szczególnie polane roztopionym masłem i parmezanem.
-
Gość: , *.waldex.3s.pl
2012/01/19 15:54:02
Kluseczki wyglądają apetycznie i cudownie i mam zamiar je zrobić na niedzielę :-) mam tylko jedno pytanko na ile osób jest przepis / ile kluseczek wychodzi z jednej porcji??????????? Błagam o odpowiedź :-)
Page Rank Check