Blog > Komentarze do wpisu
Kruche rurki z kremem szampańskim
Nie miałam okazji zrobić wielu potraw karnawałaowych więc na ostatnie dni karnawału postanowiłam zrobić coś szampańskiego. Nie spodziewałam się że krem z dodatkiem szampana będzie miał aż tak jego ntensywny smak i aromat. Przez to potrawa staje się bardzo wykwintna i wprost idealna na ten czas.

Składniki na ciasto: 1/2 kg mąki, 25 dag masła, 25 dag kwaśnej gęstej śmietany, szczypta soli, gruby cukier do obaczania.
Mąkę posiekać nożem z masłam, aż zacznie przypominać kruszonkę. Dodać pozostałe składniki, szybko zagnieść ciastko i schłodzić w lodówce. Po wyjęciu cienko rozwałkować na blacie. Pokroić w długie paski i nawijać na formę do rurek wysmarowaną masłem. Rurkę obtoczyć w cukrze i upiec. W przepisie nie bylo podanej tem. pieczenia, swoje rurki piekłam w 200 stopniach C, około 20 minut. Z tego przepisu wychodzi około 40 sztuk.

Składnik na krem: 6 listków żelatyny (u mnie 4 łyżeczki żelatyny w proszku), 4 jaja, 75 g cukru, 1 mała butelka szampana (0,2 l ), 1 łyżka soku z cytryny, 150 g kremówki.

Żelatynę rozpuścić w wodzie. Żółtka oddzielić od białek. Białka wstawić do lodówki a żółtka utrzeć z cukrem na gładki krem. Stopniowo dodawać sok z cytryny i szampan cały czas ucierając. Połączyć żelatynę z kremem, na początek dodać dodać 2-3 łyżki kremu do żelatyny a następnie wymieszać z resztą kremu. Ubić osobno białka i kremówkę. Najpierw kremówkę, a następnie pianę z białek dodać do tężejącego kremu. Krem przykryć i wstawić do lodówki. Po około 30 minutach kiedy krem stężeje, ale będzie jeszcze miękki, można nadziewać nim upieczone i wystudzone rurki.
czwartek, 19 lutego 2009, nina007

Polecane wpisy

  • Bajaderki

    Kiedy zobaczyłam ten przepis ożyły u mnie wspomnienia z dzieciństwa. Będąc dzieckiem uwielbiałam bajaderki. Pomimo wiecznego uświadamiania mnie że robi je się z

  • Migdałowe ciasteczka z morelą

    Migdałowe ciasteczka z morelą Składniki: 100 g mielonych migdałów, 100 g cukru, 150 g masła, żółtko, 250 g mąki, mały słoik konfitury morelowej (około 200g). Mą

  • Brownie

    Robiłam różne wersje tego ciasta, między innymi brownie bez mąki, czy sernikobrownie. Mając porównanie mogę stwierdzić że wersja Marty Gessler jest godna polece

Komentarze
2009/02/19 08:32:07
O wow Ninko! Są cudowne !!! Poproszę kilka rureczek. Musza niesamowicie pachniec i smakować. Super!
-
malgorzata.dz
2009/02/19 09:12:57
Cudnie wyglądają. :) Aż łapka sama się do monitora pcha. ;-)
-
Gość: Krokodyl, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2009/02/19 09:29:41
Są sliczne :-)
-
olalala77
2009/02/19 09:29:42
Jakie piękne :)! Fantastyczne wręcz. Mniam ;)...
-
tilianara
2009/02/19 09:53:30
Boskie :) Zapisane do wypróbowania :)))
-
atina_bc
2009/02/19 10:46:25
Pysznie wyglądają:)
-
2009/02/19 14:56:28
Chylę czoła... Absolutnie doskonałe te rurki!
-
2009/02/19 18:41:26
A u Ciebie jak zwykle pięknie! :)
-
Gość: asieja, *.chello.pl
2009/02/19 20:21:07
piękne rurki! :-)
-
2009/02/20 09:33:41
Majanko to prawda smakują niesamowicie, więc częstuj się proszę ;)
Małgorzato, Krokodyl, Olala - dziękuję Wam za miłe słowa.
Tilianara próbuj , warto !
atina_bc dziękuję
lisiczka_bez_kitki aż się czerwienie jak to czytam ;)
casiapaw, asieja dziękuję :)
-
2009/02/21 10:50:07
Śliczne ! Wyglądają tak krucho i delikatnie !
Też mam takie foremki , ale jeszcze nie miałam okazji ich wypróbować . Po obejrzeniu Twoich wypieków chyba zrobię to niebawem :)
-
olciaky
2009/02/21 17:09:35
Oj musiały byc pyszniutkie:)
Ale mi narobiłaś ochoty!
-
Gość: tyska25, *.tktelekom.pl
2010/01/29 14:12:58
Wypróbowałam Twój krem szampański i przyznam się, że tak go podjadałam przy nadziewaniu rurek, że zakręciło mi się w głowie:)pyszny...
-
Gość: paulitos, 188.33.22.*
2010/03/15 13:08:57
Widzę, że przepis nie zawiera jajek - mam na myśli samo ciasto. Czy autorka zapomniała, czy tak ma być? Przymierzam się aby zrobić, bo wyglądają smakowicie.
-
2010/03/18 13:41:57
Paulitos - czujna z Ciebie osóbka, wszystkie składniki zostały wymienione więc spokojnie możesz zabierać się za robienie rurek, to ciasto nie wymaga jajek. Warto wykazać ten trud, są naprawdę pyszne. Życzę udanego wypieku ! Pozdrawiam.
-
Gość: klara, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/07/19 23:16:01
szkoda, że autorka nie pomyślała o niebezpieczeństwie używania surowych jajek. Zagrożenie salmonellą jest bardzo duże.
Page Rank Check