Blog > Komentarze do wpisu
Polędwiczki wieprzowe z makaronem
Taka podróż kulinarna marzyła mi się od dłuższego czasu, ale do tej pory wydawało mi się, że brak mi odpowiednich składników a dodatkowo nie trafił mi się przepis który by mnie skusił. Ta sytuacja zmieniła się gdy przejrzałam dołączony do miesięcznika Kuchnia dodatek Kuchnie Świata. W nim znalazłam kilka przepisów, które jak tylko je ujrzałam to od razu wiedziałam, że muszę je wypróbować. Urzekł mnie w tych przepisach fakt, że przygotowanie zajmuje niewielką ilość czasu a ich składniki są dla mnie jak najbardziej osiągalne. Chociaż z jednym miałam problem - nie udało mi się kupić wina ryżowego. Na szczęście w przepisie alternatywą dla tego wina jest wytrawne sherry. Na pierwszy ogień poszły polędwiczki z makaronem – szybkie, efektowne i smaczne danie które polecam.

Składniki: 175 g chińskiego makaronu jajecznego, 350 g polędwiczek wieprzowych, 2 łyżki oleju słonecznikowego, 1 łyżka oleju sezamowego, 2 ząbki czosnku ( w przepisie miażdżony u mnie pokrojony w paseczki), 8 dymek pokrojonych w paseczki, 1 czerwona i 1 zielona papryka pokrojona w grubą kostkę, 2 łyżki ciemnego sosu sojowego, 3 łyżki wina ryżowego lub wytrawnego sherry, 175 g kiełków fasoli, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, 1 łyżka uprażonych ziaren sezamu.

Makaron namoczyć według zaleceń na opakowaniu i odcedzić. Polędwiczki pokroić na cienkie plasterki. W woku lub na dużej wysokiej patelni rozgrzać olej. Włożyć mięso i smażyć na dużym ogniu, aż się zarumieni. Dodać olej sezamowy, dymkę i obie papryki. Smażyć pod przykryciem na dużym ogniu 3-4 minuty, aż warzywa zaczną mięknąć ( czosnek polecam dodać gdy pozostałe warzywa zmiękną, przypalony może zepsuć smak potrawy). Dodać makaron, sos sojowy (dodałam nieco więcej niż w przepisie, danie wydawało mi się mało słone) i wino. Ciągle mieszając smażyć na umiarkowanym ogniu 2 minuty. Dodać kiełki i smażyć 1-2 minuty. Jeżeli makaron przywiera można wlać odrobinę wody. Potrawę posypać natką pietruszki i wymieszać. Wyłożyć na talerz, każdą porcję posypać sezamem i zaraz podawać. 
niedziela, 08 marca 2009, nina007
Komentarze
2009/03/08 10:52:04
kolorowo na talerzu:-)
-
2009/03/08 11:27:32
Lubię takie azjatyckie smaki :) Bardzo smakowicie się u Ciebie prezentują :)
-
2009/03/08 11:32:52
Danie wygląda przepysznie:-) Pozdrawiam!
-
Gość: qety, aagz56.neoplus.adsl.tpnet.pl
2009/03/08 14:01:28
super! ladne zdjecia i fajne przepisy. nie przestawaj pisac,inspirujesz mnie:)
-
2009/03/08 15:27:41
pyszotka! kuchnia na woku to moja ulubiona, a polędwiczki delikates sam w sobie, jeżeli chodzi o czosnek wypróbuj taką metodę - obierz ząbek,połóż na desce, przyłóż najszerszą częścią nóż szefa kuchni i mocno uderz wewnętrzną częścią nadgarstka - maiżdżenie błyskawiczne!
-
2009/03/08 21:12:33
Nino007 Proszę o kontakt w sprawie wykorzystania tekstów.
-
2009/03/08 21:15:52
zapomniałem o najważniejszym, email: rasta-mw@gazeta.pl
-
2009/03/09 08:11:25
Ugotujmy -to jeden z plusów kuchni chińskiej - kolorowo na talerzu :)
Tilianaro od tej poty kuchnia azjatycka będzie również jedną z moich ulubionych.
andzia-35 - dziękuję i pozdrawiam :)
Qety Witam Cię na moim blogu, bardzo Ci dziękuję za te miłe słowa i zapraszam o każdej porze ;)
Mag-43 - bardzo dziękuję za cenna radę, ale ja poprostu wolę krojony od miażdżonego :)


-
2009/03/09 10:50:32
Wygląda bardzo smakowicie! :) Mysle,ze smakowałoby mi baaardzo! :)
-
2009/03/09 15:35:57
to mój ulubiony rodzaj makaronu, mogłabym go jesć bez niczego ;)
Page Rank Check